galéria megtekintése

„A FIFA megöli a futballt”

3 komment


Hegyi Iván

Nem feltétlenül a futball dimenziójában, hanem egészen más síkon folytatódik a FIFA-ügy. Feltéve, hogy – a botrány kirobbantásának szándékát tekintve – nem az utóbbi jellemezte eredetileg is.

Az affér kétségkívül elérte a politikai szférát, hiszen olyan nagyhatalmak vezetői is megszólaltak, mint Nagy-Britannia és Oroszország. David Cameron brit miniszterelnök egyenesen azt követelte, hogy Sepp Blatter mondjon le, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont kikelt az amerikai adóhatóság és az FBI többéves nyomozását követő zürichi „támadás" ellen, sőt, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség őrizetbe vett tisztségviselőivel szemben alkalmazott akciót az Edward Snowden elleni amerikai eljáráshoz hasonlította. Az előállításokat a „Blatter újraválasztását megakadályozni kívánó nyilvánvaló kísérletnek" nevezte, jóllehet vezető politikusok – Moszkván, Oroszország barátain és banánköztársaságokon kívül – ritkán igyekeznek védelmükbe venni sportszövetségeket, pláne intézményesült korrupcióval gyanúsítottakat.

Blatter egyelőre a kritikák ellenére sem áll fel
Sepp Blatter egyelőre a kritikák ellenére sem áll fel
Arnd Wiegmann / Reuters

Azt nem tudni, hogy a saját bevallása szerint „a FIFA példátlanul nehéz időszakát" átélő Blatter örült-e Putyin kiállásának; valószínűleg még ebben a helyzetben sem. Az 1998 óta hivatalban lévő – korábban több mint másfél évtizeden át főtitkárként tevékenykedő – elöljáró ugyanis mindig igyekezett a futballszervezettől távol tartani a politikát.

 

Attól azonban most nem kímélheti meg a szövetséget és magát, hogy minden eddiginél élesebb kritikák kereszttüzében álljon, s hogy Greg Dyke, az angol szövetség elnöke is dörögje: „Távozzék!" A mostani skandalum tényleg kétségessé teszi Blatter sokáig rendíthetetlen helyzetét, ám a svájci sportvezető nem tört meg teljesen, mert csütörtökön kijelentette: „Elvesztettük a bizalmat, amelyet péntektől vissza kell szereznünk."

Csakhogy a FIFA szponzorai közül a – közleménye szerint – „csalódott" Visa a támogatás megvonásával fenyegetőzik, míg a Coca-Cola így reagált a történtekre: „A régóta fennálló gyanú elhomályosítja az együttműködés céljait. Az újabb súlyos állítások nyomán ki kell fejeznünk aggodalmunkat." Hasonló hangnemben szólalt meg a Hyundai is, amely sietett leszögezni: „Fenntartjuk, hogy etikai alapvetésünk az átlátható működés."

Meglehet, az eddig nyilván mit sem sejtő cégekre Gianni Infantino szavai is hatással voltak. Az UEFA főtitkára azt mondta: „Újra kell szervezni a nemzetközi szövetséget. Reformok nélkül ugyanis a FIFA megöli a futballt." Ezzel együtt Michel Platini UEFA-elnök csü­törtökön tartott tájékoztatóján nem a kongresszus kontinentális bojkottjáról, hanem csupán arról beszélt, hogy „a tagországok többsége" Ali bin Al Husszeinre szavaz az elnökválasztáson Blatterrel szemben. A FourFourTwo értesülése szerint Csányi Sándor is Blatter ellen voksol.

Ám a teljes európai egység sem jelentené azt, hogy új FIFA-hoz új férfi kell, mert az öreg földrész csak a tagországok negyedét adja, a kihívó jordán herceg pedig Blatter alelnöke... Mindenesetre a kongresszust megtartják, s a tisztújítás kimenetelétől is függ, hogy megvalósulhat-e Lennart Johansson korábbi UEFA-elnök javaslata, mely szerint „a 2018-as vb vendéglátói jogát el kell venni Oroszországtól, és át kell adni Angliának". Ez azért is pikáns ötlet, mert köztudomású, hogy a következő vb-rendezés lehetőségéért az angolok sem sajnáltak némi „ösztönzőt" a trinidadi Jack Warnertől, akit – többek között – a paraguayi Nicolas Leozzal együtt vettek most őrizetbe Zürichben. A dél-amerikai szövetséget csaknem három évtizedig vezető korifeus sem volt ibolya szerény az angolokkal szemben: azt kérte tőlük a 2018-as pályázat támogatásáért, hogy üssék lovaggá...

Loretta Lynch amerikai főügyész. A 47 pontos vádirat szerint a gyanúsítottak két évtizeden át tartottak fenn egy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert
Loretta Lynch amerikai főügyész. A 47 pontos vádirat szerint a gyanúsítottak két évtizeden át tartottak fenn egy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert
Shannon Stapleton / Reuters

Kérdés, akárhogyan alakul pénteken a szavazás, vége-e ennek a világnak. A pályán zseniális, a pályán kívül nem annyira elbűvölő Diego Maradona már a procedúra előtt letette a voksot: „Nincs transzparencia. Nincs futball. Az az igazság, amit az FBI mond. Elég a hazug emberekből és azokból a partikból, amelyek egyetlen célja Blatter újraválasztása."

Díszvacsora ezúttal nem várható.

Gyomrosok után...?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.