galéria megtekintése

Borítják a sötét tikokat: fejüket akarja a futballvilág

0 komment


Bodnár Zalán

Üldözik a hatóságok, mert nem nyilvános információkat és bűntényeket leplez le, de ez nem meglepő azok után, hogy Julian ­Assange-ot, a mintaként szolgáló WikiLeaks arcát is ellehetetlenítették. A Football ­Leaks oldal portugál üzemeltetői orosz tárhelyen turkálnak a labdarúgóvilág pénzügyi mocsarában.

A Real Madrid valójában nem 91 ­millió euróért vette meg a walesi ­Gareth Bale-t a Tottenhamtől 2013 nyarán, hanem pontosan 100 759 417 euróért. (A fővárosi klub azért jelentett be kisebb összeget, mert nem akarta megsérteni Cristiano Ronaldót azzal, hogy már nem ő a legdrágább „királyi” labdarúgó.) Ráadásul a ­Bale szerződtetéséért járó összeg utolsó részletét még ki sem fizette a Real Madrid; azt július 24-ig kell átutalnia. Ugyancsak 2013-ban a német Mesut Özil nem az elhíresztelt 50 millióért szerződött Madridból az Arsenalhoz, hanem 44 millióért, de egy titkos záradék azt tartalmazza: az Arsenalnak 48 órán belül a Real Madrid tudomására kell hoznia, ha a londoniak egy spanyol klubnak akarják eladni Özilt, így a madridiaknak lehetőségük van ráígérni az ajánlatra.

Csak két ártatlan példa arra, milyen titkokra derít fényt most már szinte napról napra a Football Leaks elnevezésű internetes oldal, amely a titkos katonai és politikai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks mintájára jött létre tavaly szeptemberben. Nyíltan vállalt célja, hogy leleplezze a nemzetközi futball zavaros pénzügyeit, de a fenti példáknál jóval veszélyesebb területekre is téved.

 

Egy meg nem nevezett európai csapat sajtófőnöke a közelmúltban a New York Timesnak azt ­mondta: senki nem tudja, mi is történik pontosan, de az biztos, hogy klubja nem akar a következő lenni a sorban, amelyet a weboldal kiszúr magának. A fenti leleplezések csupán kínosak a reputációjukra sokat adó nagy kluboknak, ám a Football Leaks olykor valódi bűncselekményekre is rávilágít.

Fehér, de nem patyolattiszta
Fehér, de nem patyolattiszta
Reuters

A holland Twente például súlyosan megbűnhődött törvénykerü­lése miatt: a holland szövetség kizárta három évre az európai kupákból. A Football Leaks ugyanis nyilvánosságra hozta: a Twente és a Do­yen Sports Investments nevű máltai cég titokban megállapodott arról, hogy a klub ötmillió euróért eladja hét labdarúgója átigazolási jogát 10 és 50 százalék közötti arányban a vállalatnak. Márpedig a FIFA tiltja a játékjogok átjátszását harmadik félnek, mert félő, hogy akkor a klubok és a játékosok megkerülésével kereskedhetnek a labdarúgókkal a befektetők. (Erre egyébként van is példa: Marcos Rojo, a vb-ezüstérmes argentin védő úgy került húszmillió euróért a Sporting Lisszabontól a Manchester Unitedhez, hogy a vételárból csak hárommillió jutott a portugál klubnak, mert a futballista játékjogát 75 százalékban a Do­yen Sports birtokolta, és hiába ment perre a Sporting, a bíróság a máltai cégnek adott igazat.)

A Doyen Sports azóta hajtóvadászatot indított a honlap ellen, amelyet a dokumentumok meghamisításával vádol. A Sporting is tett már rendőrségi feljelentést a Football ­Leaks ellen, amellyel szemben Portugáliában már eljárást is indítottak. A spanyol As értesülése szerint a portugál rendőrség nemzetközi bűnszervezetként kezeli a tényfeltáró ­oldalt, amely pillanatnyilag orosz szerverről és orosz doménnévvel működik.

„Portugálok vagyunk, az orosz ­tárhelyet csupán biztonsági szempontok indokolják, mert köztudomású, hogy az orosz szervek nem szívesen működnek együtt az európai hatóságokkal – mondta a Népszabadságnak a Football Leaks szerkesztőinek egyike. – Eleinte csak a portugál futball sötét titkait szerettük volna nyilvánosságra hozni (a Do­yen Sportsot a híres portugál ügynök, a Cristiano Ronaldót is menedzselő Jorge Mendes alapította, és a cég játékosa – többek között – Alvaro Morata, Falcao, José Antonio ­Reyes – a szerk.), de aztán úgy döntöttünk: a sportág érdeke, hogy a teljes futballvilág pénzügyi ármánykodása napvilágra kerüljön.”

Lapunknak azt nem árulta el a portugál kolléga, hogy honnan szerzik be az eredeti dokumentumokat. Csupán annyit mondott: „Biztos forrásból.” Azt viszont közölte: sok meglepetés éri még az olvasókat, mert a birtokukban lévő adatoknak eddig csupán egy százalékát hozták nyilvánosságra.

„Irgalmatlan mennyiségű, tisztázatlan eredetű és hátterű pénzösszeg mozog a futball ­átigazolási ­piacán. (A Doyen hátterében – a Football Leaks tudomása szerint – kazah milliárdosok is állnak, sőt ­Erdogan török elnök szintén a befektetők között van – a szerk.) ­Offshore cégek, különböző befektetési alapok is megpróbálnak szeletet hasítani maguknak e piacból, de ez egyrészt illegális, másrészt árt a futballnak – mondják az oldal üzemeltetői. – Akár az amerikai profi sportligákban, a futballban is meg kell teremteni az átláthatóságot, mert csak az adhatja vissza a labdarúgás és a ­FIFA hitelességét.”

Ha még nem késő...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.