galéria megtekintése

Vészesen kevés D-vitaminhoz jutnak a magyarok

1 komment


Pap Nikoletta
NOL

Tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos, ami számos egészségügyi kockázattal jár, különösen a még fejlődésben lévő gyerekek esetében. Az első kifejezetten erre irányuló magyarországi kutatásból azonban kiderült, hogy a nyár végi vitaminszint egész télen fenntartható.

A D-vitamin elsődleges forrása ideális esetben a napfény, másodsorban a táplálék
A D-vitamin elsődleges forrása ideális esetben a napfény, másodsorban a táplálék
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A gyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin-hiányban; 15 százalékuknál a hiányszint kritikus – állapította meg a budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán lefolytatott első olyan magyarországi vizsgálat, mely klinikai körülmények közt mérte a gyerekek D-vitamin szintjét.

A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent.

 

Az egészséges ember szervezetének D-vitamin-szintje a nyár végén a legmagasabb, mivel nagyjából hat hét kell a kiürüléshez. Az ősz beköszöntével a napsütéses órák száma és a szabadban töltött idő is csökken, ami a D-vitamin-szint gyors zuhanásával jár együtt. Tél végére pótlás híján kritikus lehet a hiány, többek közt ez okozza a déli depressziót és a kora tavaszi fáradtságot is.

A gyermekklinika kutatásában arra volt kíváncsi, hogy rendszeres utánpótlással megtartható-e a nyár végi D-vitamin-szint a napfényszegény hónapokban is. Dr. Szabó András professzor és csapata a vizsgálat során a kutatást támogató Milumil gyerekitalával látta el a vizsgálatba bevont gyermekeket három hónapon át.

A kutatás megkezdése előtt és után D-vitaminszint-mérés történt. A vizsgálat bebizonyította, hogy a gyermekitallal valóban sikerült fenntartani a vizsgált időszakban a D-vitamin nyári szintjét. Mindössze két gyermek volt, akik már az ősz eleji vizsgálat során is alacsony értékeket mutattak, az ő esetükben a napi két italban található 400 egységnyi vitamin (mely csak szinten tartó dózis), nem tudta megállítani a hiányállapot súlyosbodását – ők egy ritka, a populáció öt százalékát érintő anyagcserezavarban szenvednek.

Táplálkozással nem pótolható

A kertben kapirgáló csirkék tojása mindenképpen jobb választás, mint a ketrecben tartottaké
A kertben kapirgáló csirkék tojása mindenképpen jobb választás, mint a ketrecben tartottaké
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A D-vitamin elsődleges forrása ideális esetben a napfény, másodsorban a táplálék, azonban a XXI. századi urbanizált ember több akadályba is ütközik, ha pusztán ezek révén szeretné fenntartani egész évben az egészségmegőrzéshez nélkülözhetetlen vitamin szintjét.

„A gyermekekre jellemző táplálkozási szokások és a Magyarországon elérhető alapanyagok ismeretében elmondható, hogy csupán étkezéssel a hiányzó D-vitamin nem pótolható" – mondta professzor Dr. Szabó András. A klinika vezetője úgy tapasztalja, egyre több szülő utasítja vissza a vényköteles D-vitamint is, mivel elvből nem szednek gyógyszert. A szóba jöhető, kedvezőbb árú élelmiszerek közül a tojás és a tej tartalmazhat D-vitamint, de csak akkor, ha az állat, melytől származik, a napfényes hónapokban a kertben kapirgál, illetve a mezőn kérődzik.

Csak a szabadban tartott tehén tejében van elég D-vitamin
Csak a szabadban tartott tehén tejében van elég D-vitamin
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Milumil egy 2010-es felmérése szerint a kisgyermekek táplálkozással a szükséges D-vitamin mindössze 2 százalékához jutnak hozzá. A csecsemőtápszerek ugyan évtizedek óta tartalmaznak megfelelő mennyiségben D-vitamint, de a 2-3 éves gyerekeknek ezek már nem megfelelőek.

