galéria megtekintése

Négykezes táskára és ékszerre

0 komment


Veres Dóra

Egyetlen, négyszögletes lapból hajtogatott táska, különleges felületű, vörösarany és fekete színű ékszerek – két teljesen különböző kiegészítő, melyek hangulatában mégis hasonlítanak egymásra.

Berecz Vanda és Katona Barbara alkotásaikat egyfajta asszociációs kísérletként, kérdés-felelet játékként aposztrofálják. Mint mondják, a koncepció lényege, hogy a tervezők azonos inspirációra készítenek különböző tárgyakat: Barbara ékszerekben, míg Vanda táskákban utazik.

A lemezes, pikkelyes struktúra visszaköszön Berecz Vanda táskáin
A lemezes, pikkelyes struktúra visszaköszön Berecz Vanda táskáin Fotó: POP Design

A két fiatal designer 2013-ban hozta létre a Twofold concept névre hallgató márkájukat. Az angol twofold szó magyar nyelven kétszerest jelent. "Az alkotói folyamatra utalunk vele, mely olyan asszociációs játék, melyben egy feltett kérdésre keresünk kétféle választ" – mondta lapunknak Katona Barbara. "Egyikünk sem dicsekedhet híres művész felmenőkkel, de mindkettőnk nagymamája és anyukája rengeteget varrt, kötött, horgolt és jó kézügyességgel rendelkezett" – válaszolja, mikor arról kérdezem, miért választották a művészi életformát.

 

Noha nem ismerték egymást, hasonló gyerekkora volt a két alkotónak. Mind a ketten gyakran varrtak édesanyjukkal, az otthoni terítőket általában nagyszüleik készítették, és az is gyakran előfordult, hogy édesanyjuk vagy nagymamájuk meglepte őket egy általuk készített ruhácskával.

A tervező építő eljárással hoz létre olyan, töredezett felületet, amely roncsolt, lepattogzott, úgynevezett lamellás kőzet hatását kelti
A tervező építő eljárással hoz létre olyan, töredezett felületet, amely roncsolt, lepattogzott, úgynevezett lamellás kőzet hatását kelti
Fotó

Berecz Vanda szülei mérnökök, de édesapja szívesen barkácsol szabadidejében. Mint mondja, rajong a bútorok, ennek következtében pedig az asztalos szakma iránt is.

Barbara édesapja pedig szakmájának köszönhetően rengeteget dolgozott vassal és egyéb ötvözeteivel. A designer gyermekkorától fogva szeretett a műhelyben téblábolni, segédkezni, a szerszámokat adogatni apja dolgozó keze alá és nem utolsó sorban imádta a fémek illatát. Barbara több iparművész és ötvösmester mellett folytatta tapasztalatszerzését az ötvös szakma kitanulása után, Vanda számára pedig egyenes út vezetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. 2013-ban az Iparművészeti Múzeummal szemben, a Heinrich-házban működő Heinrich Alkotói Szinten találkoztak.

"2012 decemberében az alapító tagja voltam az alkotóközösségnek" – mondja Barbara. Két hónap múlva csatlakozott hozzájuk Vanda is, és pár hét elteltével elkezdett kialakulni közöttük az alkotói összhang, melyből hamarosan barátság szövődött.

"Tavaly szeptemberben aztán úgy döntöttünk, hogy egy közös konceptuális brandet hozunk létre, így született meg a Twofold concept" – mondja Barbara, majd hozzáteszi: a Heinrich-házban 15 műhely van, eddig külön teremben alkottak, ám idén a két művész össze is költözött.

A bőrtáskák formája egyetlen négyszögletes lapból, hajtogatással alakul ki
A bőrtáskák formája egyetlen négyszögletes lapból, hajtogatással alakul ki
Fotó

Legújabb kollekciójukat a lamella ihlette, mely mind a biológiában, mind az ásványtanban megtalálható fogalom. Az előbbiben a lemezes, pikkelyes struktúrákat, míg utóbbiban réteges kristályszerkezeteket, mint például a grafitot nevezik így.

Ez a lemezes, pikkelyes struktúra köszön vissza Vanda táskáin, melyeken a natúr borjúbőrt gyöngyházfényű fáradt rózsaszín, halványzöld, vagy irizáló juhbőr egészíti ki.

Barbara ékszerei ezüstből készülnek fekete ródium vagy vörösarany bevonattal. Különlegességük, hogy a tervező öntési eljárással hoz létre olyan, töredezett felületet, ami egy lemezes szerkezetű anyag sérülésekor keletkezne.

A két kollekció keresztmetszetéből született még egy, Lamellica névre keresztelt ékszerkollekció, ami inkább fashion jewellery kategóriába sorolható, és alacsonyabb árkategóriájú termék. Ezt a bőr és fém alkatrészek kombinációjával, ketten együtt hozták létre.

Lamellica névre keresztelt ékszerkollekció darabjai valamivel olcsóbbak, ám nem kevésbé különlegesek
Lamellica névre keresztelt ékszerkollekció darabjai valamivel olcsóbbak, ám nem kevésbé különlegesek
Fotó: POP Design

Az árak igen változóak, 12 ezer és a 90 ezer forint között mozognak. Mint mondják, nincs konkrét célközönségük: akadt már dolguk húszas éveiben járó fiatallal, de vásárolt már tőlük modern, letisztult stílusú idősebb hölgy is. "Természetesen a forma, a szín és nem utolsó sorban az ár is befolyásolja a vásárló életkorát" – teszik hozzá. Elsősorban tehát a nők élvezhetik kettejük munkájának gyümölcsét, de Barbarának akad néhány férfiékszere is. Mint mondja, őt is meglepte az erősebbik nem érdeklődése, rengeteg mandzsettagomb, gyűrű és medál talált már gazdára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.