galéria megtekintése

Kész regény

3 komment


Doros Judit

Az én életemből regényt lehetne ­írni. Milyen sokszor hallom ezt. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy na, az enyémből tényleg lehetne.

Nézzen rám! Törékeny pici asszony vagyok. Mit gondol, mi a foglalkozásom? Úgyse találná ki, megelőzöm. Hentes. Nálam szebben senki sem bontotta a faluban a frikandót meg a csankot. Látom a szemén, az sem tudja, mik ezek. Biztosan csak tápos csirkemellet eszik, pedig ha egyszer megkóstolná a sült csülkömet, onnantól nem kérne mást. Az a titka, hogy három órán keresztül főzöm, és csak utána tolom be a tepsibe. Akkor kívülről szépen ropogósra pirul a bőr, de belül puha, remegős marad.

Az uram is imádta, mármint az első. Most is előttem van az arca, ahogy csorog le a szája szélén a zsír, miközben néz rám azzal a háláskutya-szemével. Akkor is így nézett, amikor bejelentette, hogy disszidálni fog, mert neki ez így nem élet, az Eiffel-tornyot akarja látni, nem a mi kis kőhidunkat a Nepomuki Szent János-szoborral.

 

Ott maradtam három gyerekkel. Beköltöztünk városba, ott nyitottam meg a saját hentesboltomat a ­piac mellett. Reggeltől estig sütöttem a kolbászt, sorban állt érte az úri közönség. Sosem árultam el a titkot, de magának most elmondom: a fűszereket először borban pároltuk meg, úgy adtuk hozzá a húsos masszához, ettől volt olyan íze, hogy megbolondult tőle mindenki. Levette a lábamról a második férjemet is, aki egy éven át minden reggel ott állt sorba nálam a sült kolbászért. Amikor megkérte a kezemet, igent mondtam, azzal a feltétellel, hogy ha egy ujjal is hozzányúl a gyerekeimhez, letépem a tökét.

Hozzájuk nem nyúlt, csak az összekuporgatott pénzünkhöz. Jól ment a bolt, arra készültem, hogy nagyobb házba költözünk, legyen mindegyik lánynak saját szobája, ám őkelme kaszinóba vitte a pénzt, s egyetlen éjszaka alatt elverte a ház árát.

Kidobtam, s ezután évekig nem néztem férfira.

Józsira muszáj volt. Diákkori szerelem, tudja, milyen az. Negyven évvel később is úgy dobogott a szívem, mikor megláttam, mint az első bálunkon. Észre se vettem a ráncait, fel se tűnt, hogy a pocakja megereszkedett, s a haja se olyan jól fésült, mint annak idején. Túl volt már néhány asszonyon, de azt mondta, mindegyikőjük mellett csak rólam ábrándozott.

Elhittem.

Látom a szemén, most azt várja, róla is kiderüljön valami. Hogy lelépett egy másik asszonnyal. Vagy hogy vert engem. Esetleg italozott.

Hát nem. Tökéletes volt az élet, úgy turbékoltunk, mint a kamaszok. Reggelente megfőzte nekem a kávét és ágyba hozta. De sosem csak úgy egyszerűn, hogy nesze, itt van, igyad. Mindig tett a tálkára falatnyi teasüteményt vagy virágot tépett a kertből, azzal kísérte a feketét.

Akkor is épp kávéztunk délután a fotelben, amikor itt hagyott. Pár perccel korábban még édesen udvarolt, aztán egyszer csak elszürkült a szeme, a findzsa kiesett a kezéből, a kávé szétterült a szőnyegen. A szíve vitte el.

Eladtam a boltot. A pénzt, amit kaptam érte, betettem az üzletben lévő asztal fiókjába. Pisilni mentem csak ki, mire visszajöttem, a pénz már nem volt sehol. Ellopták.

Felálltam a padlóról, újrakezdtem megint. A nyugdíjam kicsi, de beosztom. Van most egy udvarlóm, fess úriember, nagyokat sétálunk, néha beülünk cukrászdába. Nem várok sokat az élettől. Olykor egy kis sült kolbász, jobb napokon csülök, hogy emlékeztessen a régi szép időkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.