galéria megtekintése

Újabb MSZP-s hangfelvétel szivárgott ki

46 komment

NOL

"2010-ben eddig ért a szar, és még lötyögött is" - nyilvánosságra került az MSZP pártigazgatójának "őszödi beszéde". A Kormányváltók nem akadtak ki a felvételen, mondván semmi különös nem hangzott el.

"Nem lehetett túlzott baloldalisággal gyanúsítani a 2010 előtti kormányt" - többek között erről beszél egy a YouTube videómegosztóra feltöltött, titokban készített hangfelvételen Velez Árpád, az MSZP pártigazgatója, a Kormányváltás listájának 14. helyezettje. 

A rossz minőségű felvétel alapján - melyet az Index közölt - Velez a párttagoknak tart felkészítést, és meglehetősen kritikusan beszél a 2010-ig hatalmon lévő „gyönyörű, és nem akarok senkit megbántani, inkább liberálbal" kormányról, melyet szerinte „nem lehetett túlzott baloldalisággal vádolni".

 

Nem sikerült kifizetni

A párt céljaként ezért egy baloldalibb politikát jelölt meg: "azért kell kormányváltás, mert baloldali kormányzást akarunk, ez nehéz lesz Bajnai Gordonnal meg a többi liberálissal". Velez kritizálta azt a gyakorlatot is, hogy korábban kormányzati pozícióból az MSZP nem volt elég lojális saját tagjaihoz. "Ami ugyanúgy nem sikerült, az pedig az, hogy saját embereinket kifizessük. (...) Szégyellték magukat a saját minisztereink, hogy baloldali embereket vesznek fel, SZDSZ-es haveroknak adtak pályázatokat, meg a fideszeseknek kifizették a menekülőútjukat. (...) Érdekes módon ezt a Fidesz meg tudta csinálni."

Ne kelljen könyörögni

Az elmúlt négy év kudarcai között sorolja fel azt is, hogy „a Fidesszel ellentétben ellenzékből nem sikerült médiát teremteni, nem sikerült közösségi felületeket létrehozni". Kijelenti, a győzelem után szükség lesz egy „médiabirodalomra", ami nem cenzúrázott, nem politikailag irányított, de ne kelljen könyörögni azért, hogy egy cikk bekerüljön.

Még lötyögött is

Velez úgy látja, hogy az összes körülöttük lévő „érdekszövetség" – mint a Milla vagy az LMP – darabjaira hullik szét, míg a „közösségi" MSZP szépen lassan jön fel. Pedig 2010-ben „eddig ért a szar, és még lötyögött is".

Az Index kommentárja szerint a felvételt egy felháborodott párttag küldte el nekik, aki szerint „ez a párt már nem az ami Horn miniszterelnök úr alatt volt, amikor megbecsülték még a kisembereket a pártért becsülettel dolgozókat".

'Szimplán szemétláda'

A felvételre Szanyi Tibor szocialista politikus a Facebookon így reagált: Ha így volt, akkor Velez tök normális dolgokat mondott. Aki pedig titokban felvesz egy szöveget, az nem "felháborodott" párttag, hanem szimplán szemétláda. Majd egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Szanyi "aljas, bugyuta, hülye próbálkozásnak" nevezte az ügyet arra, hogy az öt demokratikus erő között bárminemű éket lehessen verni. "Most mondom: nem fog menni! Nem fogják szétverni a közös március 30-i demonstrációt, nem fogják összeugrasztani az öt pártot. Nem engedünk éket verni a szövetségesi rendszerbe".

'Nem engedünk éket verni!'

Szanyi megfogalmazása szerint a pártigazgató egy végrehajtó ember, aki maradéktalanul a legtökéletesebben végrehajtotta azt a feladatot, amit az MSZP rábízott. "Most ennek az öt pártnak az összefogását kell támogatnia, és ezt kiválóan teszi. Ez megint nem az emberekről szól, az embereket nem ez érdekli, ez olyan bedobott sztori, mint a Simon-sztori, meg a Welsz-sztori. Mind az ötünknek az az álláspontja, hogy nem engedünk éket verni!"

Másodlagos frissességű

A Népszabadság értesülései szerint a felvételt vélhetően 2012-2013-ban rögzíthették az egyik megyei pártértekezleten, amikor Velez Árpád végiglátogatta mindegyik választókerületi szervezetet, hogy felmérje a felkészültséget és az igényeket. A Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel ekkor az MSZP még nem kötötte meg az együttműködési megállapodást, nyilván Velez ezért volt kritikusabb.

Semmi különös?

Információink szerint az Együtt-PM-nél semmiféle megütközést vagy feszültséget nem okozott a nyilvánosságra hozott felvétel, mondván azon semmi olyan nem hangzik el, ami megrengetné a bizalmat; ráadásul a két szervezet közötti ideológiai hangsúlykülönbség eddig sem volt titok.

No komment

A Bajnai Gordon vezette szervezetben egyébként azért nem kommentálták hivatalosan a hanganyagot, mert tartják magukat ahhoz a megállapodáshoz, hogy április hatodikáig csak a választáson való minél jobb szerepléssel foglalkoznak.Kerestük Velez Árpádot is, de hasonló okokból ő sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.