galéria megtekintése

Széll Tamás: Érdemes valami vibrálóval villantani

0 komment


Szemere Katalin

Széll Tamás nyerte a legtekintélyesebb szakácsverseny, a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten. Mindenki számított arra, hogy az első ötben végez, de az első helyről senki sem álmodott.

Bár kedden is meccshangulat volt a Bocuse d'Or Hungexpo-helyszínén, a szerdai még fantasztikusabbra sikerült. A meccsektől talán az (is) megkülönböztette, hogy itt a sípoló-üvöltő-zászlót lengető szurkolók buzdítottak, és nem anyáztak. A második nap alig lehetett megmozdulni a profi módon felépített helyszínen, amit a francia szervezők is csak dicsértek. (Egyedülálló volt a ­Taste of Hungary – SVÉT, ahol a magyar éttermek különlegességeit lehetett megkóstolni.)  Hihetetlen figyelem követte Széll Tamás mai szereplését. A magyar csapat coacha Vomberg Frigyes volt, aki percre lebontva diktálta a tempót.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Mint Széll Tamás, az európai döntő első helyezettje, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a díjkiosztó után lapunknak elmondta, bentről gyorsabban telik az idő, Vomberg nyugtatta, hogy minden a terv szerint halad. A versenyző elszokott a sok zavaró tényezőtől, a hangzavartól, és a délig a boksz előtt posztoló újságírók közelségét sem volt könnyű figyelmen kívül hagyni.

 

Széll szeretett volna benne lenni az első ötben, majd a mai produktumaikat látva az első három hely valamelyikét célozta meg. Elképesztően boldog volt, mikor kiderült, hogy a magyar csapat nyerte a versenyt. Ez a díjkiosztó aranyflitter-zuhatagján keresztül is jól látszott.

A séf meggyőződése, hogy számít, melyik napon és melyik bokszból indulnak. A filozófiája: a második nap mindig erősebb, és ezt a szervezés lebonyolításában részt vevő magyar séfek és Szulló Szabina zsűritag is megerősítette. A második nap vége felé különösen jó versenyezni, tette hozzá Széll. (Ő ma a nyolcadik helyről indult.) Szerinte a zsűri ilyenkor már unja a hasonló ételeket, ezért érdemes valami vibrálóval villantani.

A felkészülést tanácsaival segítette a dán Rasmus Kofoed, aki tíz éven keresztül végigjárta a ranglétrát, commisként (fiatal segítőként) kezdte, majd az évek alatt – egyedülálló módon – mindhárom érmet megnyerte. Kofoed az egyszerűséget hangsúlyozta, és arra koncentráltak, tökéletes legyen az étel, mire a zsűri asztalára kerül. Azzal is foglalkoznia kellett Széllnek, hogyan marad meleg az étel, mire a grémium elé kerül. Parazsat és füstöt használt a hús alá, a burgonyapüré-köret pedig tartja a meleget. Ehhez intenzív ízű, de könnyű mártást főzött, amely a szokással ellentétben beterítette a tányért, így a zsűriasztalnál meleg maradt.

Tervei szerint augusztus végétől kezdi a felkészülést a januári lyoni világdöntőre, a júliust–augusztust végigpiheni. Muszáj feltöltődnie, mert „lemerültek az elemek”.

Végigkóstolta mind a kétszer húsz fogást a két nap alatt a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke. Egy órával a verseny vége előtt sejtette, Széll jó helyezést ér el. Hamvas azt is elmondta: iszonyatosan nagy munka volt a verseny megszervezése, lebonyolítása és a felkészülés. Tulajdonképpen számított rá, hogy ekkora érdeklődés övezi majd a Bocuse d'Ort: mindkét nap megtelt a kétezer fős lelátó. Hamvas Zoltántól megtudtuk, a magyar csapat mostani felkészülésére körülbelül 50-60 millió forintot költöttek, ebben benne van az alapanyagoktól a formaruhákig minden.

December óta készült a csapat a májusi versenyre – mesélte Szabó Kevin, a magyar csapat commis-ja. Heti hat napot, napi 10-12 órát dolgoztak. A verseny legnehezebb részének azt tartotta, hogy kaptak egy olyan commis-t, akit nem ismertek, nem tudták, mit bízhatnak rá.

A versenyt Széll nyerte 1335 ponttal (az utolsó Bulgária 798 ponttal.) A második a norvég Christopher William Davidsen lett, a harmadik a svéd Alexander Sjögren. Kijutott a világdöntőre Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország. A legjobb commis a svéd Hampus Risberg lett. A legjobb halas tál díját Izland, a legjobb húsét Franciaország vehette át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.