galéria megtekintése

Van-e élet a halál után?

4 komment

NOL

A halál utáni állapottal és testen kívüli élményekkel foglalkozó eddigi legnagyobb orvosi tanulmány szerint létezhet némi tudatosság azután is, hogy az agyműködés teljesen leállt.

„Függetlenül attól, hogy idővel eltűnik, tudjuk, hogy a halál után nem vész el a tudat azonnal” - mondja dr. Sam Parnia, a kutatás vezetője, a Southampton Egyetem korábbi tudományos munkatársa, aki jelenleg a New York Állami Egyetemen dolgozik.

Szabó Bernadett / Reuters

A Southampton Egyetem kutatói négy év alatt több mint kétezer, szívinfarktuson átesett embert vizsgáltak meg tizenöt brit, amerikai és osztrák kórházban. A túlélőknek közel negyven százaléka számolt be valamilyen ébrenlétszerű állapotról, miközben a klinikai halál állapotában voltak, és az orvosok még nem indították újra a szívüket.

 

„A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a halál bekövetkezte utáni első néhány percben nem vész el a tudat” - idézi a Daily Mail dr. Parniát. Mint mondja, az egyik, a kutatásban részt vevő férfi arról számolt be, hogy elhagyta testét és a szoba sarkából figyelte saját újraélesztését. Az 57 éves, southamptoni szociális munkás három percen át halott volt, szíve nem dobogott, mégis képes volt felidézni, pontosan mi történt a műtőben ez alatt az idő alatt: meg tudta mondani, mit csináltak az ápolók, és a gépek zaját is tökéletesen le tudta írni.

„Tudjuk, hogy az agy nem funkcionál, ha a szív nem ver tovább. De ebben az esetben azonban úgy tűnik, hogy a tudatosság három percen át fennmaradt, miközben a szív nem működött, annak ellenére, hogy az agy általában 20-30 másodperc után lekapcsol. A férfi le tudott írni mindent, ami a szobában történt, és ami ennél is fontosabb, hallott két csipogást, és a gép hárompercenként adja ki ezt a hangot” – jegyzi meg a kutatást vezető szakember, aki hozzátette: a felfedezés nagy jelentőséggel bír, hiszen gyakran úgy gondolják, hogy az újraélesztett betegek a halál beállta után hallucinációkat, illúziókat tapasztalnak csupán, de most úgy tűnik, hogy ezek az észlelések valójában szorosan kapcsolódnak a valósághoz.

Reuters

A vizsgált 2060 szívinfarktusos páciensből 330-an maradtak életben, és közülük 140-en számoltak be valamilyen tudatos állapotról. A hirtelen szívmegálláson átesett, újraélesztett emberek mintegy 39 százaléka számolt be valamiféle tudatos észlelésről a halál beállta után, azonban a többség nem emlékezett pontosan arra, mi is történt. A szakértő szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a legtöbb ember a szívleállás után ugyan mentálisan aktív, de a kapott gyógyszerek hatása következtében elveszítik memóriájukat.

Az életen túli élményekről beszámoló páciensek közül sokan féltek, elmondásuk szerint úgy érezték, mintha valaki üldözné őket. A túlélők elmondásában bizonyos témák újra és újra előkerültek. Míg néhányan azt mondták, hogy a halál után a teljes béke és harmónia érzése lett úrrá rajtuk, a harmaduknak megváltozott az időérzéke: volt, aki szerint minden felgyorsult körülötte, más pedig épp ellenkezőleg, azt tapasztalta, hogy minden lelassul. A hollywoodi filmekből ismert éles fény és villanás is sokak beszámolójában szerepelt, és volt olyan is, aki úgy érezte, mintha víz alá nyomnák és megfulladna. 

Valódi testen kívüli élményről azonban mindössze a megkérdezettek két százaléka számolt be. Ők azt állítják, elváltak a testüktől és hallották és látták is, mi történik körülöttük. 

Marcos Brindicci / Reuters

Ez igen csekély szám, épp ezért dr. Parnia további kutatásokat sürget. Szeretné, ha a halálközeli állapottal és a testen kívüli élményekkel kapcsolatos vizsgálatok száma nőne, hiszen nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítaniuk, hogy az egyén öntudata az agyi működés kiesése és a klinikai halál beállta után is fennmarad.

Dr. David Wilde, a Nottingham Trent egyetem kutató pszichológusa úgy gondolja, Parnia kutatásának van létjogosultsága. „Jó néhány bizonyítékkal szolgálnak azt illetően, hogy az orvosilag halottá nyilvánított személyek valóban érdekes dolgokat élnek át. Csak épp még nem tudjuk, pontosan mi áll a jelenség mögött. Még mindig sötétben tapogatózunk azt illetően, hogy mi is történik a halál után, és remélhetőleg ez a kutatás segít rávilágítani erre a problémára” – nyilatkozta a The Telegraph brit lapnak. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.