galéria megtekintése

Gyógycsoportba utalták a magyar fociválogatottat

Három kívánság teljesült, de Portugália és Svájc válogatottját nagy kihívás megelőzni

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A legkönnyebb csoportok egyikébe került a magyar válogatott a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek sorsolásán, de így sincs reális esélye a továbbjutásra. A FIFA különös kiemelési szisztémája miatt Spanyolország és Olaszország, illetve Hollandia és Franciaország csapatának egyike pótselejtezőre kényszerül.

Gyógycsoportba utalták a magyar válogatottat szombaton Szentpéterváron: a Feröer szigetek, Lettország, Andorra trió Dévényi Tibi bácsi Három kívánság című felejthetetlen műsorára emlékeztet. Még akkor is, ha előfordult már (2003 őszén), hogy a lettek éppen háromszor szomorították el Király Gábor kapust a legutóbb Debrecenből kilenc kapott góllal távozó Skonto Riga stadionjában (3-1). Akkoriban mondta a más magasságokhoz szokott, anno a világválogatottban is játszó, tavaly elhunyt Novák Dezső: „A magyar együttes ma már csak egyetlen vetélytárssal szemben mehetne biztosra. Ahhoz is arra lenne szükség, hogy a Vatikán futballcsapatot alakítson.”

A helyzet e tekintetben azóta sem változott, ráadásul a világbajnokságon részt vevők létszámát nem emelték fel, és az sem remélhető, hogy az elsőként kiemelt csapat Canossát jár, mint a jövő évi Eb kvalifikációs csoportjában a görög csapat. Márpedig a továbbjutáshoz nem hátra, hanem előre kell nézni, és a portugál, svájci kettős nem éppen ideális partner. Portugália legjobbjait például még akkor sem sikerült legyőzni (sőt), amikor a legfelső kategóriába tartozott a magyar futball: az 1938-as vb-ezüstérem esztendejében 4-0-ra kapott ki a válogatott Lisszabonban (Bíró Sándorral, Sas Ferenccel, Turay Józseffel, Zsengellér Gyulával, Titkos Pállal), míg a brazilverős vb-k egyikén, 1966-ban Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Albert Flórián vagy Farkas János „csak” Gilmarral, Djalma Santosszal, Garrinchával, Jairzinhóval szemben parádézott (3-1), Colunával, José Augustóval, Eusebióval, Torresszel már kevésbé tudott kikezdeni. (Az igazsághoz tartozik: az 1-3-mal zárult meccsen is honfitársaink irányították a játékot, s mindenekelőtt a súlyos kapushibák vezettek a vereséghez.) A lényeg: a portugálok ellen mind ez idáig örökös a nyeretlenség, a mérlegben három döntetlen és hét „gyufa” szerepel. Hazánk fia (Horváth Ferenc) luzitánoknak bevágott góljáért 1998-ig, pontszerzésért 1983-ig kell visszamenni (0-0). A legutóbbi négy találkozó statisztikája: négy vereség, 1-10-es gólkülönbség...

Amúgy a portugálok korántsem vb-specialisták. Hatvanhat után húsz, 1986-ot követően pedig tizenhat évet vártak a vb-szereplésre. (Na, de mi azóta is csak várunk...) Igaz, 2002-től egyszer sem hiányoztak a tornáról, sőt 2006-ban a második legjobb eredményüket érték el a legjobb négy közé jutással a hatvanhatos bronzérem után. A múlt évi világbajnokságon már a csoportkör után elbúcsúztak, de ez sem tünteti fel jobb színben a Cristiano Ronaldo–Fiola Attila párharcot. Azt, hogy a csoportelsőség favoritjairól beszélünk, nem lehet vitatni – gondolnánk, ám Vladimir Petkovic, a svájciak 1987 óta az alpesi országban élő bosnyák szövetségi kapitánya azt mondta: „Meg kell próbálnunk egyenes ágon eljutni a vb-re.” (Ez csak csoportgyőztesként lehetséges, a nyolc legjobb második pótselejtezőt vív. A FIFA sajátos kiemelési rendszere nyomán erre kényszerül majd a 2010-ben világbajnok spanyol vagy a négyszeres vb-aranyérmes olasz válogatott, továbbá a szintén a világbajnokok szűk elitjéhez tartozó francia vagy a háromszoros vb-ezüstérmes holland csapat.)

