galéria megtekintése

Az ötödik ikszben járva lett világbajnok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Negyvenévesen ért fel a csúcsra a magyar sport legrokonszenvesebb klasszisainak egyike: Imre Géza a Moszkvában zajló vívó-világbajnokságon megnyerte a párbajtőrözők egyéni viadalát, így három, csapatban szerzett vb-arany után végre „szingliben” is ünnepelhetett.

A 2004-es athéni játékokon a csapattal második, az 1996-os atlantai olimpián egyéniben harmadik párbajtőröző parádésan vívott Moszkvában. A 64 között a svájci Borskyt 15:13-ra, a következő körben a dél-koreai Pak Kjung Dut 15:10-remúlta felül, majd – immár a nyolc közé jutásért – az ukrán Nyikisint a végsőkig kiélezett asszóban búcsúztatta 15:14-gyel.

Mint később kiderült, alighanem ez a csörte, illetve annak a végjátéka volt a nap kulcsfontosságú eseménye, hiszen a magyar versenyző 13:14-es állásnál 0,81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített... A negyeddöntőben aztán a kínai Li Csennel szemben meg sem kellett izzadnia, ahogyan az újabb dél-koreai, Dzsung Hszeung Hva ellen sem (kétszer 15:8).

Egy pályafutás megkoronázása: Imre Géza az orosz légtérben
Egy pályafutás megkoronázása: Imre Géza az orosz légtérben
Sergei Ilnitsky / EPA

 

A döntőben a francia Gauthier Grumier következett, és vele az idegtépő küzdelem a világbajnoki címért. A rivális 6:5-re vezetett, majd Imre 7:6-ra fordított, és ettől kezdve ki sem adta a kezéből a vezetést. Mi több, 13:10-nél azt gondolhattuk, vége az izgalmaknak, de Grumier 14:14-nél behozta hátrányát. Egyetlen tusra voltak a felek az aranytól, s mivel azt a tizenkilenc éve a Honvédban sportoló Imre vitte be, ő állhatott fel a dobogó tetejére.

Az 1974 decemberében született klasszist az utóbbi időben már a magyar sport nagy öregjei között tartották számon, s bár hét esztendeje, Kijevben Európa-bajnoki címet szerzett, ráragadt a bélyeg, miszerint egyéniben képtelen az igazán nagy dobásra. A sohasem hangos, mindig rendkívül szerény és végtelenül sportszerű Imre – akinek felesége a korábbi ferencvárosi kézilabdázó, a világbajnoki és olimpiai ezüstérmes, Eb-első irányító Kökény Beatrix – most bebizonyította: kitartással, odaadással még az ötödik ikszbe lépve sem lehetetlen feljutni a csúcsra. Eredményével – meg persze egész pályafutásával – követendő példát mutatott a fiataloknak, s mindazoknak, akik kételkednek abban, hogy az elvégzett munka szinte mindig megtérül. Csak ki kell várni...

A moszkvai vb harmadik napján a férfiak mellett a női párbajtőrözők is pástra léptek, s az ő versenyükben a magyarok közül Szász Emese jutott a legtovább, ám a nyolcaddöntőben a román Simona Gherman a végállomást jelentette a számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.