galéria megtekintése

Hagymáz luxuskivitelben a budapesti olimpia

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 18. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Máris elkészült egy tanulmány Budapest 2024-es olimpiai pályázatának esélyeiről. A KPMG dolgozata óvatosan optimista a projekttel kapcsolatban. Miként Borkai Zsolt MOB-elnök vagy éppen Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter.

„A magyarok szeretnek nyerni” – ezzel a kevéssé eredeti, de legalább nemzetkarakterológiai szempontból hasznosítható közléssel jelentkezett Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a KPMG tanácsadó cég Olimpia Budapesten – álom vagy valóság? című tanulmányának bemutatója után rendezett pódiumbeszélgetésen.

Borkai Zsolt és Oszkó Péter
Borkai Zsolt és Oszkó Péter
Veres Viktor / Népszabadság

Az után jutott szóhoz az elöljáró, hogy Andrea Sartori, a vállalat sporttanácsadási csoportjának vezetője prezentálta az anyagot, amely egyelőre leginkább témafelvetésként értelmezhető. Hogy vitaindító a dokumentum, azt jelzi, a 2024-es budapesti olimpia rendezési költségét 500 és 1000 milliárd forint közé tették.

 

Azért ilyen „kicsi” a szám, mert az infrastrukturális fejlesztések nem szerepelnek a sorban. Az pedig legalábbis árnyalja a képet, hogy az „úgyis elkészül” kategóriában kap helyet a 3-as metró felújítása és meghosszabbítása, az 1-es metró felújítása, az elővárosi vonatok és a 2-es metró közötti közvetlen kapcsolat megteremtése, a 6-os és a 7-es HÉV meghosszabbítása a belváros felé, s mindemellett olyan tételek, mint a hídfelújítások vagy a villamosrendszer teljes megújulása.

Ha ez nem lenne elég, az autópályák rendbetétele, továbbá a Liszt Ferenc reptér és a belváros közötti gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a lajstromban. Az utóbbi persze szinte biztosan elkészül. Elvégre a beruházást már a 2020-as labdarúgó Eb csoportmérkőzéseire és negyeddöntőjére szóló pályázat alkalmával megígérte a kormány.

Sartori a bizakodó hangnem ellenére visszafogott volt, amikor a megvalósításról beszélt. Zárásként pedig leszögezte:

„Az olimpia ne cél legyen, hanem csak pillére a hosszabb távú nemzetgazdasági és fejlesztési tervnek.”

Az előadást követő beszélgetés résztvevői – bizonyos feltételekkel – reálisnak tartják az ötkarikás álom megvalósítását. Borkain kívül Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpia Mozgalom vezetője, Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, valamint Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke ült az asztalnál.

Oszkó arról beszélt,hogy a rendezés beleilleszthető a magyar gazdaság aktuális ciklusába. Szerinte az összeg, amellyel a KPMG számol, kigazdálkodható, mivel éves szinten a GDP 0,1-0,2 százalékát teszi ki. A fejlesztésre elkülönített summával kapcsolatban pedig megjegyezte: „A szociálpolitikai költekezésnek nincs értelme fejlesztéspolitikára költött összegek nélkül, és ez fordítva is igaz.” Erre mutatott rá Szalay-Berzeviczy is, aki hangsúlyozta: az olimpiai pályázat nem a szegénységgel szembeállítható gondolat, mindemellett kormányzati ciklusokon átívelő, összefogást igénylő projekt.

A Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy miből következne az átlátható, korrupciómentes, így pénzügyileg fegyelmezett előkészítés a 4-es metró történetének, a Margit híd felújításának, valamint a paksi atomberuházással összefüggő adatok titkosításának ismeretében, Szalay-Berzeviczy így felelt:

éppen az olimpiai rendezést megillető érdeklődés segíthetne az ügyön, hiszen a nemzetközi és a magyar sajtó különös figyelmet fordítana majd a projektre, így a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapná a megvalósítás.

A feltűnően optimista Oszkó ezt azzal egészítette ki: a magyar társadalom civilizációs fejlődésének is része lehet a visszaélések megakadályozásában.

Lapunk felvetette: morálisan vállalható-e az, hogy a fejlesztésre szánt pénzeket a legtehetősebb hazai régióra összpontosítják, miközben hatalmas a kelet-magyarországi területek lemaradása. Oszkó azt válaszolta: egyelőre csupán a pályázat lehetőségéről beszélünk, s éppen e dilemmákat kell részletesen átgondolni. Megjegyezte azt is: az ország méretéből következően e beruházások segíthetik a többi országrészt, s előmozdíthatják a társadalmi mobilitást. Szalay-Berzeviczy pedig rámutatott: a Pricewaterhouse Coopers korábbi megvalósíthatósági tanulmánya azt vetítette előre, hogy a pénz 50 százalékát vidéken kell felhasználni. Ugyanakkor Borkai elmondta: Budapestre koncentráló játékokban gondolkodnak.

A nyári játékokhoz kapcsolódó paralimpiáról egy alkalommal esett szó. Amikor a kollégák egyike megjegyezte: nem esett róla szó.

Németóra

A hamburgi olimpia drukkerei hétfő este abban a csarnokban ünnepelték belföldi előnyüket Berlin pályázatával szemben, ahol 2024-ben az ötkarikás kézilabdatornát rendeznék. A Német Olimpiai Bizottság elnökségét mégsem a már most alkalmas sportlétesítmények száma, hanem a helyi polgárok elkötelezettsége győzte meg. A szervezet számára komoly arcvesztést jelentett, hogy a müncheni szavazók elutasították a városukba tervezett téli olimpiát. Úgy érezték, még egy kudarc már nem fér bele a pályázat előtt kötelezően előírt népszavazáson. Míg Berlin lakosainak 55 százaléka támogatja a játékok megrendezését egy reprezentatív felmérés szerint, Hamburgban ez az arány 64 százalék. A Német Olimpiai Bizottság közgyűlése szombaton dönt véglegesen a kandidáló helyszínről. (G. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.