galéria megtekintése

Hőségre jégbor? Itt a nyári itallap

2 komment


Veres Dóra

A rekkenő hőségben a testes vörösborok nem kifejezetten esnek jól, a könnyű fehérek és a friss rosék annál inkább. A piacon hatalmas a kínálat, nehéz a választás. Cikkünkben többek között arra keressük a választ, miből érdemes bevásárolni, mi a jó rosé ismérve, és mitől lesz igazán jó a fröccs.

Hőségben jól esik a rosé
Hőségben jól esik a rosé
Teknős Miklós / Népszabadság

– Az idei nyár slágere kétségkívül a rosé és a fröccs – mondja Németh Ágnes, a VinCE Magazin főszerkesztője. Az üzletek polcain rengeteg palack közül választhat a vásárló, igazán jó rosét azonban nem könnyű találni.

– 2013-ból a korábbi évekkel ellentétben kevesebb a kiváló rosé – mondja a szakember. A VinCE magazin rosé-tesztjére érkezett 79 borból 19-et a szakértő zsűri kifejezetten rossznak ítélt. Mint a szakember mondja, sok volt a hibás bor, úgy tűnik, hogy a borászok mindenből rosét csinálnak, mert az most nagy divat, ráadásul nagyon hamar készen is van. Itthon sok borász úgy van vele, hogy az a bor, amely a csúcsboroknak nem jó, megteszi rosénak. Külföldön azonban nem így állnak hozzá.

 

– Kifejezetten jó rosé csak érett gyümölcsből készülhet, elkészítése pedig sok tapasztalatot és figyelmet igényel – mondja Németh.

A legjobbnak egyébként a Pannonhalmi Apátsági Pincészet száraz roséját kiáltották ki, melyben a citrusos ízek dominálnak, de érezni némi sós ásványosságot is a korty végén. Előkelő helyen végzett a szekszárdi Tüske Pince és a villányi Bodor Pince száraz roséja is. Ezek mind komplex borok, intenzív illatokkal és összetett ízélménnyel.

A jó fröccs olyan, mintha csemegszőlőbe harapnánk
A jó fröccs olyan, mintha csemegszőlőbe harapnánk
John Kolesidis / Reuters

A melegben jól esik a fröccs is, melyet szintén minőségi borból érdemes elkészíteni. A jó fröccs titka a jó alapanyag, a rossz bor pocsék ízét ugyanis a víz sem javítja fel. Érdemes valamilyen aromás borból készíteni, ideális például a cserszegi fűszeres vagy a muskotály – a lényeg, hogy gyümölcsös legyen. Ha jól csináljuk, olyan, mintha egy csemegeszőlőbe harapnánk bele.

A fröccsök világában segít eligazodni a Kitchen Budapest fejlesztőműhely alkotói által 2012-ben életre hívott Fröccs alkalmazás, melyet bárki ingyen letölthet a Google Play Store-ból, és iOS platformra is elérhető.

A 2011-ben megjelent Magyarország szubjektív atlasza című könyvben található, Sirály Dóri által készített fröccsgrafika adta az applikáció ötletét. Bujdosó Attila, Csík-Kovács Zoltán, Ferenczi Bálint, Paróczi Zsombor és Sirály Dóri által készített alkalmazás megmutatja, hogy egy bizonyos mennyiségnél milyen keverési arányok vannak.

Használata nagyon egyszerű. Az érintőképernyő fölfelé és lefelé húzásával a kívánt ital űrmértékét állíthatjuk be, majd jobbra és balra húzogatva ujjunkat, kiválaszthatjuk a keverési arányt is, miközben az alkalmazás kiírja, milyen fröccsöt is "készítettünk".

Kiváló frissítő lehet a kánikulában egy illatos fehérbor is. A hordós érlelésű, krémesebb állagú borok helyett a 30 fokos hőségben érdemes reduktív érlelésű, frissebb fehéret választani. Ideális lehet például egy sauvignon blanc, egy rajnai rizling vagy egy zöld vertelini. Ezeknél a citrusos jegyek dominálnak, és egytől egyig kiválóan illenek a könnyű nyári ételek mellé. Tökéletesen passzolnak például egy salátához vagy gyümölcsleveshez is, sőt, némely gyümölcs vagy zöldség mellett is igen jól mutatnak.

A narancshoz például érdemes kipróbálni a fenti fajtákat, és a rosé is szépen kíséri a déli gyümölcsöt. A rózsaszín nedűhöz az eper és a málna is tökéletes választás, a cabernet sauvignon mellé koktélparadicsom dukál, a merlot pedig kiváló néhány málnával, cukordinnyével vagy kaliforniai paprikával. Ez utóbbi zöldséghez egyébként szinte minden bor jól megy. Az olaszrizling mellé vörös csemegeszőlőt érdemes harapni, a banánnal azonban nem érdemes kísérletezni, a trópusi gyümölcs karakteres íze ugyanis mindent elnyom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.