galéria megtekintése

Borkai a győri ETO-ról: Nincs az az ember

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Nincs az az ember, aki a Győri ETO-t működtető kft.-t az adósságaival együtt megvásárolná – állítja Borkai Zsolt. A város polgármestere szerint mindenekelőtt a jogi kiutat kell megtalálni ahhoz, hogy egyáltalán az NB I-ben játszhasson a futballcsapat.

– Nem hittem volna, hogy ekkora a szponzori érdeklődés az ETO iránt, de érthető módon mindenki csak akkor hajlandó pénzt fektetni a győri labdarúgásba, ha tiszta helyzet áll elő – mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltő Borkai Zsolt. A polgármester közvetítőként vesz részt a Quaestor csődje miatt kialakult, egyelőre bizonytalan kimenetelű folyamatokban.

– A hatásköröm ez esetben csak annyi, hogy a lehetséges szponzorokat tájékoztatom a jelenlegi helyzetről – vázolta fel a lehetőségeit, majd hozzátette: – Azt azonban én sem tudom, hogy a csapatot működtető kft. pontosan mennyi adósságot halmozott fel, hiszen az önkormányzat ebben a cégben nem volt tulajdonos.

Borkai szerint az ETO nem csupán pénzügyi, hanem jogi csapdában is vergődik. Az MLSZ korábban a játékosok védelme érdekében a sporttörvényben szabályozta, hogy a licencjog nem ruházható át másik társaságra.

 

– E jogszabály azért született meg, hogy megakadályozza azt a gyakorlatot, melynek során úgymond bebuktatták a játékosokkal szerződő kft.-ket. Újakat alakítottak, azok viszont már nem álltak helyt a korábbi megállapodásokban foglaltakért – magyarázta a MOB elnöke.

Hiába volnának tehát befektetők, akik a vélhetően felszámolásra ítélt Győri ETO helyett új társasággal működtetnék a csapatot, a licencet a mostani jogszabályok értelmében nem kaphatnák meg.

„Én sem tudom, hogy a csapatot működtető k  . mennyi adósságot halmozott fel”
„Én sem tudom, hogy a csapatot működtető kft. mennyi adósságot halmozott fel”
Bácsi Róbert

– Az ETO saját eredményei alapján érdemelte ki, hogy az első osztályban szerepeljen – tette hozzá a polgármester. – A jogalkotó szándéka sem az volt, hogy ilyen esetekben a csapatot sújtsa, ezért igazságosnak tartanám, ha sikerülne jogi megoldást találni.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ETO-t akár két osztállyal lejjebb sorolják? – vetettem közbe.

– Bizony ez is megtörténhet – válaszolta –, meg az is, hogy az évad végén elmennek a játékosok. Az NB I-es szereplésre főleg azért volna szükség, hogy a több száz gyereket számláló utánpótlásnak legyen távlati célja.

Megemlítettem, hogy eddig sem feltétlenül győriek alkották a csapat gerincét, mire Borkai azt felelte: született győriként, aki emlékszik még a nyolcvanas évek csapatának népszerűségére, az a véleményem, szükség volna rá, hogy minél több helyi fiatal kerüljön a felnőttegyüttesbe. Ez nem jelenti azt, hogy kizárólag győriek léphessenek pályára, de jó lenne, ha a keret meghatározó játékosai a helyi utánpótlásból kerülnének ki.

Az előbbieket nyomban kiegészítette azzal, hogy az utánpótlás-nevelés mindenképpen folytatódik, erre az önkormányzat és a szponzorok mindegyike is áldoz. Első osztályú csapat esetében az utánpótlás egyébként is önfenntartó, az önkormányzatnak igazából a létesítmények működtetése kerülne pénzbe.

Arról, hogy az úgynevezett profiknál mely cégek említhetők lehetséges szponzorokként, túl sok részletet nem árult el a tornász olimpiai bajnok. – Vannak Győr környékiek és távolabbiak, magyarok és külföldiek egyaránt – mondta. – Ők üzletet látnak a győri fociban? – faggattam tovább. – Úgy gondolják, hogy ha tiszta lappal indulhatnának, akkor hosszabb távon nem lenne veszteséges a vállalkozás – hangzott a válasz.

A stadion és a hozzá tartozó pályák sorsa miatt nem aggódik a polgármester. A létesítmények MFB-hitelből épültek, tulajdonjoguk tehát gyakorlatilag az államra száll. Az pedig – az előzetes egyeztetések tükrében – valamilyen konstrukcióban bizonyára felajánlja működtetésre a sporttelepet az önkormányzatnak vagy az önkormányzat és más cégek által megalapított társaságnak.

– A stadion részeként felépített, élményközpontnak és bevásárlócentrumnak szánt ETO Parkot, valamint a Quaestor négycsillagos szállodáját az önkormányzat nem veszi át – jelentette ki Borkai Zsolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.