galéria megtekintése

Egymás után három olimpiát rendez Ázsia

1 komment


Gergely Márton

Négy évig el sem hagyja az olimpiai láng a Távol-Keletet, derült ki pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén. A szervezet úgy döntött: a 2022-es téli ötkarikás játékokat Peking rendezheti. Ezzel a kínai főváros lesz az első, amely a nyári olimpia mezőnye után a havas-jeges versenyek résztvevőit is vendégül láthatja.

Csodálatos viszontlátás havon és jégen – ezzel a szlogennel hirdette magát Peking a 2022-es téli olimpiára pályázva, vagyis a szervezők maguk is a hét évvel ezelőtti nyári játékokat érezték a mellettük szóló legfontosabb érvnek. És valóban, a kínaiak 2008-ban már megszerveztek egy ilyen mamutversenyt, láthatta a világ, hogy nem sajnálták rá sem a pénzt, sem az embert. A sportlétesítmények tökéletes állapotban várták a mezőnyt, és még a kellő számú néző kivezényléséről is gondoskodtak a szervezők. Azt csak London mutatta meg, mit jelent, ha a stadion sportot szerető és ahhoz értő közönséggel telik meg.

Talpon a kínai delegáció Thomas Bach bejelentése után, jobbra Yao Ming
Edgar Su / Reuters

Peking azonban nem tetszik a legjobb választásnak, ha valakinek az a kimondott célja, hogy bizonyítsa: kisebb városok és szerényebb adottságú nemzetek is hozzáférhetnek az olimpia megrendezéséhez. Márpedig Thomas Bach, a NOB vezetője éppen ezt hirdette meg Agenda 2020-as programjában. Nos, a kínai főváros 17 ezer négyzetkilométeren terül el, ami megfelel Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest összevont területével. Bár húszmillióan laknak itt, határain belül bőven található csak falvaktól szabdalt természetes táj, köztük egy olyan hegyvonulat, amelynek legmagasabb csúcsa 2303 méteres.

 

Az olimpia alpesi számait így városhatáron belül, igaz a Mennyei béke terétől 90 kilométerre rendezhetik meg. Csak a közlekedést kell megoldani. A tervek szerint 2022-re a a gyorsvasút – a jelenlegi kétórás út helyett – húsz perccel alatt éri majd el a belvárosból a környéket, amelyet a hegygerincen futó Nagy fal tett Kínán túl is híressé. Itt, Yanqingban lesznek a szánkó- és bobversenyek is. Az összes itteni létesítményt a pénteki bejelentés után kezdik csak építeni.

Öröm a 2022-es síugróversenyek helyszínén
China Daily / Reuters

A leghosszabb útra a sífutók és -ugrók, a biatlonosok, valamint a hódeszkások és a síakrobaták kényszerülnek majd. A Peking központjától észak-keleti irányban 190 kilométerre fekvő Zhangjiakou jelenleg csak négyórás autóúttal érhető el, ám a pályázatban a szervezők megígérték, addigra a vonat hetven perc alatt eléri a helyszínt. Hogy hó is lesz-e menetrend szerint, már jóval fogósabb kérdés. Pekingben kifejezetten hidegek a telek, januárban nem ritka a mínusz 20 fok sem, viszont kevés a csapadék, így minden bizonnyal hóágyúzással tudják csak biztosítani a megfelelő körülményeket. Ez azonban a szükségesnél is több környezeti beavatkozást vetít előre.

A tervek szerint a kínaiak a 2008-as nyári olimpia hét helyszínét hasznosítják majd újra. A csodálatos Madárfészekben tartanák a téli játékok nyitó- és záróünnepségét – ahogyan 14 évvel azelőtt a nyári olimpiáét. A környéken álló létesítmények fogadják a jégkorong, a curling és a műkorcsolya eseményeit, és az atléták, a kísérők és a sajtómunkások elszállásolásával sem lesz különösebb problémája a városnak.

Amikor az évezred elején Pekingnek adta a NOB az olimpiai játékokat, a döntés támogatói azzal szerelték le a tibeti elnyomás és az emberi jogok megsértése miatt Kínát alkalmatlannak tekintők táborát, hogy éppen a világjátékok hozzák majd el a várva várt nyitást. A mostani, Kuala Lumpur-i döntés meghozói már nem hivatkozhatnak ilyen költői célokra. Az ugyanis látható, hogy Kína semmivel sem lett nyitottabb, megengedőbb és demokratikusabb a nyári olimpia megrendezésétől. A NOB most inkább arra hivatkozhat, hogy egyszerűen elfogyott az alternatíva.

A pályázás során Peking összes európai vetélytársa visszalépett. Münchenben a polgárok utasították el az olimpiát, de bedobta a törülközőt a svájci Graubünden, a norvég Oslo és a svéd Stockholm is. Ezeken a helyeken számított az emberek támogatása meg a kiadások elviselhető szinten tartása, s mivel mindkettő terén a pesszimisták kerültek többségbe, a 2022-es játékokra Peking mellett végül kizárólag Almati, Kazahsztán volt fővárosa aspirált. Az emberi jogok oldaláról nézve csak két rossz választása volt a bizottságnak, ismerték be a civilszervezetek is, s a kettő közül akkor már Peking látszott a biztos pontnak. Ehhez képest némi meglepetésre a NOB mindössze 44:40 arányban döntött a kínai főváros mellett (egy delegált tartózkodott).

Az olimpiai láng így háromszor egymás után éri majd el Görögországból Ázsiát: 2018-ban a dél-koreai Pjöngcsang nyitja a sort a téli játékokkal, két évvel később Tokió fogadja a nyári olimpiát, majd következik Peking. A földrészt ezt követően szinte biztosan elhagyja a láng. A Budapest által is célba vett 2024-es világversenyre még nincsen ázsiai jelentkező, bár a megfigyelők azzal számolnak, hogy Baku a szeptember 15-i határidőig jelzi pályázási szándékát.

A NOB most zajló, 128. közgyűlésén Bach kritikus szavakkal illette a 2024-es versenytől visszalépő Boston illetékeseit. Szerinte az amerikai bizottság jól tette, hogy megvonta a várostól a pályázás jogát, mivel ők kívülről csak annyit láttak, hogy „minden nap előkerül valami új projekt, és azzal együtt új felelősök és új ötletek". Bach azt is elmondta: a NOB-ban elvárják, hogy amerikai tagszervezetük – az előzetes ígéretekhez híven – versenybe küldje az ország egyik városát. A kandidáló minden bizonnyal Los Angeles lesz. A kaliforniai metropolisz az egymilliósnál kisebb Bostonhoz viszonyítva nem éppen az Agenda 2020 modellvárosa, de Pekinghez képest még kicsinek is mondható...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.