galéria megtekintése

Az év sportolói: Hosszú Katinka és Cseh László nyert

7 komment


Bodnár Zalán

Ötvennyolcadik alkalommal díjazta a hazai sportélet kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit a Magyar Sportújságírók Szövetsége. A Nemzeti Színházban rendezett gálán Hosszú Katinka és Cseh László révén taroltak az úszók, de újra reflektorfényben volt a futball is.

Hosszú Katinka dublőrje: az édesanyja
Hosszú Katinka dublőrje: az édesanyja
Hegedüs Gábor

Megfigyelhető, hogy a vizes sportágak versenyzői évről évre ott vannak az élmezőnyben a korábban karácsony előtt, ezúttal viszont ­január idusán rendezett évzáró sportgálán. A hagyomány idén sem tört meg, Hosszú Katinka és Cseh László elsősége révén mind a nők, mind a férfiak mezőnyében úszók vihették haza a győztesnek járó trófeákat, Szőke János szobrászmester egyedi, patinázott bronzszobrait.

Egyikük győzelme sem meglepetés. Hosszú Katinka a tavaly nyári, kazanyi világbajnokságon két, a decemberi, netanyai rövid pályás ­Eb-n pedig hat aranyérmet nyert, miközben világcsúcsokat is döntött. Az Austinban versenyző, a díjat 2013-ban és 2014-ben is elnyerő úszónő nevében az édesanyja vette át az elismerést Balczó Andrástól. Cseh ­László pedig a vb-ről egy, a rövid pályás Eb-ről három arannyal érkezett haza.

 

Újra kitüntetett szerepet kapott a gálán a labdarúgás, ami nem meglepő, hiszen a magyar válogatott idén negyvennégy év után szerepelhet újra Európa-bajnokságon, és harminc év után világversenyen.

Ismét reflektorfényben a futballválogatott
Ismét reflektorfényben a futballválogatott
Hegedüs Gábor

A futballválogatott lett az év csapata, a címeres mezes együttest tavaly júniusig vezető Dárdai Pál pedig az év edzője (videoüzenetben köszönte meg az elismerést), és új kategóriaként megjelent az év labdarúgója és az év gólja is.

Előbbit Király Gábor érdemelte ki a sportújságírói szavazatok alapján, utóbbit pedig Priskin Tamás kapta meg a Norvégia elleni Eb-pótselejtező visszavágóján szerzett góljáért.

Cseh László győzelme papírforma volt
Cseh László győzelme papírforma volt
Hegedüs Gábor

A korábbi gyakorlathoz képest újítás, hogy az edzői és szövetségi kapitányi kategória egybeolvadt, valamint hogy a gálán díjazták a fogyatékkal élő sportolókat és edzőiket is. Csak az év női labdarúgójáról és az év góljáról nem a sportsajtó munkatársai döntöttek. Előbbi kategóriában Vágó Fannyt a Magyar Labdarúgó Szövetség nevezte meg győztesként, az év gólját pedig a Nyilasi Tibor vezette tíztagú szakmai zsűri választotta meg.

Az MLSZ életműdíjat is adott át, amelyet Szepesi György, a 93 éves riporterlegenda, az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa", korábbi MLSZ-elnök vehetett át. A Magyar Sportújságírók Szövetsége életműdíjasa Károlyi Béla kultikus tornászedző lett, akivel exkluzív interjút olvashatnak az oldal alsó részén.

A kategóriák helyezettjei

Az év női sportolója: 1. Hosszú Katinka (úszás), 2. Miklós Edit (alpesi sí), 3. Kárász Anna (kajak).

Az év férfi sportolója: 1. Cseh László (úszás), 2. Imre Géza (vívás), 3. Michelisz Norbert (autóverseny).

Az év csapata: 1. férfi labdarúgó-válogatott, 2. férfi jégkorong-válogatott, 3. női röplabda-válogatott.

Az év edzője: 1. Dárdai Pál (labdarúgás), 2. Shane Tusup (úszás), 3. Plagányi Zsolt (úszás).

Az év labdarúgója: 1. Király Gábor, 2. Nikolics Nemanja, 3. Böde Dániel.

Az év női labdarúgója: Vágó ­Fanny.

Az év gólja: 1. Priskin Tamás, 2. Böde Dániel, 3. Németh Krisztián.

Az év női fogyatékos sportolója: 1. Gyurkó Alexandra (úszás), 2. Bereczky Atina (cselgáncs), 3. Biatovszki Mira (sportlövés).

Az év férfi fogyatékos sportolója: 1. Gelencsér Róbert (atlétika), 2. Boronkay Péter (triatlon), 3. Szegfű Attila (kerékpár).

Az év edzője a fogyatékkal élő sportolóknál: 1. Galambos Zsolt (kosárlabda), 2. Antal Andor (atlétika, bocsa), 3. Feczer Viktor (vívás).

Az év csapata a fogyatékkal élő sportolóknál: 1. férfi speciális olim­piai kosárlabda-válogatott, 2. férfi szervátültetett atlétaváltó, 3. női kerekesszékes vívóválogatott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.