galéria megtekintése

Hol igazság, ott dopping

8 komment


Révész Sándor

A sport a jólét modellje. Mert mi kell a jóléthez – legalábbis a legjobb léthez, amit a történelemből ismerünk? Béke és a fejlődést, a hatékonyságot ösztönző verseny. A világ legjobbléti része az, amelyben régóta béke van és versenygazdaság. Nagyon úgy néz ki, hogy a világ annál jobb, minél kevesebb benne a háborús verseny, és minél több a nem háborús. Ez utóbbinak pedig az alapmodellje a sport.

A nem háborús versenyt a háborústól az különbözteti meg, hogy a versengő felek nem emelik magukat emberi vagy történelmi minőség szempontjából a másik fölé. Elismerik egymás legitimitását és a verseny szabályait. Nem gondolják, hogy ellenfeleik kevesebb joggal törekednek legyőzni őket, mint ők amazokat. Minden eredmény annyira igazságos, amennyire szabályosan érték el azokat. Akár két futó, akár két üzletlánc versenyez. A háborúkat, a hidegeket is, a melegeket is ellentétes föltevéssel vívják. Azzal, hogy a mi törekvéseink jogosak, ellenfeleinké pedig nem. Mi az igazságért harcolunk, ők az igazság ellen, az igazság győz, ha győzünk, az igazság pusztul, ha legyőznek minket. És ez így van, bárhogy győzünk, bárhogy vesztünk, mert az igazság velünk van és nem a szabályokban, tehát a szabályokon az igazság nevében túl kell lépni, amennyire csak lehet és érdemes.

A szabályszegés állandó kísértésének kitett gyarló lények vagyunk, gyarló versenyző- és szurkolóközösségeket alkotunk. Ráadásul vannak szabályok, amelyek rendszeres megszegése a büntetés beszámításával a rendes üzletmenet, versenymenet része. Nem létezik fault nélkül védekező labdarúgó-, kézilabda-, vízilabda- vagy kosárlabdacsapat. Sajnos vannak sportágak, amelyekben a tiltott szerek használata már szinte ugyanígy a rendes üzletmenet része. De ettől még megmarad az alapvető különbség a verseny békés és háborús logikája között. Az első szerint vétkezni emberi dolog, a második szerint a vétség nem vétség, hanem a haza és az eszme iránti kötelesség.

 

Sport és háború összeférhetetlenek bár, de rokonok. Ezért a sport a háború ellen, annak kiváltására is, és a háború érdekében, annak előkészítésére is használható. Az első esetben a békés, a második esetben a háborús versengés logikája érvényesül benne, és amikor az ellentétes szándékok találkoznak, az ellentétes logikák összekeverednek. Az olimpiák története – ezen összekeveredések története.

Az olimpiák egyik eredetlegendája szerint Élisz királya azt kérdezte a delphoi jósdától, hogy miként menthetné meg országát a háborútól. Jó tanácsot kapott: rendezzen sportversenyeket. Az olimpiák történelmi jelentősége akkor nőtt meg, Olümpia akkor vált politikai központtá, amikor az egymással gyakorta viaskodó államocskából álló hellén univerzumban békét kellett teremteni a perzsa veszély miatt. Ekkor hozták létre a Zeusz-szentélyben az államközi konfliktusok rendezésére szolgáló döntőbizottságot. A sportversenyt jelentő agon szó eredetileg szabad férfiak összejövetelét jelentette, ahol megbeszélték közös dolgaikat, és sportversenyeket is rendeztek. Az államocskák szuverenitását korlátozó nemzetközi szabályozás és kooperáció együtt fejlődött ki a sportban és a politikában.

Rómában viszont a harci-katonai erények demonstrációja volt a sport, kivált a római erényeket reprezentáló gladiátorharc. A sport része volt az ellenség megsemmisítésének. Legyőzöttek, foglyok küzdöttek egymással és vadállatokkal életre-halálra, a sport színhelye kivégzőhelyként is funkcionált, ahol a versenyprogram részeként keresztények és egyéb idegen szívűek tömeges keresztre feszítésével szórakoztatták a szurkolótábort.

Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Két mondást tulajdonítanak az olimpiai mozgalom atyjának számító Pierre de Coubertin bárónak. Egyiket sem ő találta ki, és nem is férnek össze. Ha „nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”, akkor mitől lenne fontos a „gyorsabban, magasabbra, erősebben”? Ez a második, a folyamatos teljesítményjavítás jelszava viszont nem fér össze az amatőrizmus arisztokratikus és életidegen elvével, hiszen a teljesítménymaximalizálás maximális munkabefektetést, tehát főfoglalkozást feltételez.