Ha az anyáknak nem jut elég, a baba lesz beteg

Az élet korai szakaszaiban, a magzati korban és az első életévben a D-vitamin-ellátás létfontosságú. Az anyatej azonban csak abban az esetben tartalmaz a gyermek számára elegendő mennyiséget, ha a szoptató anya naponta minimum 6000 egységet szed (vagy jut hozzá napfény és táplálék révén). Már a terhes- és kismamavitaminok is nevetségesen keveset, nagyjából 200 egységet tartalmaznak. Dr. Szabó András elmondása szerint minden ötödik anyuka súlyos D-vitamin-hiányban szenved, ami a születendő gyermekre nézve olyan betegségkockázatokat jelent, mint az asztma, az izomgyengeség és az inzulinrezisztencia, ami a kettes típusú cukorbetegség előszobája, tehát összefüggésben áll a fiatalkorban kialakuló diabétesz egyre növekvő esetszámával.

Rákosnak nem adni D-vitamint szinte gyilkosság

A D-vitamin-szedés élettani hatásairól több száz vizsgálat folyt az utóbbi években az egész világon. Ezekben összesen több mint 850 ezer ember vett részt, s egyértelműen kiderült, hogy bármilyen betegség esetén 10-20 százalékkal jobbak a gyógyulási kilátások, de ami a legfontosabb: a rákosok, illetve a szívbetegek esetében 50 százalékkal javulnak a túlélési esélyek!

Ez azt jelenti, hogy bármelyik mellrákos nő beperelhetné az orvosát, illetve az ellátó kórházat, ha a kezeléséhez nem adnak neki D-vitamint is – mondja Szabó professzor, de azért hozzáteszi: itt még nem tartunk, sajnos kevés orvos van tisztában a D-vitamin fontosságával. TB-támogatást a D-vitaminra csak a csontritkulásban szenvedő nők kaphatnak, a megállapított vitaminhiányra és az ebből következő egyéb betegségekre egyelőre nem.

Az elhízottak 100 százaléka hiánybeteg

Ha süt a nap, irány a szabadba!
Ha süt a nap, irány a szabadba!
Kurucz Árpád / Népszabadság

Bár nem a D-vitamin a fogyókúrás csodaszer, az biztos, hogy az elhízottak 100 százaléka hiányt szenved belőle. Szabó doktor elmondta, hogy a klinikán is azonnal javasolják az elhízottaknak, mert a hiány tünetei közt olyan a fogyást jelentősen megnehezítő élettani hatások sorakoznak, mint a depresszió, állandó fáradtságérzet és levertség (egy rosszkedvű, fáradt embert nemigen lehet sportolásra rávenni), plusz ott van még az inzulinrezisztencia és a zsíranyagcsere-zavar, melynek következtében az ember állandóan éhes, és a víztől is hízik. A D-vitamin önmagában tehát nem fogyaszt, viszont megfelelő állapotba tudja hozni a szervezetet ahhoz, hogy a fogyókúra sikeres legyen.

A túladagolástól nem kell félni, ahhoz naponta 10 ezer egységet kellene beszedni fél éven át, és még akkor sem a D-vitamin okozna mellékhatásokat, hanem a kalcium, melynek szintje szintén megemelkedik.

Napra, magyar, a szolárium nem véd!

Kézenfekvő azt tanácsolni, hogy az emberek töltsenek több időt a napon, de a városi lakosság életvitele mellett ez nehezen kivitelezhető. Mind a felnőttek, mind a gyerekek napjuk nagy részét zárt helyen töltik, iskolában, munkahelyen. A reggeli vagy alkonyat előtti napfény pedig nem elég – mutat rá a professzor.

Napi 15 perc, lehetőleg a késő délelőtti, kora délutáni órákban, minden évszakban, amikor csak süt a nap – Szabó professzor szerint csak ennyire lenne szükség. Persze UV-riadó idején, illetve egzotikus nyaraláson azért kenjük be magunkat, illetve a kritikus órákban maradjunk az árnyékban.

Dr. Szabó András kérdésünkre elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szolárium nem képes pótolni a napfényt. A gépek fénycsövei ugyanis csak UVA sugarakat bocsátanak ki. Ennek az az oka, hogy az UVA remekül barnít, miközben kisebb a leégés veszélye, viszont a D-vitamint termelődését nem segíti elő (mellesleg nagyon gyorsan öregíti a bőrt is). A D-vitaminhoz tehát UVB sugárzásra van szükség, amit a napfényből vehetünk magunkhoz, persze leégni nem kellene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.