galéria megtekintése

Magyar is van a világ legszebb medencéi között

0 komment

Puskás Anikó
NOL

Egy tikkasztó nyári napon nem sok felüdítőbb dolog létezik, mint megmártózni egy feszített víztükrű medence hűs vizében, aztán egy finom koktéllal hűsölni egyet a partján. Egy nemzetközi építészeti és dizájnmagazin összeállítást készített "A világ tíz legcsodálatosabb medencéje" címmel, a listán pedig helyet kapott egy magyar hotel valóban gyönyörű medencéje is.

Az Arthitectural Magazin válogatást készített a világ legszebb, legegzotikusabb medencéiből, a listán pedig egy magyar szálloda is helyet kapott: a négycsillagos tiszafüredi Tisza Balneum Hotel lenyűgöző, 200 négyzetméteres medencéje a kilencedik helyet szerezte meg.

Egy képzeletbeli utazásra invitálom hát az olvasót, amin három kontinens tíz gyönyörű helyszínét látogatjuk végig. Némelyik medencében „csupán" pénzkérdéstől függ a lubickolás, míg jó néhányat mindössze távolról csodálhatunk, ugyanis magánkézben lévő luxuslakások medencéi.

A szerkesztők a világ minden tájáról válogattak, Európából és Észak-Amerikából három-három, Közép- és Latin-Amerikából  egy-egy, Ázsiából pedig két medence került a tízes listára.

 

Görögország gyöngyszeme, Santorini kétszeresen is győztes, ugyanis az első és a második helyet is elvitte. A kis, mindössze 73 négyzetkilométer alapterületű sziget vulkanikus robbanás eredménye, látványos szépsége miatt kedvelt turistacélpont, nem véletlenül szerepelt néhány évvel ezelőtt a híres görög származású borpárlat, a Metaxa reklámjában.

A világ legszebbjének ítélt medence a sziget déli részén fekvő Astarte Suites Hotelben található, és nemcsak a magazin szerkesztőit nyűgözte le, az interneten lépten-nyomon bele lehet botlani a róla készült fotókba. A mindössze 11 szobás, ötcsillagos szálloda minden részletében maga a megtestesült luxus: a plafon valódi Swarovski-kristályokkal van kirakva, a lakosztályok mindegyike teraszos, a tengerre néz és saját jakuzzival is felszerelt. A hotel medencéjének különlegessége, hogy egy meredek sziklacsúcson kapott helyet, így lenyűgöző kilátás nyílik onnan a környékre.

Az ezüstérem a Grace Santorini Hotel & Villát illeti, a mesés szálloda helyet kapott a neves brit utazási magazin, a Condé Nast Traveller Európa legjobb helyeit felsoroló listáján 2012-ben és 2014-ben is. A sziget északi csücskében fekvő hotel amúgy egy globális, 13 luxusszállodát magába foglaló nagy lánc egyik tagja, amely csak az idén már 23 különféle rangos díjat kapott. A tengerszint fölé 300 méterrel magasodó épületet radikálisan egyszerű formák jellemzik, mivel az építtetők szándéka az volt, hogy a lehető legkevésbé avatkozzanak bele a táj harmóniájába. A tipikusan görög (fehér épület és égszínkék medence) hangulat egy hónappal korábbi foglalás esetén nagyjából 600 euró, ezért az árért két fő egy napig élvezheti e földi paradicsom minden kényelmét.

A képzeletbeli bronzérem büszke tulajdonosa az uruguayi Fasano Las Piedras Hotel. A nyaralókomplexum egy 480 hektáros birtokon épült, húsz, 80 és 120 négyzetméteres, minimalista stílusú, ám minden luxussal felszerelt egyéni bungalóból áll. A vendégeknek lehetőségük van golfozásra, lovaglásra, kirándulásra, a pihenni, relaxálni vágyókat pedig egy komplett gyógyfürdő várja. A kültéri medence egy érintetlen lagúna szépségét idézi, a környéket a drámaiság uralja: valószerűtlenül kék égbolt, kopár növényzet és sziklák.

A listáról ugyan lemaradt, ám a szingapúri Marina Bay Sands Hotel medencéje szintén pazar – Fotó: Vivek Prakash / Reuters

Hajszállal ugyan, de lemaradt a dobogóról a hondurasi Sky Lounge 325. A hotelhez egy beltéri és egy kültéri medence is tartozik s mivel ezek a 20 emeletes épület tetején találhatóak, a medencében úszkálva bámulatos kilátás nyílik az egymilliós lakosú, a magyar fővárosnál másfélszer nagyobb San Pedro Sulára.

Az ötödik helyezettért 1500 kilométert kell utaznunk északra, a floridai Akoya Residence egy Miami Beach partján álló épület legfelső emeletén kapott helyet. A tetőtéri, feszített víztükrű medence nem a méreteivel nyűgöz le, hanem szintén a panorámájával. A penthouse lakás hatalmas és fényes, a kényelemről valódi tüzet imitáló hologramos, elektromos kandalló, valamint komplett házimozi-rendszer gondoskodik. A pazar luxusért - talán nem meglepő - mélyen a pénztárcába kell nyúlni, egyetlen éjszaka 6-700 dollárt kóstál fejenként.