A teljesítményrobbanás korunk sporttörténetében annak a teljesítményrobbanásnak a része, amelyet korunk gazdaságtörténete mutat. Az emberi faj létszáma kétszáz év alatt a hétszeresére nőtt, a csecsemőhalandóság a századrészére csökkent, az átlagos életkor a kétszeresére hosszabbodott. A versenygazdaság teljesítményrobbanása előtt az emberek túlnyomó többsége szegénységben élt, ismerte az éhséget, de nem ismerte a betűt, mozgásköre, látóköre a nagyvilág egészen pici részére korlátozódott. Az emberi faj fogyasztása, eszköz- és tudáskészlete, képességeinek összessége a modernitásban iszonyatos sebességgel növekszik. E növekedés, mint a történelemben minden, ellentmondásos, értékei és veszélyei egyszerre keletkeznek, és ez a versenysportra éppúgy igaz, mint minden másra. A jövő titka, hogy ezt a folyamatot az ember kézben tudja-e tartani, de ha tudja, csak olyan, globális érvényű szabályozásokkal tudhatja, amilyenek keretei között a világszerte űzött sportágak működnek.

Az olimpiák korai történetét meghatározó naplopó francia arisztokraták egyszerre igyekeztek általános keretet adni a kifejlődő versenysportnak, és kivenni azt a versenygazdaság rendszeréből. Ennek súlyos következményei voltak.

A Centrális Galériában lenyűgöző kiállítás látható az 1936-os berlini olimpiáról. A nácik esetében szolgálta a sport legegyértelműbben a háborúra, a nemzetek és „fajok” élet-halál harcára való felkészülést. És ők rendezték minden idők leghatásosabb, politikailag leggyümölcsözőbb olimpiáját, amely lehengerlően demonstrálta a Vezér népszerűségét és a Birodalom erejét. Richard Strauss Hitlernek ajánlott olimpiai himnuszában tombolt a békevágy, az SS, a Wehrmacht és a Goebbels-féle propagandaminisztérium embereinek ezrei dolgoztak a világ megtévesztésén. Az olimpiai faluból meg fölszálltak a kondorok, hogy lebombázzák a spanyol köztársaságot.

Coubertin báró lelkesen dicsérte a náci szervezőket, és óvott a „burzsoá realistáktól”, akik a Führer olimpiájának bojkottját szorgalmazták. A Führer legértékesebb szövetségese az amatörizmus másik apostola, az USA olimpiai bizottságának akkori, a NOB későbbi antiszemita, hímsoviniszta, a hivatásos sportolókat „idomított majmoknak” minősítő elnöke, Avery Brundage volt. (Az olimpiát végre a versenygazdaságba integráló Antonio Samaranch pedig Franco tábornok véreskezű diktatúrájának buzgó kádere és lelkes híve volt, aki az integrációt a korrupció legfelső fokán valósította meg, miután a NOB nem volt, és most sincs megfelelő külső ellenőrzésnek alávetve.)

Kezdetben az USA hirdette sportbéli fölényét a szabad országok felsőbbrendűségének bizonyítékaként. 1936-ban ez az értelmezés ütött vissza, ez szólt a náci rend felsőbbrendűsége mellett, midőn Berlinben az USA jól lemaradt Németország mögött.

A jólét, gazdasági erő és szabadságfok tekintetében versenyképtelen kommunista diktatúrák számára is az olimpia kínálta a legjobb esélyt fölényük igazolására. Ezek a legnagyobb cselekvési szabadsággal, a legcsekélyebb ellenőrzés és korlátozás mellett rendelkezhettek a társadalom anyagi és emberi erőforrásaival, és tömegesen vethettek be államilag doppingolt és eltartott álamatőröket. A Szovjetunió 1952 és 1988 között kilenc olimpián vett részt, és hatszor végzett az éremtáblázat élén. A közös német csapat kettéválása után az NDK is az NSZK fölé nőtt tönkredoppingolt sportolóival. 2008-ban pedig a kínai diktatúra „bizonyított”.

A doppingtilalom szembemegy a teljesítménymaximalizáló versenylogikával, miszerint minden meglévő és keletkező tudást föl kell használni az eredményesség érdekében. Éppen úgy működik ez, mint minden környezet-, egészségkímélő vagy más szempontú korlátozás a versenygazdaságban. Vitatható és vitathatatlan elemekkel, sikerekkel és kudarcokkal.

De van egy éles választóvonal. A gyarló, szabályszegő civilek és a világsportot háborús logikával mérgező államhatalmak között, amelyek számára a csalás az igazság és a lebukás az igazság bukása. Putyin Oroszországa visszavette az első számú mérgező szerepét. Aki emlékszik még, mily harcosan állt ki az önmagát nemzetinek minősítő és mára a teljhatalom közelébe jutott ellenzék 2004-ben a lebukott magyarok, Fazekas Róbert és Annus Adrián „igazsága” mellett, az nem zárhatja ki a lehetőséget, hogy Orbán Magyarországa ebben is csatlakozhat még egyszer Putyin Oroszországához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.