galéria megtekintése

Több tízezren akarnak statisztálni a Trónok harcában

0 komment

Puskás Anikó

Rajongók milliói várják izgatottan a nagy sikerű sorozat ötödik évadát, amelyet jelenleg egy kis spanyolországi városban forgatnak. Az azonban még a készítőket is meglepte, milyen sokan jelentkeztek egy eredetileg néhány száz fősre tervezett csatajelenet statisztaszerepére. A település nagyon örül a stábnak, abban bíznak, a forgatások hatására fellendül a turizmus.

A világ 2011 tavasza óta ég Trónok harca-lázban. A George R.R. Martin Tűz és jég dala című regényciklusából készített fantasysorozatot évadról évadra egyre többen követik, a negyedik évadot már átlagosan 18,6 millió néző látta, és ezzel az HBO legnépszerűbb saját gyártású sorozata lett. 

A Vadak falmászásra készülnek (3x06)
A Vadak falmászásra készülnek (3x06)

A negyedik évad első részének levetítése után, idén áprilisban a csatorna bejelentette, a nagy sikerre való tekintettel nem is egy, hanem két évadot rendel a sorozatból. Az ötödik évad 2015 áprilisában kerül képernyőre, a tíz epizód forgatásai még zajlanak, jelenleg éppen a sevillai Osunában.

 

A stáb egy nagyszabású csatajelenetet szeretett volna felvenni a városka bikaviadal-arénájában, így castingot hirdettek, hatszáz főt kerestek statisztálni. Borítékolható volt, hogy a felhívás hatalmas érdeklődést fog kiváltani, ám arra senki sem gondolt, hogy a néhány száz helyre több mint 86 ezer előzetes jelentkezés fut be az interneten. Az óriási roham annyira megterhelte a szervereket, hogy az oldal többször is elérhetetlenné vált. Több rajongó pedig egészen messziről utazott a dél-spanyolországi kisvárosba, csakhogy részt vehessen a – készítők szerint amúgy kulcsfontosságú – tömegjelenetben, amelyben talán csak egy pillanatra fog látszódni – írja a Warming Glow.

A 18 ezer lakosú Osunában alaposan felbolydult az élet. A Daily Mail cikke szerint a városvezetők és természetesen a lakosok is nagyon örülnek a stábnak, mert fellendült a turizmus, azóta minden hotel és magánszállás telt házas. Az éttermekben pedig szinte lehetetlenség asztalt kapni, egy szemfüles tapas bár pedig úgy próbálta meglovagolni az őrületet, hogy rögtön fogásokat nevezett el a Trónok harca szereplőiről.

A város több ezer látogatóra számít a forgatás idején, de utána is. Ennek a várakozásnak bizony van alapja, hiszen korábban  jelentősen megnőtt a turisták száma Dubrovnikban is, aminek az oka pedig az volt, hogy az első három évad nagy részét az amúgy is kedvelt horvát üdülővárosban és környékén forgatták. Nem kellett sokat várni, és a helyiek Trónok harca-körutakat kezdtek szervezni, hogy a rajongók – persze nem kevés pénzért – végigjárhassák azokat a helyszíneket, ahol a sorozat készült. 

Azt egyelőre nem tudni, a város mely sorozatbéli helyszínt elevenít meg, de a feltételezések szerint a kontinens legdélebbi területén fekvő félszigete, Dorn és annak fővárosa, Suspear számít a legesélyesebbnek.

Statisztának lenni nem csak öröm és mulatság...
Statisztának lenni nem mindig öröm és mulatság...

Gigászi csaták nyomában

Aki követte a sorozatot, pontosan tudja, a készítők akkor sem spórolnak a látvánnyal, ha tömegjelenetről van szó, mindig hatalmas szereplőgárdával dolgoznak. Így volt ez például a második évad egyik leglátványosabb, szám szerint kilencedik részében is. A feketevízi csata az Öt Királyság addigi legnagyobb ütközete volt, Stannis Baratheon hatalmas hajóhaddal vonult Királyvár ellen, hogy elfoglalja az őt vér jogán megillető Vastrónt. A flotta végül zöld futótűz martalékává válik, a maradék sereg viszont partra száll, és kezdetét veszi a több száz statisztát mozgósító ütközet.

Hasonlóan monumentális jelenet volt a harmadik évad utolsó részének (Mhysa) zárójelenete is. Daenerys Targaryen, a khaleesik királynője Yunkai falainál várakozik, amikor egyszer csak kinyílnak a város kapui, és felszabadított rabszolgák százai özönlenek ki rajta. Az emberek hálájuk jeléül mind a királynő köré gyűlnek, a kamera pedig távolodni kezd: a jelenet nagyon látványos, annak ellenére, a vége egyértelműen már digitális trükk.

Természetesen a negyedik évadban is volt hatalmas tömeget mozgósító jelenet, ebben több száz ember és ló vett részt: a Falon túli király, Mance Ryder vezette Vadak Stannis Baratheon seregével csapnak össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.