galéria megtekintése

Dani a Jani

13 komment


Hegyi Iván

Böde bejövetelével megváltozott minden, az első félidőben szenvedő magyar labdarúgó-válogatott a feröeriek elleni Eb-selejtezőn a második félidőben megfordította az eredményt, s a 2-1-es győzelem után a csoport második helyének megszerzése sem lehetetlen.

Böde fejel, és néhány pillanat múlva hálóban az egyenlítő gól
Böde fejel, és néhány pillanat múlva hálóban az egyenlítő gól
Földi Imre

„Aki nincs vajból vagy cukorból, az már itt van” – harsogta a feltehetően percdíjas hangulatfelelős egy órával az Eb-selejtező kezdete előtt, amikor ránézésre 117 néző ült az egész nap eső áztatta Üllői út lelátóin. Aztán viszont bölcsen elhallgatott, mert nyilván észrevette: túlnyomórészt az üres székeknek üvöltözik... Volt viszont esélye rá, hogy benépesülnek a tribünök, ha telt házat hiába remélt is. Ám az NB I első tizenegy fordulójának 3035-ös átlag nézőszáma mellett az se semmi, hogy 16 797 szurkoló kiment a Feröer-szigetek elleni válogatott meccsre.

Hegedüs Gábor

 

A tét persze az volt, hogy megszerzi-e a kvalifikációs csoport harmadik helyét a magyar együttes. Ezt a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezőin is sikerült teljesíteni, csakhogy az akkor mit sem ért. A pozíció súlya attól emelkedett nagyot, hogy az UEFA – melynek most nincs elnöke, mert az európai változások atyamesterét, Michel Platinit korrupciógyanú miatt felfüggesztették tisztségéből – huszonnégyre növelte a jövő évi Eb résztvevőinek létszámát. S mert a gyógycsoportban az első „kalapból” besorolt görögök végig a többiekkel voltak, tisztulni tetszett a kilátás Franciaország felé.

Földi Imre

Nikolics előtt viszont leszállt a köd, a magyar kezdő tizenegy egyetlen csatára ugyanis hat méterről gondatlanul mellé emelte Gera átadását. Ez a hetedik percben történt, és nem sokkal később már Feröer vezetett... Jakobsen, a Bóltfelagid 36 Tórshavn középpályása lezser mozdulattal fordult le középen a magyar védőkről, és még lazábban gurított a kiszolgáltatott Király mellett a kapu bal oldalába (11. perc: 0-1).

Szabó Miklós

Ez komoly zavart, sőt riadalmat keltett honfitársaink között, és az első félidő felénél még a régóta feltűnően higgadt Király is tempót tévesztett; szerencséjére Edmundsson, a dán Vejle csatára kifejelte a labdát az alapvonalon, noha jóval nagyobb bajt is előidézhetett volna. Huszonöt perc múltán az addig lelkes közönség előbb szórványosan, majd mind áthatóbban fütyült, továbbá azt követelte a magyar játékosoktól, hogy harcoljanak. Helyesebb lett volna arra szólítani fel hazánk hosszú ideig nagyítóval sem látható fiait, hogy kíséreljék meg némi futballal észrevétetni magukat. Ehelyett ifjabb Dárdai Pált kezdte éltetni a publikum, s mint tudjuk, már nem ő, hanem a német Bernd Storck a magyar válogatott szakvezetője... A megannyi szenvedést csak a szünet előtti szakasz ráadásában szakította meg egy hazai helyzet, de Bódi lövését Nielsen kapus, ha nem is könnyen, hárította.

AZ F CSOPORT ÁLLÁSA

1. Észak-Írország 9 6 2 1 15-7 20

2. Románia 9 4 5 – 8-2 17

3. Magyarország 9 4 4 1 8-5 16

4. Finnország 9 3 2 4 8-9 11

5. Feröer 9 2 – 7 6-14 6

6. Görögország 9 – 3 6 3-11 3

További eredmények: Románia–Finnország 1-1, Észak-Írország–Görögország 3-1 (az északírek továbbjutottak).

