galéria megtekintése

Biológiai útlevele buktatta le a kajakost

1 komment


Bodnár Zalán

Dudás Miklós
Dudás Miklós
Mediaworks

Csipes Tamara és Dombóvári Bence, valamint Kucsera Gábor tavalyi kokainbotránya után újabb sötét árnyék vetül a korábban kiváló hírnevű magyar kajak-kenura: doppingvétségen kapták Dudás Miklóst.

A sprinter a tavaly Bakuban rendezett Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították, hogy tiltott hormonkészítmény került a szervezetébe.

 
„A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő”

– idézi sportolót a Magyar Kajak-kenu Szövetség hivatalos honlapján megjelent közlemény. „– A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer. Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. Huszonöt éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek."

Dudástól – aki 2012-ben hatodik lett a londoni olimpián 200 méter kajak egyesben, de Rióba nem tudta kvalifikálni magát – az ominózus bakui verseny után vettek mintát, majd azóta is további három doppingvizsgálaton esett át, ám mind a négy ellenőrzés negatív eredményt hozott. Feltűnést keltett viszont, hogy ingadozó a tesztoszteronszintje, ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott szert.

Dudás Miklós
Dudás Miklós
Mediaworks

– Precedensértékű ügyről van szó, hiszen biológiai útlevél alapján magyar sportoló mintáját még nem vizsgálták újra, és az alapján nem tiltottak el senkit – mondta lapunknak dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, aki hozzátette: – Volt már rá példa, hogy táplálékkiegészítő anabolikus androgén szteroidot tartalmazott, de a versenyző felelőssége megkerülhetetlen, hiszen tudatos, fegyelmezett sportoló orvosi ellenőrzés nélkül nem próbál ki új szereket.

A sportági szövetség azonnal felfüggesztette Dudás kerettagságát és versenyzési engedélyét. „A tiltott szerekkel szemben a szövetség természetesen a zéró tolerancia elvét vallja. Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban” – olvasható Storcz Botond szövetségi vezetőedző indoklása.

A szövetség kezdeményezésére a Magyar Olimpiai Bizottság gyorsan reagált, és közleményben tudatta: megvonja Dudástól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kikerül a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt edzőprogramjából.

„Azt is természetesnek gondoljuk, hogy a történtek után a szövetség visszafizeti a MOB-nak a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított. Ezen túlmenően elvárjuk az MKKSZ vezetésétől, hogy egy hónapon belül, saját költségére, valamennyi válogatott kerettagját ellenőriztesse a MACS munkatársaival” – fogalmaz a MOB közleménye.

Baráth Etele, a sportági szövetség elnöke a Népszabadságnak azt mondta: „Elnökségünk kemény doppingellenes harcot és zéró toleranciát hirdetett meg. Sok vizsgálatot kérünk, most is ezért derülhetett fény Dudás Miklós tettére. Többek szerint harakirit követünk el sportágunk ellen, de engem nem az érdekel, hogy ne bukjon le a sportolónk, hanem az: tiszta maradjon a kajak-kenu, és tíz év múlva is legyenek gyerekek, akik ezt a sportágat választják.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.