galéria megtekintése

Tudományosan is bebizonyították, hogy teljesen megőrült a világ

0 komment

NOL

Csütörtökön adták át az év legőrültebb, legviccesebb, avagy legértelmetlenebb kutatásaiért járó Ig Nobel díjakat a Harvard Egyetemen.

A díjátadóról mi is beszámoltunk, most viszont közreadjuk a díjazottak teljes listáját kategóriák szerint, megversenyeztetve őket a tavalyi díjazottakkal. Döntsék el Önök, vajon őrültebb lett-e egy év alatt a világ:

Szaporodástan

 

2016: A néhai Ahmed Shafik kapta a posztumusz elismerést, aki azt kutatta, hogyan hat a patkányok szexuális életére, ha nadrágot húz rájuk.

2015: -

Közgazdaságtan

2016: Mark Avis, Sarah Forbes és Shelagh Ferguson a kövek személyiségét tanulmányozták marketing és sales szempontokból.

2015: A bangkoki rendőrség azért kapott díjat, mert készpéznzt ígértek azoknak a rendőreiknek, akik nem fogadnak el kenőpénzt.

Fizika

2016: Ebben a kategórioában magyar, spanyol, svéd és svájci tudósok győztek. Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György, Hegedüs Ramón , Gerics Balázs, Farkas Róbert, Susanne Åkesson, Péter Malik és Hansruedi Wildermuth azzal vívták ki az elismerést, hogy bebizonyították, miért taszítják jobban a legyeket a fehérszőrű lovak. Körültekintő kutatásaik arra is kiterjedtek, miért vonzzák a szitakötőket a fekete sírkövek.

2015: Amerikai és taiwani tudósok letesztelték azt az elméletet, miszerint minden emlős nagyjából 21 másodperc alatt pisil ki mindent, plusz-mínusz 13 másodperc.

 David Hu egy vécéülőkével a fején vette át a díjat, amit az emlősök vizelési szokásainak tüzetes elemzéséért kapott
David Hu egy vécéülőkével a fején vette át a díjat, amit az emlősök vizelési szokásainak tüzetes elemzéséért kapott
Gretchen Ertl / Reuters

Kémia

2016: A kategória győztese a Volkswagen, amiért sikerült csökkentenie a járművekből származó légszennyezést. A cég ugyanis csalt a teszeken, de végső soron az autóik ténylegesen csökkentették a károsanyag-kibocsátást - amikor tesztelték őket.

2015: Egy ausztrál- amerikai brigád megalkotta a főtt tojás nyerssé tételének kémiai receptjét.

Gyógyszerészet

2016: Egy német kutatócsoport kimutatta, hogy ha a testünk baloldalán viszket, belenézünk a tükörbe és a testünk jobb oldalát vakarjuk meg, akkor a viszketés elmúlik.

2015: Két csapatot díjaztak, az egyiket az intenzív csókolózás és más intim kontaktusok egészségügyi következményeinek vizsgálatáért. A másik csapatnak azt sikerült kimutatnia, hogy a vakbélgyulladás pontosan diagnosztizálható azon a fájdalmon keresztül, amit az autó utasa érez egy "fekvőrendőrön" áthaladva.

Pszichológia

2016: Több mint ezer hazudozót kérdeztek egy nemzetközi kutatásban arról, milyen gyakran hazudnak, majd értékelték a válaszokat, hihetőség szerint.

2015: Az amerikai Justin Schmidt egy igen fájdalmas kutatássorozattal felállította a csípések fájdalmasságának ranglistáját, testrészek szerint. Személyes tapasztalatokat gyűjtve megállapította, hogy a pénisz a legérzékenyebb.

Békedíj

2016: Amerikai és kanadai tudósokat a kamuzás vizsgálatáért jutalmazták a díjjal. Tanulmányuk címe: "A pszeudo-profán bullshitelés fogadtatásáról és észleléséről".

2015: -

Biológia:

2016: A díjat megosztva kapta két kutató: Charles Foster, aki különböző állatok életét élte a vadonban, hódként, szarvasként, rókaként, illetve madárként. Úgy viselkedett, táplálkozott és aludt, mint az állatok. Thomas Thwaites pedig művégtagokat gyártott, hogy pontosab úgy járhassa a hegyeket, mint a kecskék.

 Thomas Thwaites, a kecske-ember
Thomas Thwaites, a kecske-ember
Brian Snyder / Reuters

2015: Chilei kutatók megfigyelték, hogy ha egy botot erősítenek a csirkék farához, pont úgy kezdenek járni, mint a dinoszauruszok.

Irodalom

2016: A svéd Fredrik Sjöberg egy vaskos, 3 kötetes önéletrajzot jelentetett meg, ami arról szól, milyen körömöt jelent a dölgött, illetve élő legyek gyűjtése.

2015: Egy nemzetközi kutatócsoport rájött, hogy a "He?" kérdés minden nyelvben létezik, de nem egészen biztosak benne, miért.

Látás

2016: Két japán tudós, Higasijama Acuki és Adacsi Kohei azt vizsgálta, mennyire máshogy néznek ki a dolgok, ha fejjel lefelé, a két lábunk közül szemléljük a világot.

 Higasijama Acugi
Higasijama Acugi
Brian Snyder / Reuters

Management

2016: -

2015: Egy nemzetközi csapat felfedezte, hogy az üzleti vezetők többsége már gyerekkorában is szeretett kockázatot vállalni, különösen természeti katasztrófák idején. 

Matematika

2016: -

2015: Egy ossztrák-német csapat matematikai képletekkel levezette, hogyan sikerülhetett 888 gyereket nemzenie az egykori marokkói uralkodónak, a Vérszomjas Moulay Ismaenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.