galéria megtekintése

Francia tanárok

0 komment

Munkatársunktól

A francia válogatott is a végére hagyta, de megszerezte a győzelmet Nigéria ellen.

Ember nem akadt – na persze a nigériaiakon kívül –, aki ne a franciákat tartotta volna a hétfői első nyolcaddöntő esélyesének, s az érvek között csak a sokadik helyen szerepelt az a tény, hogy az afrikai együttes játékosai és vezetői között a legkevésbé sem idilli a viszony. Emenike és társai a múlt csütörtökön odáig mentek a vitában, hogy bojkottálták a válogatott edzését, mert kevesellték a továbbjutásért fölajánlott prémiumot.

Feszült pillanatokat élhettek át a francia drukkerek is
Pilar Olivares / Reuters

Való igaz, volt mire verniük az asztalt, hiszen 1998 óta az övék az első nigériai garnitúra, amely továbbküzdötte magát a csoportkörből. Ezzel együtt Franciaország összehasonlíthatatlanul meggyőzőbb produkciót nyújtott a „felvezető" szakasz meccsein, s a világ nyolcadik csodájaként emlegette a szakma azt a lehetőséget, hogy nem Didier Deschamps kapitány futballistái kerülnek ki győztesként a párharcból. Igaz, ezen a vb-n megesett már néhány csoda: a nyolcadik, a kilencedik meg a tizedik is...

 


Ráadául legutóbb, az argentinok ellen már kifejezetten reménykeltő teljesítménnyel rukkoltak ki a fekete kontinensről érkezett Szuper Sasok, és tessék: a majdnem hetvenezer helyszíni néző nigériai helyzetnél hördülhetett föl először a brazíliavárosi stadionban. A 19. percben Musa beadására látványosan, de rossz ütemben mozdult rá Emenike, így Geiger, az amerikai bíró les miatt érvénytelenítette a gólt.


Három perccel később aztán a franciák is veszélyeztettek: Valbuena labdáját Pogba kapásból küldte kapura, s ha a lövés nem középre irányul, Enyeama aligha tudta volna védeni. A hibával itt is, ott is bőven spékelt nyitó játékrész hajrájában megint Valbuena hozta helyzetbe Debuchyt, a jobbhátvéd azonban a bal kapufa mellé trafált az ígéretes szituációban, úgyhogy a nagytábla kezelőjének nem akadt dolga a szünetig.


Aztán a pihenő után sem. A kezdetben látványosan izgalmas csata „leült", s miközben a franciák nem győztek ellentmondani az őket favoritoknak tartóknak, az afrikaik derekasan állták a sarat. Sőt: jobbára riválisuk térfelén zajlott a játék. Hosszú ideig Matuidi kegyetlen belépője jelentette a legfőbb beszédtémát, minek nyomán Onazit hordágyon kellett lecipelni, ám a 70. percben végre futaballra emlékeztető jelenetet láthattunk a gyepen. A mérkőzés addigi legnagyobb helyzeteként Benzema – pazar kényszerítőzést követően – perdíthetett kapura, de Moses a gólvonal előtt kivágta a labdát. És egy csapásra megélénkült a játék.


A 77. percben Benzema lövése után Odemwingie mentette meg csapatát a góltól, majd Cabaye bombázott a felső kapufára, kisvártatva pedig ismét Benzema próbálkozhatott, ám fejesét Enyema a levegőben úszva hárította. Nem tartott azonban sokáig a nigériai kapus öröme, mert a következő akciónál amatőröket idézően futott alá egy beívelt labdának, s az immár egyoldalúvá vált csatának végre a jegyzőkönyvben is lett lenyomata: Pogba zavartalanul bólinthatott a hálóba (1-0).

Az nevet, aki utoljára nevet
David Gray / Reuters

A tetejébe a hosszabbításba érve egy szöglet után a csereként beállt Griezmann és Yobo közös erővel, de a nigériai védő utolsó labdaérintésével duplázódott meg a differencia (2-0), így a francia csapat végül is magabiztosan múlta felül ellenfelét, s adta vissza a hitét a papírformára valamicskét még mindig adóknak.

FRANCIAORSZÁG–NIGÉRIA
2-0 (0-0)

Nyolcaddöntő, Brazíliaváros, 69 000 néző. Jv.: Geiger (amerikai)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Sissoko, 93.), Giroud (Griezmann, 62.), Benzema.
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa – Onazi (Gabriel, 59.), Mikel, Moses, Musa – Odemwingie, Emenike.
Gól: Pogba (79.), Yobo (92., öngól).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.