galéria megtekintése

Baku és Európa

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 21. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Négy hónap múlva már javában zajlanak Bakuban az Európa Játékok, ám az esemény megítélését, szakmai értékét tekintve egyelőre nagy a bizonytalanság. Az azeri rendezők mindenesetre teljes erőbedobással készülnek az ősbemutatóra. Nemkülönben a MOB, amelynek sportigazgatója, Fábián László néhány napja a helyszínen járt.

Az első Európa Játékokat június 12. és 28. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, s már a terminus is jelzi: az olimpiára hajazó programot álmodott meg a kontinens ötkarikás bizottsága. De nem a tizenhét napos periódus az egyetlen hasonlóság az – amúgy az Ázsia vagy a Pánamerikai Játékok „koppintásaként” szervezendő – esemény és a nyári olimpia között.

Miképpen az „igazi” játékokon, Bakuban is építettek sportolói és médiafalut, lesznek központi versenyszínhelyek, tartanak nyitó- és záróünnepséget, korlátozzák a sportolói létszámot, a hivatalos járművek közlekedését elkülönített sáv segíti, van előzetes kvalifikáció, akkreditáció, és így tovább. Akadnak persze eltérések is. A legfontosabb az elnevezésből adódó evidencia: a játékokon kizárólag európai országok versenyzői vehetnek részt.

További differencia, hogy a programban nem szerepel valamennyi olimpiai sportág, ugyanakkor a műsorban helyet kapott olyan ágazat, amely az ötkarikás seregszemléről hiányzik (strandlabdarúgás – magyar csapattal!).

 

Bakuban tilos lesz az „olimpia” kifejezés és az ahhoz kapcsolódó jelképek (például öt karika, láng) használata. Különlegesség, hogy a paracselgáncs révén a mozgáskorlátozottak sportját is a menübe integrálták a szervezők.

Fábián László sportigazgató szerint érthető, hogy az ír Patrick Hickey vezette Európai Olimpiai Bizottság aktivizálta magát, mert mindeddig keveset hallatott magáról. Úgy véli, a húsz sportág eseményeit felvonultató Európa Játékok az esztendő legfontosabb versenyeinek egyike, ám nem feltétlenül önmagában, hanem azért, mert

Bakuban sportágak sorában harcolható ki a riói részvétel.

A direktor elmondta, hogy hozzávetőleg háromszáz tagú küldöttség készül Azerbajdzsánba, s bár pénzjutalmakkal egyelőre nem motiválják a győzteseket és helyezetteket, ennek csak az az oka, hogy „szeretnénk tisztán látni a nívót illetően, s még el kell helyeznünk az Európa Játékokat a jelentős események rangsorában”.

Baku már díszben
Baku már díszben
Resul Rehimov / AFP/Anadolu Agency

Ami a várható színvonalat illeti, a kép meglehetősen vegyes. Míg atlétikában csupán harmadvonalbeli versenyzők állhatnak rajthoz, a vizes sportokban pedig kizárólag 17 év alatti fiatalok szerepelhetnek, addig például kajakkenuban bombaerős mezőnyre lehet számítani. A bakui eredmények összesen kilenc sportágban közvetlenül, illetve közvetett módon befolyásolják a riói olimpiai kvalifikációt is.

– A játékok a jövőben bizonyára kinövi magát, és évtizedes távlatban gondolkodva akár az Európa-bajnokságok közös rendezvényévé is válhat – prognosztizálta a fejleményeket a Bakuból néhány napja visszatérő Fábián, aki hozzátette: –A létesítmények lenyűgözők, többségükben akár holnap megkezdődhetnének a versenyek.

Az eseményről egyébként éppen tegnap tartott sajtótájékoztatót Azad Ragimov, Azerbajdzsán ifjúsági és sportminisztere, az Európa Játékok szervezőbizottságának alelnöke, aki megerősítette: száztíz nappal a start előtt szinte minden készen áll.

Elmondta azt is: ötven nemzet mintegy hatezer sportolóját várják Azerbajdzsánba, ahol 1500 tagú szervezőbizottság, valamint negyven ország 17 ezer önkéntese gondoskodik arról, hogy zökkenőmentes legyen a rendezés.

– Mindössze két és fél évünk volt a felkészülésre, de kijelenthetem: mi megtettünk minden tőlünk telhetőt – fogalmazott.

Húszfogásos menü

Az I. Európa Játékok programján szereplő sportágak: asztalitenisz, birkózás, cselgáncs, íjászat, kajakkenu, karate, kerékpár, kosárlabda, lövészet, műugrás, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, strandlabdarúgás, szinkronúszás, tékvandó, torna, triatlon, úszás, vívás, vízilabda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.