galéria megtekintése

Fölösleges körök

Harminckét résztvevőből huszonnégynek a sorsa biztosan vagy nagy valószínűséggel eldőlt – ez állapítható meg a labdarúgó Bajnokok ­Ligája csoportkörének negyedik fordulója után. De hiszen már a kezdet kezdetén lehetett tudni, hogy ebben a szakaszban viszonylag kevés lesz az izgalom.

Lement négy forduló a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköréből, következik tehát az a szakasz, amelyet a legjobb volna átlapozni, ahogyan napjaink fiataljai teszik a XIX. századi regények tájleírásaival – ha egyáltalán a kezükbe veszik azokat –, vagy átpörgetni, mint a műsorrögzítős ­IPTV-n a filmek közti reklámokat.

Még két teljes kör, vagyis négy ­játéknap hátravan az őszi csoportküzdelmekből, de már matematikai bizonyossággal is a nyolcaddöntőben érezheti magát a ­Real Madrid, a Manchester City és a szentpéter­vári Zenit, egy hajszálnál is kevesebb választja el ettől a ­PSG-t, a Benficát, a Juventust, a Barcelonát, a Ba­yern Münchent, a Portót. ­Álmosan kezdte a sorozatot, de már továbbjutást érő helyen áll a nagy csapatok közül a Chelsea, a Manchester United és az AS ­Roma is. Már biztosan kiesett a Mönchengladbach és a Maccabi Tel-Aviv, de valóságos csoda lenne, ha nem járna így a Sahtyor Donyeck, a Malmö, a ­CSZKA Moszkva, az Asztana, a Sevilla, a BATE Boriszov, a zágrábi és a kijevi Dinamo, a Gent és a Lyon.

Két szentpétervári főszereplő: Hulk és Dzjuba
Két szentpétervári főszereplő: Hulk és Dzjuba
Robert Pratta / Reuters

 

Azaz a 32 csapatból 24-nek a ­sorsa lényegében eldőlt. Akkor milyen kérdések maradtak nyitva? Pillanatnyilag úgy tetszik: a BL-csoportkör hátralévő meccseinek leg­izgalmasabb feladványa, hogy a B csoportban a Manchester United mögött az Eindhoven vagy a Wolfsburg fut-e be másodikként, s hogy a H csoportból a Valencia vagy Gent követi-e a szentpéterváriakat a legjobb 16 közé. Az Olimpiakosz (F) ugyan tekintélyes előnyben van – a pontszámokat illetően 9-3-ra vezet – az Arsenallal szemben, de e két csapat külön versenyében még szintén minden lehetséges. Noha valamennyi klub küzdelme tiszteletet érdemlő, a semleges futballbarátok közül nyilván kevesen szenvednek majd álmatlanságban a december 9-i csoportzárásig. Jóllehet más jellegű sportkultúráról és lebonyolítási rendszerről van szó, talán megengedhető az összehasonlítás: a szintén 32 csapatos NFL-ben éppen fordított a koreográfia, az alapszakasz kétharmadánál rendre ­24-26 csapat esélyes még a rájátszásra, jóllehet oda nem is 16, csupán 12 csapat jut be...

Hajdanán az első számú európai kupasorozat a feszült izgalmáról is nevezetes volt. Úgy a BEK-korszakban (1956–1992), amikor még végig egyenes kieséses párharcok vezettek a döntőig, mint a BL-éra hőskorában, amikor még 8, 16 vagy 24 csapat szerepelt az elit liga csoportküzdelmeiben. A 8 és 16 csapatos korszakban még nem érvényesült az 1993-ban életbe lépő Bosman-szabály, amely alapvetően borította fel az európai futball gazdasági erőviszonyait, és jóval kisebb volt a különbség a csapatok között; amikor pedig 24 együttes szerepelt, akkor csak a csoportelsők és a két legjobb második jutott be az egyenes kieséses szakaszba, vagyis az érdeklődést mindannyiszor fenn lehetett tartani az utolsó pillanatokig.

Mára viszont már elavultak a ­régi struktúrák. A nyolc-tíz leggazdagabb, ezáltal a legerősebb játékoskerettel büszkélkedő csapat úgy kiragyog a 32-es mezőnyből, mint mazsola a kalácsból. De hát éppen azért hozták létre ezt a szisztémát, hogy a sztárcsapatok szinte még véletlenül se zuhanhassanak ki az elején, mert ők hozzák a nézettséget és a pénzt. Kimondható: a csoportkörnek lényegében alig van több szerepe, mint hogy a rajongók folyamatosan láthassák a csillagokat, csakhogy arra a jótékonysági gálameccsek is megfelelnének. Az igazi futballélményre tavaszig várni kell, hosszú lesz így az ősz és a tél.

Hát még nálunk!

BAJNOKOK LIGÁJA

Csoportmérkőzések, negyedik forduló

A csoport: Real Madrid–PSG 1-0, Sahtyor Donyeck–Malmö 4-0.
Az állás: 1. Real Madrid 10 pont (már továbbjutott), 2. PSG 7, 3. Donyeck 3 (4-8-as gólkülönbség), 4. Malmö 3 (1-8).

B csoport: Manchester United–CSZKA Moszkva 1-0, Eindhoven–Wolfsburg 2-0.
Az állás: 1. Manchester United 7, 2. Eindhoven 6 (6-6), 3. Wolfsburg 6 (4-4), 4. CSZKA 4.

C csoport: Asztana–Atletico Madrid 0-0, Benfica–Galatasaray 2-1.
Az állás: 1. Benfica 9, 2. Atletico Madrid 7, 3. Galatasaray 4, 4. Asztana 2.

D csoport: Mönchengladbach–Juventus 1-1, Sevilla–Manchester City 1-3.
Az állás: 1. Manchester City 9 (már továbbjutott), 2. Juventus 8, 3. Sevilla 3, 4. Gladbach 2.

E csoport: Barcelona–BATE Boriszov 3-0, AS Roma–Leverkusen 3-2.
Az állás: 1. Barcelona 10, 2. AS Roma 5, 3. Leverkusen 4, 4. BATE 3.

F csoport: Olimpiakosz–Dinamo Zágráb 2-1, Bayern München–Arsenal 5-1.
Az állás: 1. Bayern 9 (13-3), 2. Olimpiakosz 9 (6-6), 3. Arsenal 3 (6-10), 4. Dinamo 3 (3-9).

G csoport: Chelsea–Dinamo Kijev 2-1, Maccabi Tel-Aviv–Porto 1-3.
Az állás: 1. Porto 10, 2. Chelsea 7, 3. Dinamo 5, 4. Maccabi 0.

H csoport: Lyon–Zenit Szentpétervár 0-2, Gent–Valencia 1-0.
Az állás: 1. Zenit Szentpétervár 12 (már továbbjutott), 2. Valencia 6, 3. Gent 4, 4. Lyon 1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.