galéria megtekintése

Géza nem lesz Aladár

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Jó sokáig kellett várni: vb-n magyar vívó nyolc év után szerzett egyéni aranyérmet. Az örökifjú, 40 éves párbajtőröző, Imre Géza szerdán Moszkvában forgatta remekül a fegyverét, ezt megelőzően 2007-ben Szentpéterváron Kulcsár Krisztián szintén ebben a számban lett a világ legjobbja. A „veterán” bajnok aludt egyet a szenzációs sikerre, majd nyilatkozott lapunknak.

– Azt hallottam: nem volt nagy ünneplés...

– Valóban nem.

Rendkívüli módon örültem a győzelmemnek, de a még hátralévő csapatverseny is nagyon fontos, és különben is elég későn értem vissza a szállodába.

 

– A közösségi portálokon többen arról írtak, hogy történjék bármi is ebben az esztendőben, 2015 legjobb férfi sportolója náluk mindenképpen Imre Géza lesz.

– Nem volt időm internetezni, de ennyire nem is gondolkodom előre.

– Közvetlenül a verseny után azt mondta, szemtelen vívás is kellett a sikerhez. Mivel szemtelenkedett?

– A nyolc közé jutásért az ukrán Nyikisin elleni asszóban

többször leguggoltam. Gondolom, nem örült, hogy kikerültem a látómezejéből.

– Remekül vívott a döntőben a francia Grumier ellen is, és pályafutása során világbajnokságon egyéniben először lett aranyérmes. Minek köszönhető, hogy ez negyvenéves korában sikerült?

– Meg nem mondom. Pályafutásom huszonnegyedik dobogós helyezését szereztem, de szingliben csak a harmadikat. Csaknem húsz éve, az atlantai olimpián harmadik, 2008-ban a kijevi Európa-bajnokságon első lettem. A többi érmemet mind csapatban értem el. Az eddigi tapasztalat az volt, hogy társaságban jobban tudok koncentrálni, Mindig ragyogó képességű sportolókkal vívtam együtt, akikkel rendre kisegítettük egymást. Eddig úgy éreztem, az egyéni viadalnak más – ha szabad ezt a szót használnom – a lelkülete. Aztán szerdán én cáfoltam rá saját magamra.

– A lelket értjük, de mi van a testtel?

– Néha itt is fáj, ott is fáj. Szerencsére elkerültek a sérülések, így maradhattam az ötödik ikszbe lépve is jó kondícióban. Sokat köszönhetek Kovács Beáta fizioterapeutának és Németh Kálmán masszőrnek. Ők itt Moszkvában is kezeltek, ugyanis nem nagyon bírom a légkondit, és beállt a hátam.

– Pszichológus is segítette?

– Most nem, de korábban jártam Budavári Ágotához és Csernus doktorhoz, s a tanácsaik most is nagyon hasznosak voltak.

Arany Imrének
Arany Imrének
Szergej Ilnyickij / MTI/EPA

– Hogyan lehet évtizedeken át a topon maradni?

– Azért nem voltam mindig a csúcson, akadtak jócskán hullámvölgyek is. Nagyon szeretek vívni, mindig élveztem a sportot. És ez még mindig így van.

– Meddig láthatjuk még a páston?

– Ha minden jól megy, Rióig mindenképpen. Persze oda még ki is kell jutni.

– A legendás kardvívó, a hétszeres olimpiai aranyérmes Gerevich Aladár ötvenéves korában tagja volt a római játékokon győztes csapatnak. Megdöntené a rekordját?

– Nem, nem...

Nagyon megváltozott a vívás.

A látszat ellenére én is elfáradok. Jöjjenek a fiatalok! A sportágtól azonban nem szakadok majd el, már most is tartok edzést gyerekeknek.

Skalp után vereség

A moszkvai vb negyedik napján a tőröző Knapek Edina a nyolc közé jutásért legyőzte az olaszok hatszoros olimpiai és tizenötszörös világbajnokát, Vezzalit, de utána kikapott az oroszok világversenyen szintén többszörös aranyérmesétől, Szanajevától, így nyolcadik lett. A férfikardcsapat bejutott a negyeddöntőbe, Szilágyi Áronék ma a házigazdák együttese ellen folytatják. A női kardcsapat a tizedik helyen végzett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.