galéria megtekintése

Elkészülni, vigyázz, víz!

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 14. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

A boldogság szigete lesz-e a vízilabda Európa-bajnokság budapesti helyszíne a házigazda számára? A kérdésre a következő napokban választ kapunk. Gyárfás Tamás szerint a most kezdődő kontinensviadal meghatározó jelentőségű lehet a sportág történetében.

Apait-anyait bedob az ország a sportélet hungarikumáért: a BKV sűrűbben indítja a 26-os buszokat a Margit-szigetre, a MÁV meg ötvenszázalékos kedvezményt nyújt azoknak, akik igazolni tudják, hogy a póló Eb-re mennek, illetve onnan jönnek.

Csupán Grúziából tizenöt újságíró akkreditáltatta magát „a póló templomába”

Kétségünk ne legyen, a magyar férfiválogatott játékosai is hasonlóképpen odateszik magukat a ma kezdődő kontinensversenyen, nem beszélve arról a naponta remélt hatezer szurkolóról, akinek semmi más dolga nem lesz, mint beordítani a labdát az aktuális ellenfelek hálójába. (A magyar női válogatott riválisainak kapujába csak szerdától, tekintve, hogy a gyengébbik nem versengése akkor kezdődik majd.)

 

A vasárnapi nemzetközi sajtótájékoztatón azonban nemcsak a házigazda együttes – meg egyáltalán a torna – esélyeiről esett szó, hanem a nehéz időszakot élő sportág jövőjéről is.

Labda már van...
Labda már van...
Máthé Zoltán / MTI

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke – aki ezúttal az európai szervezet gazdasági vezetőjeként köszöntötte a megjelenteket – odáig ment, hogy kijelentette: a budapesti Európa-bajnokság meghatározó jelentőségű esemény lehet a vízilabdasport történetében.

Az előkészületekkel mindenesetre minden a legnagyobb rendben – ezt már Kemény Dénestől, a korábbi sikerkapitánytól, a hazai szövetség jelenlegi elnökétől tudtuk meg, miközben elhangzott az is: hozzávetőleg kétszáz sajtómunkatárs tevékenykedik majd a szigeti Hajós Alfréd uszodában, tizenhárom tévétársaság ad élő közvetítést a helyszínről, s további harmincegy csatorna összefoglalókat sugároz az eseményről.

Hogy a sportágban feltörekvő nemzetek számára is milyen fontos a tizenkét férfi és nyolc női együttest felvonultató Eb, azt jelzi: csupán Grúziából tizenöt újságíró akkreditáltatta magát „a póló templomába”.

A mobil lelátók is a helyükön
A mobil lelátók is a helyükön
Máthé Zoltán / MTI

Ez a kifejezés már Dejan Szavicstól, az Európa-bajnoki címvédő szerbek szakvezetőjétől származik, aki siet ve megjegyezte azt is: játékosainak természetesen nincs szándékukban átadni a két éve elfoglalt trónt. Ivica Tucak, az olimpiai bajnok horvátok mestere megengedőbben fogalmazva anynyit mondott, hogy „érmet szeretnénk szerezni”. Benedek Tibor, a tavaly világbajnok magyar csapat szövetségi kapitánya viszont lapunk külön „felszólítása” ellenére sem volt hajlandó a végső célról beszélni: „Annyi szó esett ilyesmiről az elmúlt hónapokban, hogy most már csak annyit szeretnék mondani: minden idegszálunkkal a hétfő esti, spanyolok elleni nyitómeccsre koncentrálunk.”

A bombaerős csoportban (a mieink mellett a szerbek és a horvátok is a B jelű hatosban kaptak helyet...) az első hely automatikusan elődöntőt ér, a másodikként, illetve harmadikként végzők negyeddöntős ráadásra kényszerülnek. A további pozíciókat – ugye, fiúk? – alighanem hagyhatjuk...

Így játszanak

A csoport: Montenegró, Olaszország, Görögország, Oroszország, Románia, Grúzia.

B csoport (a magyar válogatott mérkőzései): Spanyolország (ma, 20.30), Franciaország (kedd, 20.30), Szerbia (csütörtök, 20.30), Németország (szombat, 20.30), Horvátország (július 21., hétfő, 20.30).

A csoportgyőztesek automatikusan a négy közé jutnak, a második és harmadik helyezettek keresztbe játszással mérkőznek az elődöntőbe jutásért július 23-án. Az elődöntőket 25-én, a bronzmeccset és a döntőt 27-én rendezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.