Minimál dizájn, maximális látvány

Maradunk Floridában, mindössze 37 kilométerrel arrébb található a hatodik helyezést elnyerő MUL:7691, amely az autóroncsairól hírhedt, Santa Monica-hegységben kanyargó Mulholland Drive-ról kapta a nevét. A korábbiakhoz hasonlóan ennek a luxuslakásnak is a kilátás az erőssége, a nagy ablakokon keresztül egész Hollywood Hillsre rálátni. A három hálószobás, hat fürdőszobás ingatlan nagyjából 2,2 millió dollárt ér.

A Daniel's Lane Residence-t egy háromgyerekes apa építtette az amerikai Long Island keleti részén, az óceán partján. Az épület kívülről egyszerű és letisztult, ám kétségkívül nagyon elegáns. Az egyik oldala szinte teljesen üveg, így az ablakokon csak úgy árad be a fény. A belső tereket világos színek (fehér és bézs) jellemzik, míg a sötétbarna faburkolat kellemes kontrasztot teremt az üveg hűvösségével szemben.

Képzeletbeli utazásunk következő állomása Bangladesh fővárosa, Dakka. Az S. A. Residence egy egészen különleges beltéri medencével érdemelte ki a nyolcadik helyet. A háromszintes ház nem meglepő módon nélkülözi a bonyolult megoldásokat, tágas és világos, hogy a lehető legtöbb természetes fény juthasson a belsejébe, a buja zöld növényzet pedig rejtélyes, már-már édenkerti hangulatot idéz. A medence ennek megfelelően nem türkizkékben pompázik, hanem smaragdzöld, és egy kis ladik is lebeg a felszínén.

Ez az a látvány, ami lenyűgözte a neves lap szerkesztőit – Fotó: Tisza Balneum Hotel

Az izgalmas tengerentúli és távol-keleti helyszínek után újra az öreg kontiens felé vesszük az irányt. A tiszafüredi Tisza Balneum Hotel a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda tervei a lapján készült. Elsődleges szempont a környezettudatos, természetközpontú stílus volt, ennek szellemében épült meg a háromszintes főépület és a kilenc különálló kétszintes ház is. Az épületkomplexum elkészülte után a tervezők küldtek pár képet az Arthitectural Magazinnak, akik rögtön felfigyeltek a hotelre, és egy cikkben be is mutatták az olvasóknak. A magazin szerint a dizájn legmarkánsabb eleme a világos falfelületek és a barna farészletek egymással harmonizáló összjátéka, míg a belső használati tárgyak a régi parasztházak hangulatát elevenítik fel, persze újraértelmezve.

- A mostani sikerünkről pusztán az internetről értesültünk, de nagyon büszkék vagyunk az elismerésre, úgy gondoljuk, hogy nem érdemtelenül kaptuk - mondta Márton Gábor, a hotel igazgatója, aki mesélt a pazar medencékről is. - Két termálvizes, egy szabálytalan alakú átúszó- és egy 10x20 méteres téglalap alakú úszómedencénk van. A vizet saját termálkútból nyerjük, melynek vize 740 méter mélyről tör fel, hőmérséklete 44°C.

Nem feltétlen kell átutazni a fél világot egy csodálatos medencéért – Fotó: Tisza Balneum Hotel

Az utazás utolsó állomása Bali szigete. Az Ubud Hanging Garden építése óriási kihívást jelentett, az épületegyüttes ugyanis egy meredek, közel 45°-os hegyoldalon áll. A tervek 2003-ban készültek el, az építtetés viszont három teljes évet vett igénybe. A tervező a hagyományos balinéz építészetet vegyítette a modern stílussal, ennek értelmében egyszerre lett egzotikus és puritán. A természetes anyagok - köztük is főként a fa - dominálnak, színek tekintetében pedig a fehér, a világosbarna, a sötétbarna és a sárga.

Minden egyes házikóhoz tartozik saját medence, a főépülethez azonban kettő is dukál, ezek egymás fölött kaptak helyet. A világ egyik legtöbbet fényképezett medencéje a Condé Nast Traveller magazin (A világ legszebb medencéi) és a Trip Advisor (A tíz legmeglepőbb szállodai medence) válogatásában is szerepelt már korábban.

A hotel amúgy kedvenc úti célja a házasulandóknak, a szertartásra a medence közepére épített keskeny stégen szokott sor kerülni. Persze aki egy ilyen mesebeli helyen akar örök hűséget fogadni, kisebbfajta vagyont kell áldoznia rá: csak az ifjú pár háromnapos szállása (kedvezményesen) 3500 dollárba kerül, és ebben az összegben nincs benne a ceremónia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.