galéria megtekintése

Sorozatban erőszakolnak az Uber-sofőrök

3 komment


Veres Dóra
NOL

2014 nem az Uber éve volt. Szerdán ismét őrizetbe vettek egy sofőrt, akit utasa nemi erőszakkal vádol. Ez már a sokadik ilyen eset, az utóbbi időben számos botrány kötődött a társaság szolgáltatásához.

Sokan megkérdőjelezik a szűrési rendszer hatékonyságát az Uber rengeteg botránya miatt
Sokan megkérdőjelezik a szűrési rendszer hatékonyságát az Uber rengeteg botránya miatt
Sergio Perez / Reuters

Január 14-én nemi erőszak miatt vádat emeltek a 46 éves Adnan Nafasat ellen, amiért július 31-én szexuálisan zaklatta egyik utasát - írja a Chicago Tribune.  Nafasat arra kérte a 21 éves férfit, hogy üljön mellé, mondván, a hátsó ülések koszosak és töröttek. Az utas jóhiszeműen eleget tett a kérésnek, majd miután tudatta, hová kéri a fuvart, Nafasat megragadta a fiatal férfi combját és megpróbálta megcsókolni.

Az áldozat próbált ellenállni, csakhogy a gyanúsított közel 60 kilogrammal többen nyomott nála, így esélye sem volt - közölte az ügyészség.

 

Az utas hiába kérlelte, hogy engedje el, Nafasat azt mondta, senki sem tudja, hol vannak, majd ismét molesztálta a férfit, aki egyszer lassításkor megpróbált kiugrani a kocsiból. Ezt észlelve Nafasat  azonnal felgyorsított. majd megragadta a férfi torkát. Olyan erősen szorította, hogy a férfi azt hitte, el fog ájulni.  Nafasat áldozatát egy félreeső helyre vitte, ahol megpróbálta megerőszakolni, ám a férfi továbbra is ellenállt és többször is lelökte magáról a sofőrt.

A többszöri ellenszegülés és könyörgés után Nafasat végül hazavitte az Uber okostelefonos applikációját használó utast. Rendőrségi beszámolók szerint az áldozat később azonosította zaklatóját. Nafasatot szerdán őrizetbe vették, nemi erőszakkal, emberrablással és jogtalan fogva tartással vádolják.

„Együttérzünk az áldozattal” - reagált az incidensre az Uber szóvivője, Jennifer Mullin a Huffington Postnak küldött közleményben. A szóvivő megjegyezte, azonnal törölték a sofőrt a platformról, amint tudomást szereztek az incidensről, és mindenben együttműködtek a hatóságokkal.

Az utasok körében népszerű, közel 50 országban jelen lévő amerikai cégnek közel sem ez az első ilyen botránya.

Márciusban egy chicagói utas, Vy Ho beperelte az Ubert, miután az egyik önkéntes sofőr molesztálta a kocsijában. A nő elmondása szerint a férfi elhívta vacsorázni, és megjegyezte, hogy örömmel lefeküdne vele. Az elutasító válasz után a férfi bezárta a kocsi ajtóit, majd fogdosni kezdte az áldozatát. Amikor Ho közölte, hogy értesíti a rendőrséget, a férfi elengedte.

December 30-án szintén nemi erőszakkal vádolták meg Maxime Fohounhedo Uber-sofőrt, aki november 16-án bántalmazta egyik utasát Chicagóban.

A nő a kollégáival szórakozott, és hajnali három óra körül kért egy autót az alkalmazáson keresztül. A 30 éves sofőr egy négyajtós, fekete kocsival érkezett, a nő a hátsó ülésen foglalt helyet, majd a cím megadása után elaludt. Fohounhedo azonban hamarosan felébresztette, és megkérte, üljön előre és igazítsa útba. Az utas így is tett, majd ismét elszenderedett, és arra ébredt, hogy a kocsi megállt egy sikátorban. A férfi megragadta a nő bal kezét, majd a nadrágjába csúsztatta, ám az utas nem tett a férfi kedvére, és ismét elaludt. Később Fohounhedo lakásában tért magához, egy bőr kanapén feküdt, rajta pedig a férfi.

Decemberben egy bostoni sofőrt is szexuális zaklatással vádolt egy utas. A nő azt állítja, a 46 éves Alejandro Done december 6-án, este fél 8 körül vette őt fel, ám az úti cél helyett egy elhagyatott területre vezetett, majd a hátsó ülésen megerőszakolta - írja a The Huffington Post.

Indiában betiltották az Ubert

Az eset után az amerikai cég a Huffington Postnak azt nyilatkozta, sajnálják a történteket, segítik a nyomozást és mindenben együttműködnek a hatóságokkal. E mellett megjegyezték, hogy az Egyesült Államokban szigorúbban ellenőrzik sofőrjeiket, mint bármelyik másik taxiscég.  A vállalat állítja, minden sofőrtől kérnek erkölcsi bizonyítványt, és alaposan utánanéznek a jelentkező múltjának. Mégis sokan megkérdőjelezik a szűrési rendszer hatékonyságát a rengeteg botrány miatt. Arra is volt már példa, hogy az egyik fuvarozó kalapáccsal támadt utasára, miután az kérdőre vonta az útvonal miatt, októberben pedig az egyik sofőr kirángatta a kuncsaftot a kocsiból és széttörte a telefonját.

Miután utasának megerőszakolásával gyanúsították meg az Uber egyik indiai sofőrjét,  tömegtüntetések kezdődtek India-szerte
Miután utasának megerőszakolásával gyanúsították meg az Uber egyik indiai sofőrjét, tömegtüntetések kezdődtek India-szerte
Anindito Mukherjee / Reuters

Az indiai közlekedési minisztérium decemberben közleményben közölte, hogy betiltják az okostelefonos sofőrszolgáltató alkalmazást, a Ubert, miután egy 26 éves nőt megerőszakolt az egyik taxisofőr.

A Uber közleményében szörnyűnek nevezte a történteket, és közölte, hogy mindent megtesz, hogy az elkövető bíróság elé kerüljön, és mindenben támogatja és segíti az áldozatot és családját.

Többen kritikával illették a céget, amiért az nem ellenőrzi kellőképpen a sofőröket, hiszen az ügyben szereplő férfi ellen 2011-ben egyszer már vádat emeltek nemi erőszak miatt, de ezt később ejtették.

Az alkalmazás betiltása azt jelenti, hogy amelyik taxist Indiában a használatán érik, az pénzbüntetésre számíthat, a kocsiját pedig lefoglalják.

November óta Magyarországon is működik

Az önkéntes magánszállítókat kiközvetítő mobilalkalmazás, az Uber lényege, hogy a regisztrált felhasználók közvetítő cég nélkül, egyből a hozzájuk legközelebb eső fuvarozót hívhatják.

A fuvardíjból 80 százalékot kap meg az autóvezető, míg 20 százalékot megtart magának az Uber a közvetítésért. A taxikhoz képest különbség, hogy az utas nem a kocsiban fizet sofőrjének, a viteldíjat az Uber vonja le a partnere kártyájáról, s utalja az autóvezető számlájára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.