galéria megtekintése

Dübörgő lelkiismeret

2 komment


Őri B. Péter

Hány Kleinheisler és Nagy tűnhetett el három évtized alatt a megélhetési edzők miatt a süllyesztőben?

Sokért nem adnám, ha egy különleges szerkezet segítségével beleláthatnék a magyar edzők gondolataiba. Nagyon kíváncsi vagyok ugyanis, hogy a válogatott Eb-szereplése okán dübörög-e lelkiismeretük. Eszükbe jut-e majd valamelyiküknek a mea culpa?

Arra nem gondolok, hogy valaki felköp s alááll, de néhány bocsánatkérő mondatot elrebeghetnének a tolódásról, a „témázd meg a témát” fantasztikus taktikai utasításról, a „mi csapatunk szerethető” bornírtságról, a „hihetetlenül jól sikerült az alapozás” ortodox magyarázatról elhíresült szakik. Akiknek többsége ­hagyta, hogy játékosuralom legyen; inkább elfordult, hogy a „sztár” ne vegye észre, ő észrevette a sumákolását az edzésen; nem fedezte fel a tehetséget; bár újítana, hagyja, hogy lehúzza a közeg; nem utolsósorban – ahogy Nagy Tamás jelenleg állás nélküli tréner a közösségi oldalára kiírta – megélhetési edző.

Tudom, persze, hogy tudom: a futballban is működik a kontraszelekció, a korrupció; aki változtatna, azt rendre lehurrogják. A klubvezetőkkel sem könnyű, a politika is bevatkozik a labdarúgásba, s mégis…

 
Storck mentette meg Kleinheislert
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Az utóbbi időben német szakemberek – ne feledjük, a válogatottal új utat kezdő Dárdai Pál is „Deutschlandban” tanulta ki a szakmát – értek el sikereket. Thomas Doll nagyon is felkavarta az állóvizet az Üllői úton: bajnok és kupagyőztes lett az FTC csapatával, Bernd Storckot pedig tízezrek éltették a Hősök terén az Európa-bajnoki előmenetel után. Jó szokás szerint már a csoportkör idején hárított néhány hazai tréner: őket a szövetségi kapitány módszerei miatt ellehetetlenítették volna. E magyarázat a magyar viszonyokat ismerve is kiscsoportos bölcsődés szint. Ha cinikusak a szakvezetők, azt is mondhatnák: harmincéves semmittevésüknek köszönhető a mostani hihetetlen futballfieszta.

De ez nem vicc: hány és hány edző nem játszatta csapata Klein­heisler Lászlóját, hány és hány edző tartotta tehetségtelennek és zavarta el együttese Nagy Ádámját, hány és hány edző mímelte éveken át a munkát?

Talán mégis alá kellene állni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.