galéria megtekintése

Diéta a Duna mentén

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Paks sportsikereit nagyrészt az erőmű támogatásának köszönhette, ám most elhagyhatja őket a szerencséjük.

Paks sportéletét az utóbbi három évtizedben kiemelten támogatta az atomerőmű, s ennek köszönhetően a 19 ezer lelkes város sportolói lényegesen több érmet nyertek a hazai, a kontinens- és a világbajnokságokon, mint amennyit hasonló nagyságú település esetében megszokhattunk. Úgy tetszik, a sikersorozat megszakad, az állami tulajdonban lévő erőmű és a vele szimbiózisban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. ugyanis tavaly ősz óta mind kevésbé akarja támogatni Paks két nagy sportklubját.

Nehéz idők. Csertői Aurél, a paksi futballcsapat szakvezetője
Nehéz idők. Csertői Aurél, a paksi futballcsapat szakvezetője
Korponai Tamás

A labdarúgó NB I-ben szereplő Paksi FC a múlt évnek úgy vágott neki, hogy 300 milliós támogatást kap az erőműtől és 63 milliót az MVM-től. Noha volt erről szerződés, novemberben mindkét szponzor hajlandósága csökkent, és 2014-ben az önkormányzat tulajdonában lévő futballcsapat az erőműtől csak 150 milliót kapott, az MVM-től pedig semmit sem. Az ügy érdekessége az volt, hogy a 363 milliós szerződést a felek közös megegyezéssel mondták fel. A labdarúgóklub – állítólag – azért ment bele ebbe, mert azzal fenyegették meg: ha nem teszi, akkor az idén egy vasat sem kap régi szponzoraitól. Egyelőre úgy tűnik, tavaly feleslegesen volt készséges a klub, hiszen így is akadozik az idei támogatás.

 

Március végéig a PFC hiába próbált szerződést kötni az erőművel és az MVM-mel, kérésére

semmilyen válasz nem érkezett, ahogyan pénz sem.

A klub csak azért képes a számláit fizetni, mert

eladta három játékosát.

De nemcsak az önkormányzat sportklubját ódzkodik támogatni az erőmű, hanem a sajátját is. Az Atomerőmű Sportegyesület erre az évre 240 milliós támogatást remélt az erőműtől és az MVM-től, a kiszivárgott információk szerint azonban a két szponzor legfeljebb 100 milliót ad 2015-ben. Ha ez az összeg nem növekszik, akkor a klub négyszeres bajnok kosárlabdacsapata aligha játszik majd jelentős szerepet a bajnokságban, s az is kérdéses, miként tudnak felkészülni a jövő évi olimpiára az egyesület kajakosai, kenusai, cselgáncsozói.

Mindezekről szerettük volna megkérdezni az illetékeseket, ám nem jártunk sikerrel. Süli János, Paks polgármestere türelmet kért – mondván: lehet még változás –, ugyanakkor nem cáfolta a leírtakat. Kovács Antal olimpiai aranyérmes cselgáncsozó, aki a paksi erőmű kommunikációs igazgatója, egyben az ASE elnöke, tegnap elérhetetlennek bizonyult. Más viszont nem nyilatkozhat a klub részéről… Hiába beszéltünk a kosarasok szakosztályvezetőjével, Tóth Jánossal, ő is Kovácsra hárította a megszólalást.

A titkolózás ellenére a paksi sportbarátok képben vannak. Ők egyértelműen az önkormányzati választás eredményével magyarázzák, hogy az atomerőmű immár a saját klubját is fogyókúrára fogja. A diéta szerintük azért van, mert a civilként induló Süli fölényesen legyőzte a kormánypártok színeiben versenybe szálló kenus világbajnokot, Kozmann Györgyöt, ráadásul Süli csapata mind a nyolc egyéni körzetben „lenyomta” a Fidesz–KDNP jelöltjét. Ezt a csúfos kudarcot nem tudja megemészteni a kormány – vélik a paksiak –, ezért szorítja az erőművet és az MVM-et arra, hogy a korábbi pénz töredékével támogassa a Duna-parti város versenysportját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.