galéria megtekintése

Váratlan aranyérem Bakuban

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Eddig nyolc aranyérmet szereztek a magyar sportolók Bakuban az Európa Játékokon. A legváratlanabb siker az öttagú aerobikcsoport első helyezése. A győzelem nemcsak a sportkedvelőket, hanem a szakág képviselőit is meglepte.

Hazánkban is mind többen hódolnak a testedzés e különös, a ritmust zenével segítő formájának. Az amatőr aerobikozóknak se szeri, se számuk, ám egyre inkább terjed a sportváltozat is. A kilencvenes évek végén, a kétezresek elején egy trió népszerűsítette itthon a szakágat: a Katus Attila, Katus Tamás, Szentgyörgyi Romeo összetételű hármas hatszor bizonyult a világ legjobbjának, és két alkalommal az Európa-bajnoki dobogó felső fokára is felállhatott. Tamás ma már a tornaszövetség égisze alatt működő szakág vezetője; harminc klubban nagyjából ezren „aerobikoznak”, miközben a modern műfajt sokan még ma is összetévesztik a tradicionális sportág talajgyakorlatával.

– Az egyetlen hasonlóság talán az, hogy – akárcsak a női tornászoknál – a produkció alatt szól a zene, de a muzsika és a mozgás jóval pörgősebb – szögezi le Katus Tamás. – Az előadás a tornászokénál sokkal színpadiasabb, kevesebb benne az akrobatikus elem, és a versenyzők nem szőnyegre, hanem rugalmas alépítményre helyezett parkettán próbálják meghódítani a közönséget meg a pontozókat.

Az aerobikot is nagyon korán lehet kezdeni; a szakágvezető minden leendő sportolónak ajánlja, hiszen nagymértékben javítja a mozgáskoordinációt, a hajlékonyságot, ezáltal a későbbiekben kevesebb lesz az olyan sportsérülés, mint a húzódás, illetve az izomszakadás.

 
Magyar csoport a helyzet magaslatán
Magyar csoport a helyzet magaslatán
Vasszil Donyev / MTI/EPA

– Ha hiszik, ha nem – folytatja Katus – sportolóink többsége kiválóan tanul, alig akad olyasvalaki, aki közepes rendű lenne, a többségük kitűnő. Nálunk nemcsak az esztétikus és helyes mozgást lehet elsajátítani, hanem a viselkedést is. Az edzéseken sem csúszik ki csúnya szó senki száján, mivel a tréningek is koedukáltak, és a fiúk, férfiak tisztelik a lányokat, nőket.

Ha már a kor szóba került: Bakuban a portugál vegyes páros hölgy tagja harminchat éves volt. Ilyen idősen aerobikozni azonban ritkaság, a versenyzők rendszerint 27-28 esztendősen mondanak búcsút a parkettának.

A magyar csoport két tagja –Szöllősi Panna és Bali Dániel – tizennyolc éves. Utóbbi nagy tehetség, a tavalyi vb-n egyéniben harmadik helyezést ért el. A harmadik tag, Hegyi Dóra pedig megnyerte az idei összetett Világ Kupát.

– Dóri Danival Bakuban a vegyes párosban is remekelt, negyedik lett. Pontszámuk csak öt századdal maradt el a harmadik helyezett kettősétől, s miután videón visszanéztem a gyakorlatukat, óvtunk. Megjegyzem, nagy viadalon most először nyújtottunk be panaszt. A zsűri azonban nem változtatott az eredményen, Hegyi és Bali maradt negyedik, ám nem volt haszontalan a tiltakozás, hiszen éreztettük: minden részletre figyelünk – említi a szakágvezető.

Az apróságokra is ügyelő magyar csoport, amely a tavalyi vb-n hatodik helyezést szerzett, ezúttal – ha nem is ugyanabban a felállásban – nagy meglepetésre megelőzte a jóval esélyesebb román alakulatot. A hibátlan produkciót bemutató társaság tagja volt még Lendvay Dóra és Farkas Balázs. A szabályok amúgy lehetővé teszik, hogy akár öt férfi alkossa a kvintetteket – a világversenyeken ők vannak többségben, mivel nehezebben kivitelezhető, dinamikusabb és nagyobb erősségű elemeik több pontot érnek –, de több válogatott, miként például a miénk, nőket is „pályára” küld. Ennek magyarázata: ilyenkor előnyt jelentő speciális szorzót alkalmaznak a bírák. A pontozók több mint tízen vannak: négyen-négyen a művészi hatást és a kivitelt, ketten a gyakorlatok nehézségét értékelik, dolgozik egy főbíró is, és még őket is ellenőrzik néhányan.

– Az Európa Játékokon nyert aranyérem eszmei értékét nagyobbra tartom annál, mintha egy kontinensviadalon szereztük volna, ezért is nagyon örülök a nem várt sikernek. A bravúr a négy felkészítő edző munkáját is dicséri – értékel Katus. – Nálunk nincs szövetségi kapitány, a klubtrénerek segítik a válogatottakat. A csoport esetében a team: Kovácsné Laurinyecz Júlia és leánya, Kovács Judit, valamint Réfi Eszter, Árva Márta.

Az eredményeket jövőre talán már itthon lehet túlszárnyalni, a magyarok ugyanis szóban már jelezték szándékukat a 2016-os világbajnokság megrendezésére (Debrecen, Pécs, esetleg Budapest lehet a helyszín). A hivatalos pályázatot június végéig kell benyújtani, ahhoz azonban kormánygaranciára is szükség van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.