galéria megtekintése

Jolie sötét múltja

0 komment

NOL

A minap sokkoló felvétel került napvilágra. Az egykori dílere által nyilvánosságra hozott videón azt látható, amint az ijesztően vékony Angelina Jolie zaklatottan járkál fel-alá egy szobában, miközben az apjával vitatkozik. A jelenet Jolie életének legsötétebb epizódjából maradt fenn.

A 39 éves színésznő sosem csinált titkot zűrös múltjából, többször beszélt őszintén másfél évtizeddel ezelőtti drogfüggőségéről, étkezési zavarairól és arról, hogy voltak az életében olyan sötét időszakok, amikor vagdosta is magát, a Daily Mail által közölt videó azonban még így is megdöbbentő.

A felvételt Angelina akkori drogdílere, Franklin Meyer készítette 1999-ben a színésznő manhattani lakásán, amikor kokaint és heroint vitt neki. A férfi amúgy jelenleg is börtönben ül drogterjesztésért. Meyer azt állította, hogy a színésznő a 90-es években volt az ügyfele több éven keresztül, abban az időben heti két-három alkalommal találkoztak, és minden ilyen alkalommal 100 dollár értékű drogot vitt neki.

Meyer a National Enquirernek azt mesélte, hogy Jolie főleg kokaint és heroint vett tőle, és minden alkalommal azzal hívta, hogy ugorjon fel a lakására. Így zajlott a dolog éveken keresztül.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Haverok húsa
Vélemény
Maradiságverseny
Vélemény
Tükörkép
Vélemény
Tejút

A több mint negyedórás videón az látszik, ahogy a színésznő - valószínűleg - az apjával, Jon Voith-tal veszekszik telefonon, meglehetősen idegesen. Ami igazán sokkoló, az az, ahogy Angelina kinéz: szinte csont és bőr, a hátán kidomborodnak a csigolyák és annak ellenére, hogy izgatottan járkál, az arca mégis jóformán halottnak tűnik.

A beszélgetés egy régóta húzódó családi problémáról árulkodik. „Nem akarom, hogy tönkremenjen a kapcsolatunk" - mondja az illetőnek Angelina, akiről nem derül ki, csak sejthető, hogy Jon Voight van a vonal túlsó végén. A színésznő többször elég zavarosan beszél, a telefonhívás során például elhangzik Angelina két évvel idősebb bátyjának, Jamie-nek a neve is, akit „sister"-ként, vagyis lánytestvérként emleget.

Zűrös gyermekkor

Angelina Jolie és apja, Jon Voight kapcsolata sosem volt felhőtlen
Angelina Jolie és apja, Jon Voight kapcsolata sosem volt felhőtlen
Reuters

Jolie szülei 1976-ban váltak el. Marcheline Bertrand ezt követően egyedül nevelte tovább Angelinát és a bátyját, értük még a színészi karrierről is lemondott, és a New York állambeli Palisaded-ben telepedett le a gyerekekkel.

Angelina már kislánykorában eldöntötte, hogy színésznő lesz, de nem az apja miatt. Pályaválasztásában sokkal nagyobb szerepet játszott Marcheline, akivel közös szórakozásuk volt a filmnézés. Tizenegy évesen fel is vették egy színi tanodába, de a balhés kamaszkor egy időre eltérítette eredeti elképzelésétől. Tizennégy évesen otthagyta az iskolát, és úgy döntött, inkább temetkezési vállalkozó lesz. Ennek megfelelően elkezdett gyászruhában járni, haját lilára festette és a punk szubkultúrában talált új barátokat. Tizenhat évesen mégis visszatért a tanodába, majd befejezte a középiskolát akkori barátja nyomására.

Ahogy azt több interjúban is elmondta már, a középiskolás évek számára a közösségtől való elszigeteltséget jelentették. A különc kamaszlány használt ruhákban járt, mivel anyja keveset keresett, Angelina ráadásul sovány, szemüveges, fogszabályzós lány volt, akit karakteres arcvonásai miatt is csúfoltak. A magányosság, a kívülállóság érzése felnőttkorában is elkísérte.

Kapcsolata apjával már korán megromlott, bár többször tettek kísérletet nézeteltéréseik rendezésére, még közös munkáik is voltak a 2000-es évek elején. Ennek ellenére Angelina 2002-ben hivatalosan is levetette apja nevét.

Édesanyja 2007 januárjában, 56 évesen hunyt el petefészekrákban. A halálos ágyán azt mondta a lányának, hogy a legnagyobb sikerének az anyaságot tartja. Mivel Marcheline hosszasan küzdött a rákkal, Angelina is rendszeresen kivizsgáltatta magát, s miután orvosai azt mondták neki, hogy a hibás BRCA1 génnek köszönhetően majdnem 90 százalék esélye van a mellrákra, 2013-ban eltávolíttatta emlőinek mirigyállományát. Döntéséről a műtét után nyílt levélben tájékoztatta a nyilvánosságot, és azzal érvelt, hogy nem szeretné, ha a gyermekeinek is olyan korán el kellene veszíteniük az anyjukat, mint neki.

Bár Jolie mindig is karcsú volt, ikrei születése után azonban annyira lefogyott, hogy sokan arra gyanakszanak, étkezési rendellenességgel küzd, amit a fiatalkora óta őt árnyékként követő depresszió okoz.

