galéria megtekintése

Orbán fáklyával álmodik

0 komment


Őri B. Péter

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt szeretné, ha öt év múlva, a szervezet megalakulásának 125. évfordulóján nemcsak a jubiláló MOB-ot ünnepelhetnék, hanem a sikeres 2020-as ­tokiói magyar szereplést, meg azt is: Budapest rendezheti a 2024-es nyári ötkarikás játékokat. Mindez kedden egy patinás fővárosi szál­loda báltermében hangzott el a MOB alapításának 120. évfordulóját köszöntő díszközgyűlésen.

Az apropó természetesen az emlékezés a tizenkét dicső évtizedre – a történteket az alkalomra készülő kötetben is megjelentették –, de jó, ha tudjuk: nagy a harc a huszonnégyes olimpia rendezési jogának elnyeréséért, így minden lehetőséget meg kell ragadni, még ha nem kerek is az évforduló.

Így nem véletlenül kapott meghívót Thomas Bach, a Nemzet­közi Olimpiai Bizottság elnöke, több sportág nemzetközi ­szövetségének első embere, valamint nemzeti olimpiai szervezetek vezetői is képviseltették magukat.

Mint köztudott, a NOB megalapításában aktív szerepet vállalt Kemény Ferenc, s a két szervezetnek azóta is kiváló a kapcsolata; a barátság jegyében Bach Pierre de Coubertin-díjat adott át Borkainak. Előtte arról beszélt a korábbi német tőrvívó, hogy nagyon szereti Budapestet, igaz, amikor 1975-ben először járt itt, csapata negyedik lett a vb-n, s ahogyan fogalmazott:

 

„A sportban ez a legszörnyűbb helyezés." Egy esztendővel később viszont olimpiai bajnok lett a nyugatnémet együttes. Másodszor két évtized múltán, egy NOB-ülésen volt a magyar fővárosban, 1996-ban pedig beválasztották a végrehajtó bizottságba. „Most vagyok itt harmadszor, és biztosra veszem: jövőre valami nagyon jó történik velem..."

Szót ejtett a magyar sportsikerekről, Puskás Ferenc kapcsán megemlítette, hogy az ötvenes évek legjobb válogatottja a magyar volt. Érdekes volt ezt egy német embertől hallani. Nem maradhatott ki a magyar olimpiai pályázat sem; az elnök szerint a NOB örül Budapest jelentkezésének. A magyar főváros az Agenda 2020 program kapcsán jó esélyhez jutott, de jó tudni – tette hozzá –, „kemény küzdelmet kell vívnia Los Angelesszel, Párizzsal, Rómával".

A Bach után felszólaló Orbán Viktor miniszterelnök a NOB reformprogramjáról az gondolja: „Karnyújtásnyira hozta azt az álmot, amely egyidős a MOB-bal, vagyis azt, hogy 2024-ben Budapesten lobbanjon fel az olimpiai láng."

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Elmondta: „Magyarország nemcsak az első budapesti, hanem az első közép-európai nyári játékokat szeretné megrendezni harmincöt évvel az után, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit, és kivívta a szabadságát." Majd – a mai magyar közéletet ismerők nem kis meglepetésére – kijelentette: „Magyarország ugyanakkor azt vallja, hogy a sport mindig fontosabb bármilyen politikai érdeknél, ezért soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé, a kormány pedig ebben a szellemben támogatja a pályázatot." Megemlítette: a kandidálást az Országgyűlés nyolcvan-, a Fővárosi Közgyűlés kilencven-, a MOB pedig százszázalékosan támogatta.

Mint köztudomású, ­nemrégiben Hamburg polgárai ­népszavazáson mondtak ellent annak, hogy a Hanza-város olimpiát rendezzen. A díszközgyűlés utáni sajtótájékoztatón Bach erre úgy reagált: „a párizsi terrortámadás, a 2006-os németországi vb-vel kapcsolatos korrupciós botrány, valamint a migráció játszott szerepet" a kevesebb igenben.

Arra a felvetésre, miszerint az ­illetékesek itthon miért ódzkodnak egy voksolástól, Borkai ekképpen reagált: „Ezt nem a MOB elnökétől kell megkérdezni." Tudott, hogy a NOB a pályázó városokba két alkalommal is független közvélemény-kutatókat küld, s olyan jelentkező nem lehet nyertes, amelynek a felmérések alapján csekély a támogatottsága.

A Népszabadság érdeklődésére, miszerint az atlétikai doppingbotrányok után várhatók e más sportágakban is „földrengések", Bach elnök egyszavas válasza ez volt: „Nem".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.