 

A svájci hangulatot a Basler Zeitung megállapítása érzékelteti a legjobban: „Csak egy nagy vetélytárs a csoportban.” A Neue Zürcher Zeitung főcíme is az volt: „Kedvező sorsolás Svájcnak.” A Tages Anzeiger pedig elmerengett: „Több évtizedes időutazást kell tennünk ahhoz, hogy visszaérkezzünk a magyarok fénykorához.” Az alpesiek ellen elsöprő a magyar statisztika (30 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség), de ez a régmúltból táplálkozik. Az utóbbi húsz esztendő adatai: 1 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. S a svájciak 1994 óta négyszer voltak vb-résztvevők, legutóbb a legjobb tizenhat között búcsúztak az argentinokkal szemben, szoros meccsen Sao Paulóban (0-1).

Ez is más kávéház. Abban azért lehet reménykedni, hogy Petkovic megtekintette honfitársainak, a Zeljeznicar labdarúgóinak az FTC elleni Európa Liga-selejtezőjét, és a látottak alapján jól elbízta magát...

Feröertől Feröerig

A B csoport programja.

2016. szeptember 6.: Feröer–Magyarország, Andorra–Lettország, Svájc–Portugália.

Október 7.: Magyarország–Svájc, Lettország–Feröer, Portugália–Andorra.

Október 10.: Lettország–Magyarország, Andorra–Svájc, Feröer–Portugália.

November 13.: Magyarország–Andorra, Portugália–Lettország, Svájc–Feröer.

2017. március 25.: Portugália–Magyarország, Andorra–Feröer, Svájc–Lettország.

Június 9.: Andorra–Magyarország, Feröer–Svájc, Lettország–Portugália.

Augusztus 31.: Magyarország–Lettország, Portugália–Feröer, Svájc–Andorra.

Szeptember 3.: Magyarország–Portugália, Feröer–Andorra, Lettország–Svájc.

Október 7.: Svájc–Magyarország, Feröer–Lettország, Andorra–Portugália.

Október 10.: Magyarország–Feröer, Lettország–Andorra, Portugália–Svájc.

Nehéz idők

Mint köztudomású, a magyar válogatott legutóbb 1986-ban szerepelt világbajnokságon. Az azóta rendezett selejtezősorozatokon a következő „eredményeket” érte el (az évszámok a vb esztendejét jelölik).

1990: 3. hely (5 csapat a csoportban, 8 pont úgy, hogy akkor még csak 2 pont járt a győzelemért).

1994: 4. hely (5 csapat és 5 pont, egyetlen szerény győzelem).

1998: 2. hely (5 csapat, immár „hárompontos” szabállyal 12 pont, ám a pótselejtezőn 1-7 és 0-5 Jugoszláviával szemben; sokak szerint jobban jártunk volna, ha a finnek nem szerencsétlenkedik össze Helsinkiben az újabb két kvalifikációs mérkőzésre alkalmat adó magyar gólt). 2002: 4. hely (5 csapat és mindössze 8 pont; ennyit az 1990-es vb selejtezőin még „kétpontos” regulával is sikerült szerezni).

2006: 4. hely (6 csapat, 14 pont a megszerezhető 30-ból).

2010: 4. hely (6 csapat, és pozitív mérleg 5 győzelemmel, 1 döntetlennel, 4 vereséggel, de csupán a szokásos pozíció).

2014: 3. hely (6 csapat, és már 17 pont, csakhogy a rettenetes záró mérkőzésen: Hollandia–Magyarország 8-1).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.