galéria megtekintése

Golden State: tovább tart az aranykor

0 komment


Bodnár Zalán

Klubrekordot döntött az idén tíz győzelemmel kezdő bajnoki címvédő Warriors az NBA-ben.


Megállíthatatlannak tetszik a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA): a címvédő együttes a Minnesota Timberwolvest is két vállra fektette (129:116), ezzel az új idény első tíz meccséből mind a tízet megnyerte, így egyedül hibátlan a harminccsapatos mezőnyben. A tízgyőzelmes szezonrajt egyedülálló a többnyire kiscsapati létben tengődő kaliforniai franchise életé­ben: az eddigi leghosszabb idény eleji sikersorozata kilenc mérkőzésen át tartott. Az sem ma volt, hanem 1960-ban, amikor még Philadelphiában székelt a csapat – 55 éve várnak tehát hasonlóan ­kiváló rajtra a Harcosok szurkolói, éljenek akár a keleti, akár a nyugati parton.

Curry: egy zseni a levegőben
Curry: egy zseni a levegőben
Nelson Chenault/USA TODAY Sports / Reuters

Pedig az edzőt, a játékosként a 90-es években a Michael Jordan-, Dennis Rodman-, ­Scottie Pippen-féle Chicago Bullsban a mega­sztárok árnyékában négy bajnoki aranygyűrűt begyűjtő (aztán 2003-ban még a San Antonio Spursszel is első helyet szerző) Steve Kerrt is nélkülöznie kell a csapatnak. Az újonc trénerként az oaklandi csapatot a nyár elején azonnal bajnoki címre vezető Kerr hátproblémákkal küszködik, egyelőre hibátlanul helyettesíti Luke Walton.

 

Megkönnyíti persze a dolgát, hogy Stephen Curry most is ördögien kosarazik. A 2009-es játékosbörzén kiválasztott 27 éves irányító – aki az előző szezonban a bajnoki cím mellé a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat is begyűjtötte – áll a legfontosabb statisztikai táblázat élén: mérkőzésenként átlagban 33,3 pontot dobott. A legjobb védőket ülteti hintába meccsről meccsre, kreativitása és intelligenciája magával ragadó, népszerűsége már-már LeBron Jamesével vetekszik a kosárlabda szerelmeseinek körében, különösen a finom megoldásokat kedvelőknél. A minap került fel egy videó a világhálóra arról, milyen megszállottan fejleszti koncentrációs készségét: gyakorlásként úgy vezeti bal kézzel a labdát laposan, hogy a jobbal szemmagasságig egy teniszlabdát pattogtat...

Segítséget kap a kispadról is, a Golden State-nek van talán a legerősebb cseresora az NBA-ben, és az olyan veteránok, mint Leandro Barbosa vagy Andre Iguodala gyakran éppen annyi pontra jók, amennyi a különbséget jelenti a szoros meccseken. A támadósor kimondottan félelmetes: átlagban a Warriors szerzi a legtöbb pontot meccsenként (114,8), s a címvédő a távoli dobásokat tekintve is listavezető.
A riválisoknak egyelőre fogalmuk sincs, hogyan lehetne megállítani a Curry vezette offenzívát. Nem könnyebb feladat, mint aranyra lelni manapság Kalifornia vízmosásaiban. Kár, hogy már nem él Jack London: megénekelné azt, akinek elsőként sikerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.