A poklot is megjárta fiatalon

Angelina egy 2011-es interjúban már célzott arra, hogy sok nehézségen ment keresztül a húszas évei elején. „Sötét és zűrös időket éltem át, szerencsém, hogy egyáltalán életben maradtam. Vannak olyan hírességek, akik hasonló életmódba belehalnak. A lehető legveszélyesebb és legrosszabb dolgokat csináltam, jó pár olyan dolgot, ami miatt most nem is lehetnék itt" – mondta el a 60 Minutes-nek.

A színésznő mindössze 14 éves volt, amikor elkezdett modellkedni, majd szerepelt Lenny Kravitz Stand by My Woman klipjében és bátyja főiskolai vizsgafilmjeiben is. Első fontosabb szerepét 1993-ban kapta, amikor Gary Sinise partnere volt a George Wallace című életrajzi filmben 1997-ben, alakításáért Golden Globe-ot kapott.

1998-ban Jolie szerepet kapott az HBO Kifutó a semmibe című produkciójában, melyben Gia Carangi szupermodellt alakította. A film Gia kábítószer-függőség miatt félresiklott életét és AIDS miatt bekövetkező halálát mutatta be. A reel.com kritikusa szerint Jolie elegendő erővel, bájjal és kétségbeeséssel alakítja szerepét, talán a legszebb tragédiát létrehozva, amit valaha filmre vittek. Alakításáért Golden Globe-díjat kapott, a legjobb női dráma főszereplőnek járó kategóriában, és Emmy-díjra jelölték, a legjobb női főszereplő televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategóriában. Elnyerte továbbá a Screen Actors Guild Awardot is.

Az Oscar-díjra (és a harmadik Golden Globe-ra) sem kellett sokat várnia, az 1999-es Észvesztő mellékszerepe hozta meg. A filmben Angelina egy könnyen sebezhető, pszichés gondokkal küzdő lányt alakított Winona Ryder mellett.


Komoly filmes múltja ellenére mégis a  Lara Croft videojáték filmes változatával, a Lara Croft: Tomb Raiderrel vált ismertté 2001-ben. Ezt követően az egyik legjobban fizetett színésznővé vált. Legjobb bevételt hozó filmjei a 2008-as Kung Fu Panda című animációs mesefilm, és a 2005-ös Mr. és Mrs. Smith voltak. Utóbbi filmben szerepelt együtt Brad Pittel, akivel a forgatások alatt egymásba szerettek, és ezzel befellegzett Pitt Jennifer Anistonnal kötött, ötéves házasságának.

Jolie-nak korábban volt két rövid házassága, első férje Jonny Lee Miller, akivel 1996-tól három éven át voltak házasok. Az esküvőt a bulvármédia nagyon felkapta, Angelina ugyanis bőrnadrágban és egy olyan fehér pólóban állt oltár elé, melyre saját vérével írta fel a vőlegény nevét. A válás után Jolie azt mondta: mindig is szeretni fogja Millert, de rossz volt az időzítés.

Billy Bob Thorntonnal alig három évig voltak együtt
Billy Bob Thorntonnal alig három évig voltak együtt
Reuters

A második férjével, a nála 20 évvel idősebb Billy Bob Thorntonnal 2000-ben Las Vegasban házasodott össze. A kapcsolat rövid volt, de annál bizarrabb: köztudott volt például, hogy egymás vérét hordják a nyakukban egy kis fiolában, illetve hogy az első évfordulójukra közös sírhelyet vásároltak.

A nyíltan biszexuális Jolie-nak azonban egy idő után elege lehetett a különc életstílusból, a Tomb Raider forgatása alatt szembesült a harmadik világ problémáival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete lett, és egyik kambodzsai kiküldetése során, ahogy ő mondta később, „találkozott a fiával". Jolie örökbefogadott tehát egy kambodzsai kisfiút, Maddoxot, ám ezzel a döntésével Thornton sehogy sem tudott kibékülni, ezért különváltak.

Jolie hat gyermeket nevel Pittel
Jolie hat gyermeket nevel Pittel
Issei Kato / Reuters

A hányatott gyermekkor, a zűrös középiskolai időszak és a karrierkezdetkor átélt sötét évek után – melyekről a most nyilvánosságra hozott videó is tanúskodik – Jolie életében 180 fokos fordulat következett. Nemcsak karrierje volt felfelé ívelő pályán, de ő maga is egészen kicserélődött azáltal, hogy mások megsegítésének és persze a kisfiának, majd később Zahara nevű adoptált lányának szentelte magát.

Angelina Jolie és Brad Pitt  a
Angelina Jolie és Brad Pitt a "Maleficent" premierjén, Hollywoodban
Mario Anzuoni / Reuters

Brad Pitt is épp jó időben érkezett, kettejük közös világnézete és jövőképe remek alapot biztosított a kapcsolatnak. Mikor kiderült, hogy összejöttek, a világ Jolie-ban a gonosz csábítót látta, aki feldúlta egy álompár kívülről hibátlannak tűnő házasságát. Mint utóbb kiderült, Pitt kapcsolata Anistonnal akkor már válságban volt, a színész ugyanis apaszerepre vágyott, amit Angelina mellett meg is kapott: a páros ma hat gyermeket, három adoptáltat és három vér szerintit nevel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.