galéria megtekintése

Az állami milliárdok csak elkényelmesítik a focit

4 komment


Hegyi Iván

A magyar futball ott van, ahol a Csányi-időszak bármelyik periódusában – meg előtte is – volt. Akár a Trombitás Frédi: újra a régi. Csak másként.

Több tízezer ember gondolta úgy a nyáron: a modern kori magyar labdarúgás új szakasza kezdődött az Eb-szerepléssel, függetlenül attól, hogy a kontinenstornára mindenekelőtt a létszámemelés révén jutott el a nemzeti együttes.

Aztán persze maradt minden a régiben.

Azzal együtt, hogy a bajnokság első teljes körének végén, azaz a tizenegyedik fordulóban 11 760 szurkoló látta a helyszínen az FTC–Újpest mérkőzést (3-3), a nézőátlag az előző évadhoz képest 1-gyel – azaz eggyel – javult: a 2015–16-os kiírás meccseire találkozónként 2669, míg az új szezon mérkőzéseire alkalmanként 2670 drukker ment ki. A hívek nagy nekibuzdulását még a nyáron visszafogta a megint csak rettenetes szereplés az európai kupák perifériáján; más pedig a szurkolókon kívül egyáltalán nem vett lendületet.

 

Jellemző a tizenkettes – az egyébként nem létező erők összpontosítása miatt szűkített – mezőny változatlan gyengeségére, hogy a listavezető Vasas elsőségében komoly szerepet játszanak az európai cselédlépcsőn elbukók viszontagságai. A bennmaradást a múlt évad utolsó fordulójában kivívó angyalföldiek a mostani bajnokság első öt fordulójában találkoztak a négy – már amennyire – nemzetközi kupacsapattal, és mind a négyet legyőzték (MTK 1-0, Debrecen 3-1, Videoton 2-1, FTC 2-1).

Zöld erdő. Az FTC–Újpesten (3-3) 11 760-an voltak. Az NB I átlagnézőszáma ezzel együtt 2700
Hegedüs Gábor

Az ötödik vetélytárstól, mármint attól, amelynek nem kellett kettős terheléssel és súlyos megpróbáltatásokkal szembenéznie, hazai pályán kikaptak (Újpest 0-1). Azaz huszonkét pontjuk közül tizenkettőt szereztek a „túlhajszoltak" ellen... Amúgy állhatnának jobban is, hiszen mindhárom vereségük 1-0-ás volt, feltűnő mérlegük azonban nem annyira a fejlődésüket, mint inkább az NB I esetlegességét igazolja.

Ez utóbbira a Gyirmót szereplése is bizonyíték. Az abszolút újonc győri csapat legutóbb a hatodik fordulóban, az FTC-től kapott gólt (0-1), azóta háromszor nyert és kétszer döntetlent ért el (Honvéd 0-0, Diósgyőr 1-0, Paks 0-0, Vasas 1-0, Szombathely 1-0). Na most, ha a másfél ezer lakosú városrész együttese simán konkurál az úgynevezett legjobbakkal, akkor miért csodálkozik bárki is azon, hogy Partizani Tirana-, Torpedo Zsodzina-színvonalú riválisok leckéztetik a selejtezők magyar résztvevőit?

Csányi Sándor MLSZ-elnök a nyáron azt mondta: „A klubok elsődleges feladata, hogy az Eb-hangulatot kihasználva becsalogassák a szurkolókat a stadionokba, de azokban jó színvonalú meccseket is kellene látni." Lássuk be, ebből az óhajból semmi nem vált valóra. Bevétel csak az állami milliárdokból és a mesterségesen (viszonylag) magasan tartott tévéjogdíjakból van, piaci alapon szinte valamennyi klub elenyészne gazdaságilag is. De vajon minek a központi segítség, ha például a teletömött Videoton meccseit 2161 néző látogatja? A jelek azt mutatják: ezek az itthoni viszonyok között felfoghatatlan, ám nemzetközi összehasonlításban korántsem számottevő összegek csak még inkább elkényelmesítenek, nem ösztönöznek az égvilágon semmire.

A szövetségi elöljáró az Eb idején azt is kijelentette: „Megnőtt a magyar futball presztízse." Ha ez átmenetileg talán igaz volt is, mára már érvényét vesztette. A hazai labdarúgás ott van, ahol a Csányi-korszak bármelyik periódusában – meg előtte is – volt.
Fújhatjuk tovább az elmúlt harminc évet.

Jövőképtelen helyzet

„Az Eb-szereplés nem tükrözte a magyar futball valódi állapotát – válaszolta kérdésünkre Bálint László, a korábbi 76-szoros válogatott, olim­piai ezüstérmes, Eb-negyedik, kétszeres vb-résztvevő labdarúgó. – A teljes képhez tartozik ugyanis a bajnokság színvonala, a klubok struktúrája és játékereje, a korosztályos csapatok nemzetközi versenyképessége, az utánpótlás általános helyzete, valamint az, hogy a produkciót és azok előadóit mennyire érzi magáénak a közönség. Ugye, nem kell mondanom: a szituáció szinte minden tekintetben kritikus. A válogatott eredménye csak az alapvető szegmensek egyike, és ha az eredmény nem megalapozott, esetleg pillanatnyi, akkor az nem hordoz magában kedvező jövőképet."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.