– Kifejezetten jó rosé csak érett gyümölcsből készülhet, elkészítése pedig sok tapasztalatot és figyelmet igényel – mondja Németh.
A legjobbnak egyébként a Pannonhalmi Apátsági Pincészet száraz roséját kiáltották ki, melyben a citrusos ízek dominálnak, de érezni némi sós ásványosságot is a korty végén. Előkelő helyen végzett a szekszárdi Tüske Pince és a villányi Bodor Pince száraz roséja is. Ezek mind komplex borok, intenzív illatokkal és összetett ízélménnyel.
|
A jó fröccs olyan, mintha csemegszőlőbe harapnánk John Kolesidis / Reuters |
A melegben jól esik a fröccs is, melyet szintén minőségi borból érdemes elkészíteni. A jó fröccs titka a jó alapanyag, a rossz bor pocsék ízét ugyanis a víz sem javítja fel. Érdemes valamilyen aromás borból készíteni, ideális például a cserszegi fűszeres vagy a muskotály – a lényeg, hogy gyümölcsös legyen. Ha jól csináljuk, olyan, mintha egy csemegeszőlőbe harapnánk bele.
A fröccsök világában segít eligazodni a Kitchen Budapest fejlesztőműhely alkotói által 2012-ben életre hívott Fröccs alkalmazás, melyet bárki ingyen letölthet a Google Play Store-ból, és iOS platformra is elérhető.
A 2011-ben megjelent Magyarország szubjektív atlasza című könyvben található, Sirály Dóri által készített fröccsgrafika adta az applikáció ötletét. Bujdosó Attila, Csík-Kovács Zoltán, Ferenczi Bálint, Paróczi Zsombor és Sirály Dóri által készített alkalmazás megmutatja, hogy egy bizonyos mennyiségnél milyen keverési arányok vannak.
Használata nagyon egyszerű. Az érintőképernyő fölfelé és lefelé húzásával a kívánt ital űrmértékét állíthatjuk be, majd jobbra és balra húzogatva ujjunkat, kiválaszthatjuk a keverési arányt is, miközben az alkalmazás kiírja, milyen fröccsöt is "készítettünk".
Kiváló frissítő lehet a kánikulában egy illatos fehérbor is. A hordós érlelésű, krémesebb állagú borok helyett a 30 fokos hőségben érdemes reduktív érlelésű, frissebb fehéret választani. Ideális lehet például egy sauvignon blanc, egy rajnai rizling vagy egy zöld vertelini. Ezeknél a citrusos jegyek dominálnak, és egytől egyig kiválóan illenek a könnyű nyári ételek mellé. Tökéletesen passzolnak például egy salátához vagy gyümölcsleveshez is, sőt, némely gyümölcs vagy zöldség mellett is igen jól mutatnak.
A narancshoz például érdemes kipróbálni a fenti fajtákat, és a rosé is szépen kíséri a déli gyümölcsöt. A rózsaszín nedűhöz az eper és a málna is tökéletes választás, a cabernet sauvignon mellé koktélparadicsom dukál, a merlot pedig kiváló néhány málnával, cukordinnyével vagy kaliforniai paprikával. Ez utóbbi zöldséghez egyébként szinte minden bor jól megy. Az olaszrizling mellé vörös csemegeszőlőt érdemes harapni, a banánnal azonban nem érdemes kísérletezni, a trópusi gyümölcs karakteres íze ugyanis mindent elnyom.