galéria megtekintése

„Gazdasági bevándorlókkal” vertük meg Japánt

1 komment


Bruckner Gábor

Kétszer is vesztésre állt, mégis 4:2-es győzelmet aratott a magyar hokiválogatott a  lengyelországi „B” vb nyitómeccsén Japán csapata ellen, így megtette az első lépést. Hogy csak a megkapaszkodásért vagy netán a feljutás kivívásáért, az majd a folytatásban derül ki.

„A minimális cél a bennmaradás, de azt szeretnénk, ha a végén esélyünk lenne az élvonalba kerülésre is. Azt azonban, hogy milyen problémák kerülhetnek az utunkba, nem láthatom előre." A realista nyilatkozatot Rich Chernomaz, a magyar válogatott kanadai szakvezetője adta néhány nappal a divízió I/A osztályú jégkorong-világbajnokság rajtja előtt, ám azzal a csapássorozattal aligha kalkulált a kanadai mester, amely végül is lesújtott az együttesre.

Fotó: MTI/PAP/Jacek Bednarczyk / MTI

Nem volt elég, hogy a kapitány nem számíthatott a hónapokon át súlyos betegséggel küzdő kapusra, Hetényi Zoltánra, valamint a hátvédek doyenjére, Tokaji Viktorra és a centerek egyikére, a szintén sérült Ladislav Sikorcinra. Az utolsó edzésen szalagszakadást szenvedett a csatár Bartalis István, míg a társaság talán leggólerősebb csatáráról, Sofron Istvánról a krakkói helyszínen derült ki: a német bajnokságban kapott eltiltásából két meccs „átcsúszik" a vb-re (hogy honnan, hová...?), így az első két találkozón ő sem léphet jégre.

 

A japánok ellen a szakértők többsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a villámgyors rivális ellen precíz játékra lesz szükség, ehhez képest alig több, mint másfél perc elteltével, az első kapura tartó lövésből „sikerült" gólt kapni. Obara kapura rászúrt korongjához hozzáért Kiss Dániel korcsolyája, így a megszédült pakk Rajna mellett a gólvonal mögé került (0:1).

Fotó: MTI/PAP/Jacek Bednarczyk / MTI

A válaszra nem sokat kellett várni. Igaz, a bírók nem adták meg a gólt annak a támadásnak a végén, amely Sarauer kísérletével indult, s a kipattanó korongot – sajnos szabálytalanul magasan tartott bottal – a kapuba pofozó Kóger mozdulatával zárult. Tíz perc múltán azonban – a Sarauerhez hasonlóan csupán napokkal a vb előtt honosított, ugyancsak kanadai – Banham a kékvonalról lövésre szánta el magát, Kóger még belepiszkált, s jól tette, mert az eredményjelző kezelőjének végre „velünk" is dolga akadt (1:1).

A második harmad derekán, jelentős japán nyomás közepette Hirano bivalyerővel célozta meg a kaput, és sikerrel járt (1:2), de mindössze 24 másodperccel később az első világbajnokságán szereplő tinédzser Erdély Csanád válaszolt az ázsiaiaknak, így minden kezdődhetett elölről (2:2).

A japánok mellett a kazahok, az olaszok, az ukránok és a lengyelek alkotta, kiegyensúlyozott vb-mezőnyben nagy fontosságú volt a jó rajt, úgyhogy a harmadik húsz percben már vizet is facsartunk az addig csak szimplán szorított karfából. És az erőlködésnek a hajrában meglett az hozadéka. Három és fél perccel a vége előtt az emberfórban játszó magyar válogatott két „gazdasági bevándorlója", Sarauer és Banham pazar összjátéka nyomán utóbbi talált a hálóba, majd amikor már csak egy perc volt hátra, és a japánok kapus nélkül játszottak, Hári beállította a 4:2-es végeredményt.

Fotó: MTI/PAP/Jacek Bednarczyk / MTI

A sportág hagyományainak megfelelően a krakkói csarnokban a győztes tiszteletére felhangzott a Himnusz, de az ünneplésre nincs sok idő: hétfő délután egy órakor már az A csoportból tavaly kipottyant kazahok sorakoznak fel honfitársainkkal szemben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.