galéria megtekintése

Csoda a parketten

Valóságos hősköltemény íródott a női kosárlabdában: több mint két évvel azt követően, hogy balesetben bal lábát térd alatt elveszítette a győri női csapat akkori kosárlabdázója, a szerb Natasa Kovacsevics, újra bajnoki mérkőzésen lépett pályára hazájában, a Crvena zvezda együttesében.

Natasa Kovacsevics az első az európai női kosárlabda történetében, aki ilyen súlyos sérülés után folytatni tudta a pályafutását.

– Nagyon jól éreztem magam a parketten, a közönség szeretete még az előzetes várakozásaimat is felülmúlta – lelkendezett a Nis elleni bajnoki után a 21 éves kosárlabdázó. – Ez a mérkőzés fontosabb volt számomra, mint életem első fellépése. Korábban Budapesten és Franciaországban is pályára léptem már műlábbal gálamérkőzésen, de az semmihez sem hasonlítható, hogy újra tétmeccsen játszhattam.

Megvalósult a nagy álom: újra tétmeccsen
Megvalósult a nagy álom: újra tétmeccsen
Marko Djurica / Reuters

 

Mint emlékezetes, a győri női csapat autóbusza 2013 szeptemberében szenvedett közúti balesetet, amelyben életét veszítette Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző, a játékosok közül pedig a legsúlyosabban Kovacsevics sérült meg, esetében elkerülhetetlen volt az amputáció. Innen a legritkább esetben vezet visszaút a profi sportba. Natasát azonban nem olyan fából faragták, aki könnyen feladja, és elképesztő, az emberi határokat feszegető – olykor átszakító – erőfeszítésének eredményeként újra játszik. Bár régi-új klubja, a Crvena zvezda a balesetet követően civil állást ajánlott neki, ő úgy döntött: megpróbál kosarasként visszatérni.

Egy évvel az amputációt követően­ speciális, Franciaországban kifejlesztett műlábbal kezdte meg az edzéseket. Natasa magyar menedzserétől, Patonay Ádámtól megtudtuk: mentális és anyagi segítséget nyújtott a felépüléséhez a francia szövetség elnöke, Jean-Pierre Siutat, akinek a felesége a korábbi magyar kosárlabdázó, Németh Dóra.

– Az elmúlt hónapokban hatalmas lelkierőről tett tanúbizonyságot Natasa. Nem volt könnyű a helyzete, sokszor elbizonytalanodott, hogy végig tudja-e csinálni a rehabilitációt,­ de sohasem hátrált meg – mondta a menedzser. – Amint eldöntötte, hogy visszatér, a szerb klub azonnal jelezte: örömmel várja. A napokban megérkezett a hivatalos játékengedély, s Kovacsevics nagy álma megvalósult, pályára léphetett.

Bár ezúttal nem a statisztikai adatok számítottak, a történeti hűség kedvéért jegyezzük fel: Natasa visszatérő meccsén, a Crvena zvezda–Nis bajnokin tizenhat percet játszott, öt pontot szerzett, volt egy asszisztja és leszedett három lepattanót is.
Minden jó megmozdulását lelkes ováció kísérte a nézőtérről.

Patonay szerint nagy kérdés: erővel mennyire bírja majd a terhelést Natasa, de ismerve fantasztikus akaraterejét, biztos benne, hogy még sokszor ünnepli őt a belgrádi közönség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.