galéria megtekintése

Az ígéret vize

0 komment


Bodnár Zalán

Hosszú Katinka tizenegy számban áll rajtkőre, Cseh László könyöksérülése és Kenderesi Tamás betegsége remélhetőleg a múlté, Jakabos Zsuzsannától, Gyurta Dánieltől vagy Verrasztó Dávidtól is mindig várható érem: jó előjelekkel, bizakodva készültek a magyar úszók a ma kezdődő rövid pályás Európa-bajnokságra.

Népes magyar küldöttség érkezett meg az izraeli Netanyába, ahol mától vasárnapig rendezik meg – a jelen helyzetben mondani sem kell, hogy a legmagasabb szintű biztonsági készültség mellett – a rövid pályás úszó Európa-bajnokságot: hazánkat huszonhét versenyző, tizenöt férfi és tizenkét nő képviseli.

A legkeményebb fába – ahogy az az Iron Ladyhez illik – Hosszú Katinka vágja a fejszéjét: tizenegyszer ugrik vízbe, ezzel még saját korábbi nemzetközi vállalásait is felülmúlja. (Egyelőre titok, mely számokban szoríthatunk érte.)

„Katinka, ahogyan a kazanyi vb előtt, ezúttal is arra kért bennünket: a konkrét listát csak a rajt előtt hozzuk nyilvánosságra – mondja Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. – Mindig a győzelemre tör, és igyekszik a lehető legtöbb számban versenyezni, ám szeretné magának fenntartani a jogot, hogy adott esetben változtasson, és csak azokban a számokban álljon rajthoz, amelyekről még aznap is úgy érzi, hogy szeretne szerepelni bennük. Megilleti részünkről a bizalom, a kezébe adjuk a döntést.”

 
Hosszú: rajt!
Hosszú: rajt!
Szabó Miklós / Népszabadság

A többiekről viszont pontosan tudni, mely számokban vesznek részt. Jakabos Zsuzsannát sem vádolhatjuk azzal, hogy lábáztatással tölti a hetet az izraeli városban: ötször is rajtkőre áll (gyorsban 50 méteren, pillangóban 200-on, vegyesben 100, 200 és 400 m-en). Eredetileg hét számban is indult volna, de kedden visszalépett a 100 és 200 ­m-es gyorstól.

A harmincadik születésnapját holnap ünneplő világbajnok, Cseh ­László miatt egy ideig izgulni kellett, miután az országos bajnokságon megsérült a könyöke, de a legfrissebb jelentések szerint minden rendben van vele. Sőt a pillangószámok (50, 100, 200) mellett újra próbára teszi magát 200 m vegyesen is. Edzője, Plagányi Zsolt amondó: a 2003 óta a rövid pályás Eb-ken már 16 aranyat nyerő – ezzel az egész mezőny legeredményesebb versenyzőjeként rajtkőre álló – Cseh „kazanyi” összpontosítással a négy számából kettőben-háromban favoritnak tekinthető. Gyárfás pedig nyomatékosítja: „Laci kortalan, őt soha nem lehet leírni.” Az olimpiai bajnok Gyurta ­Dániel vagy Verrasztó Dávid szintén egyértelmű éremesélyes. Magyarország egyébként 95 medált nyert eddig az 1996 óta íródó esemény történetében; nem túlzás azzal számolni, hogy a küldöttség most eléri a százas határt. Legutóbb – két éve, Herningben – tizenkét éremmel, hat arannyal, négy ezüsttel és két bronzzal gazdagodott a kollekció.

A fiatalok kapcsán az elnököt – miként a szurkolókat is – az izgatja leginkább: Kenderesi Tamástól milyen szereplés várható? A rendkívül tehetséges tizenkilenc éves pillangózótól – aki 100 és 200 méterre nevezett, és aki a vb előtt 100 méteren legyőzte Cseh Lászlót is – mindenki nagy dobást várt a világbajnokságon. Ám, mint köztudomású, a nyáron ritka betegséget, mononukleózist állapítottak meg nála, ezért nem utazhatott Kazanyba, sőt három hónapig fizikailag nem volt terhelhető, még vízbe sem mehetett. A szakemberek szerint már rendben van erőnlétileg.

Ez lesz ma

Férfiak: 200 m hát, 400 m gyors, 50 m mell, 4x50 m gyors.

Nők: 400 m vegyes, 50 m mell.

Kiss László szövetségi kapitány nem szívesen bocsátkozik jóslatokba az érmek számáról, de Gyárfás a Népszabadságnak elárulta: a legendás edző négy magyar aranyéremben reménykedik. Ezért ő ötben bízik. „Egyet mindig ráteszek, csak hogy kis nyomást helyezzek rá – tréfálkozik Gyárfás. – A csillagos ötös egyébként is jobban hangzik, nem igaz?”

Igaz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.