galéria megtekintése

Nem lesz trendmajmoló tini a gyereke, ha ezeket a könyveket lapozgatja

1 komment


Csepelyi Adrienn

Táskát és cipőt tervezhetnek egy új magyar könyvsorozat segítségével a kicsik, s közben játékosan stílustörténetet tanulhatnak.

Gyakran fordul meg nemzetközi vásárokon ötletet gyűjteni, ám a külföldi kiadványokat sematikusnak, sztereotipikusnak érezte Lonovics Zoltán grafikus, a Móra kiadó művészeti vezetője, egyben a Fashionist Gilbert sorozat megálmodója. „A piacról jól ismert rajzfilmfigurákban és hercegnőkarakterekben semmiféle oktató jelleg vagy kortörténeti áttekintés nincs, csupán szimpla, habkönnyű szórakoztatást nyújtanak. Épp ezért szerettem volna valami edukatív jellegűt." A szóban forgó karakter, Gilbert, divatblogger, aki könnyed stílusban, mégis informatív módon vezeti végig a kis olvasókat korstílusokon: bemutatja a kor jellemző mintáit, színeit, divatillusztrátorait, művészeit, kedvelt anyagait – sőt, még némi történelmi kapaszkodót is ad a kérdéses korszakhoz.

 

A sorozat a nyolc-tíz éves korosztályt célozza meg, a könyvbemutatón azonban már az öt-hat évesek is élvezettel lapozgatták a színes, sok extrával felszerelt kiadványokat. A nagyobbak kedvéért Fashionist Gilbertnek Instagram-oldala is van: itt a hétköznapi hívságok helyett festőkkel, stílusikonokkal, világmárkák történetével ismerkedhetnek a követők. A sorozat tehát nem trendmajmoló fiatalokat szeretne nevelni, hanem kreatív, egyéni ízlésvilágú, a divattörténetben magabiztosan eligazodó felnőtteket.

A Divatsuli első két részé­ben cipőket, illetve táskákat tervezhetnek a gyerekek: ehhez kapnak sablonokat, tervrajzokat, kivágható anyagmintákat, ihletadó példákat és sok-sok matricát is. „Nem mindenki olyan fejlett manuálisan, hogy mindent tud szabad kézzel rajzolni. De olyan utakon is elindultak gyerekek, amikre én nem is gondoltam: volt, aki egyáltalán nem használta az általunk kínált mintákat, hanem fagyikat, kismacskákat, virágokat rajzolt az általa tervezett kiegészítőkre. A legextrémebbek pedig még a matricáinkat is átrajzolták – nevet a grafikus, akit lenyűgöz a gyerekek találékonysága.
A sorozat Deluxe alcímű másik két darabja színező: az egyik az art deco, a másik a barokk kor stílustörténeti jellemzőit – mintáit, tárgykultúráját, motívumkincseit – ismerteti meg a gyerekekkel.

A kis tervezők stílustörténetet tanulnak Gilberttől. Fotó: Móra Kiadó

Lonovics Zoltán egyébként a karakteres, letisztult art deco stílust kedveli a legjobban. Azt mondja, a trendek a gyerekkönyvpiacon is gyorsan változnak: az egyes formátumok körülbelül ötévente mennek ki a divatból, mások, mint a színező, viszonylag állandók. Korábban a mágneskönyvek voltak nagyon népszerűek, most a matricakorszakot éljük.

A Fashionist Gilbert sorozatban jövőre érkezik a szecesszió és a hatvanas évek színezőkönyve, a foglalkoztatókönyvek sora pedig az ékszerekkel, illetve a desszertekkel bővül majd – még jobban tágítva a gyerekek kreatív univerzumát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.