A második félidő elején a nézők egy része féktelen ovációval fogadta, hogy Böde bejött, ám a 49. percben nagy volt a csalódás, mert az otthon zöld füvére lépő ferencvárosi csatár ziccerhelyzetet szalasztott el: tizenkét méterről úgy lőtt, hogy a vele szemben egyedül maradó Nielsen megint menteni tudott. Feröer lelkes, de képességekben szűkölködő társasága közben már annak is örült, ha néha-néha átjutott a félvonalon, sőt Vatnhamart olyannyira váratlanul érte, hogy a másik térfélen találta magát, hogy meglepeté­sében elhagyta a kezdőkörnél guruló labdát...

MAGYARORSZÁG–FERÖER-SZIGETEK 2-1 (0-1)

Labdarúgó Eb-selejtező, Üllői út, 16 797 néző. Jv.: Schörgenhofer (osztrák).

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Juhász, Kádár – Bódi (Németh, 46.), Nagy, Gera, Tőzsér (Böde, 46.), Dzsudzsák – Nikolics (Priskin 75.).

Feröer-szigetek: Gunnar Nielsen – Naes, Gregersen, Nattestad (Faerö, 84.), Davidsen – Jönsen (Sörensen, 78.), Vatnhamar, Jakobsen (Justinussen, 62.), Baldvinsson, Bartalsstovu – Edmundsson.

Gól: Jakobsen (11.), Böde (63. és 71.)

A fölény a 63. percben realizálódott, amikor Kádár ívelt be balról, és Böde a másik oldalról, tíz méterről ívelten a „hosszú” sarokba fejelt (1-1). Majd minden magyar hálaimát rebeghetett Schörgenhofer osztrák játékvezetőnek, mert az Edmundsson passzával kilépő Bartalsstovut Guzmics elbuktatta a tizenhatoson belül, ám a „szomszéd” nem ítélt tizenegyest. A „sógornál” is inkább menny­be ment Böde, aki a 71. percben finoman jobbra húzta, majd a léc alá zúdította a labdát (2-1).

Szabó Miklós

Ez a dupla sokat ért, mert a három ponttal a csoport harmadik helyét mindenképpen megszerezte a válogatott (miközben a végén Gregersent kiállította a bíró). De honfitársaink lehetnek még másodikok is, mivel a románok Bukarestben „ikszeltek” a finnekkel. Futballban van ilyen, ha földrajzban nincs is: Franciaország (talán) egy lépésre csupán...

Ez volt, ez lesz

További eredmények és a mai program.

D csoport: Grúzia–Gibraltár 4-0, Írország–Németország 1-0, Skócia–Lengyelország 2-2.

I csoport: Albánia–Szerbia 0-2, Portugália–Dánia 1-0.

Barátságos mérkőzés: Franciaország–Örményország 4-0.

C csoport: Macedónia–Ukrajna, Szlovákia–Fehéroroszország, Spanyolország–Luxemburg (tv: Sport1, 20.30). Az állás: 1. Spanyolország 21 pont, 2. Szlovákia 19, 3. Ukrajna 16, 4. Fehéroroszország 7, 5. Luxemburg 4, 6. Macedónia 3.

E csoport: Anglia–Észtország (Sport2, 20.30), Szlovénia–Litvánia, Svájc–San Marino. Az állás: 1. Anglia 24 (már továbbjutott), 2. Svájc 15, 3. Szlovénia 12, 4. Észtország 10, 5. Litvánia 9, 6. San Marino 1.

G csoport: Liechtenstein–Svédország, Moldova–Oroszország, Montenegró–Ausztria. Az állás: 1. Ausztria 22 (már továbbjutott), 2. Oroszország 14, 3. Svédország 12, 4. Montenegró 11, 5. Liechtenstein 5, 6. Moldova 2.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.