galéria megtekintése

Beteg rendszer, könyörtelen meccs – durvul a doppingháború

5 komment


Csepelyi Adrienn

Durvul a sportháború: orosz hackerek az amerikai olimpikonok orvosi papírjait szivárogtatják ki. Ezzel akarják bizonyítani, hogy minden aranyérmes doppingol.

Újabb fordulatot vett a már eddig is igen terjedelmes doppingbotrány. Az orosz Fancy Bear hackercsoport feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) számítógépes adatbázisát, és amerikai sportolók orvosi papírjait kezdte szivárogtatni. A Cár csoportként is ismert hackerek rögtön a nagyvadakkal kezdték: az első áldozatok között a Rióban négy aranyérmet nyerő Simone Biles mellett ott volt Elena Delle Donne kosárlabdázó, valamint a tenisz két szupersztárja, Serena és Venus Williams is.

Biles Rióban a gerendán. Ő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar miatt szed gyógyszert
Biles Rióban a gerendán, amelyen „csak” bronzérmet sikerült szereznie. Ő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar miatt szed gyógyszert
Mike Blake / Reuters

Mindannyian szedtek tiltott szereket, többen az olimpia idején is. Csakhogy azok mindegyike az úgynevezett TUE besorolás alá esik, azaz a terápiás céllal alkalmazható kivételek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy bár tiltott összetevőket tartalmaznak, azok, akik orvosi papírokkal alátámasztják, hogy szükségük van az adott gyógyszerre, és mindezt be is jelentik a WADA-nak, szankciók nélkül szedhetik a bogyókat. 

 

A sport tisztaságából rég kiábrándultak épp emiatt gúnyolódnak folyton azzal, hogy az élsportolók között nagyobb az asztmások aránya, mint egy orosz bányászvárosban: a tiltott asztma-sprayk hatóanyagai ugyanis javítják a tüdő oxigénfelvételét, s ezáltal a teljesítményt is, orvosi igazolás ellenében azonban alkalmazhatóak. Biles a papírok szerint Ritalint vagy annak megfelelő egyéb gyógyszert szed. A tornászcsillag azonnal reagált a vádakra. „ADHD-m van, erre szedem a gyógyszert – írta közleményében és Twitter-oldalán –, ezért nincs mit szégyellnem, és nem félek attól, hogy az emberek megtudják." Az ADHD a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség rövidítése. A Biles életéről szóló dokumentumfilmek, riportok rendre megemlítik, hogy kislányként is hiperaktív volt.

Az egyértelmű, miért épp a négy aranyat begyűjtő, az oroszoknak statisztaszerepet sem hagyó tornászcsoda került elsőként kereszttűzbe, de azon sem kell sokat töprengeni, a Williams nővéreket miért vették elő: az orosz rivális Maria Sarapova éppen a kétéves eltiltását tölti doppingvétség miatt. A teniszező esete is elég talányos: az általa a cukorbetegség elleni gyógyszere év elejétől tiltólistára került, ő azonban nem hagyta abba időben a szedését, így szervezetében meldoniumot találtak. A támadás nyilvánvaló válaszlépés arra, hogy az utóbbi hónapokban szőnyegbombázás indult az orosz doppingfertő ellen, igaz, az ellenük szóló vádak egy orvosi igazolással nem söpörhetők félre.

Amint azt lapunk is megírta: Oroszországban külön – s minden jel szerint államilag támogatott – sportágnak számított a szennyezett vizeletminták lopkodása és kicserélése az elvileg feltörhetetlen fiolákból. Az utólag elraktározott mintáknak köszönhetően a doppingoláson kapottak B-tesztjei mindig negatívak lettek, így vígan doppingolhatott boldog-boldogtalan.

Hamarosan kiderül, a Fancy Bears előrukkol-e valami tényleg fajsúlyossal. Ha igen, az beláthatatlan következményekkel járhat a sport hitelét illetően.    

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.