galéria megtekintése

Waffel: kívül ropogós, belül lágy

0 komment


V. D.

Íze enyhén karamellás, vaníliás, köszönhetően a szétolvadt gyöngycukornak. Aki járt már Belgiumban, tudja, hogy általában óriási sorok kígyóznak a waffelt árusító bódék előtt. Kint általában gyümölccsel és belga csokoládéból készült öntettel árulják az édességet, melyet most már bárki megkóstolhat Budapesten is.

Még a belga vásárlóknak is ízlett ez a waffel - Balkányi László
Még a belga vásárlóknak is ízlett ez a waffel - Balkányi László
Fotó
– Az interneten böngésztem, és egy belga gofrizóról olvastam. Rákerestem, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy itthon nincs egyetlen olyan hely sem, ahol a különleges finomságot meg lehetne kóstolni – mesél a kezdetekről József Márk. Jó üzleti lehetőséget látott egy gofrizó nyitásában, úgyhogy az egyik barátjával, Bagdi Richárddal úgy döntöttek, kiutaznak Belgiumba és utánajárnak, mi a roppanós tészta titka.

– Három napig csak gofrit ettünk, folyamatosan gofri-bárokban lógtunk. Minél többet meg akartunk kóstolni, hogy megtaláljuk a legízletesebbet – mondja József. Végül hosszú keresgélés után megtalálták az igazit, megkeresték a tésztát gyártó céget és leszerződtek velük.

 

 

2012 telén, a Madách téri karácsonyi vásáron debütáltak a liège-i waffellel, és hatalmas sikert aratott. Úgy döntöttek, nem elégednek meg ennyivel, és 2013 tavaszán megnyitották a Dohány utcában a Go-Free Bart.

A tészta Belgiumból érkezik kis gombócokban, mélyfagyasztva, ezt sütik ki aztán gyöngy (nem kocka) cukorral a közepén, 200-220 fokon. A Magyarországon nem kapható cukor pikáns karamellizált ízt ad az édességnek, melyet lekvárral, fagylalttal, friss gyümölcsökkel és tejszínhabbal is kérhetünk.

Az üzletvezető véleménye szerint a frissen sült waffel, melyből egy darab 350 forintba kerül, önmagában is nagyon finom. A különböző feltétek egyenként 200 forint körüli árban vannak. Mint mondja, a legkedveltebb verzió a nutellás-banános és a nutellás-epres, amikor pedig melegebb az idő, előszeretettel kérik a vendégek fagylalttal a tetején.

 

Főleg a fiatalabb korosztály keresi fel a hangulatos gofri-bárt, nyaranta pedig rengeteg a külföldi. Volt már dolguk belga vásárlóval is, aki elismerően nyilatkozott az elfogyasztott waffellel kapcsolatban.

– Az idősebbek szkeptikusabbak. Ők hagyományos gofrira számítanak, de ez a tészta nagyon különbözik az itthon ismert, főleg palacsintatésztából készülő édességtől – mondja József. A liège-i gofri elkészítéséhez ugyanis élesztős kelt tésztát használnak, melynek pontos összetevőit ugyan nem árulta el az üzlet tulajdonosa, ám az biztos, hogy tojás, tej, vaj és liszt is van benne.

A waffel alakja szabálytalan, és a rácsozata is magasabb, mint a hagyományos gofrié. Nem egy könnyű étel, épp ezért vacsorára nem is javasoljuk, ám reggelire és napközben tökéletes az éhség csillapítására.

 

Kis waffel-történelem

A belga gofriként emlegetett étel viszonylag új keletű, először az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be. Világhírnevét azonban az 1964-es New York-i világkiállításnak köszönheti. Ezt valójában célszerűbb brüsszeli waffelnek nevezni, ugyanis olyan, hogy belga gofri, valójában nem létezik.

Van azonban brüsszeli, liège-i, flamand, és Bergische. Míg a brüsszeli változatnak vékonyabb, könnyebb tészta az alapja, és téglalap formájú, addig a liège-i egy különleges, tömör kelt tésztából készül, alakja pedig szabálytalan.

A flamand verzió első receptjét 1740-ben Louis-Auguste de Bourbon publikálta a Le Cuisinier Gascon című könyvben. Tésztája ennek is lágy, nem annyira laktató, mint a liège-i változat.

Amerikában leginkább a brüsszeli waffel egyik verziójával találkozhatunk, ám utóbbival ellentétben az amerikai kívülről kicsit sem ropogós, és gyakran fogyasztják sült szalonnával vagy juharsziruppal nyakon öntve.

A Németországban található Berg városáról elnevezett waffel tésztája ropogós, ám kevésbé sűrű, általában szív alakú formában sütik ki, és főleg cseresznyével, tejszínhabbal és rizspudinggal kínálják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.