galéria megtekintése

Megházasodik a börtönben a hírhedt sorozatgyilkos

2 komment

P.A.

A dolog pikantériája nem is az, hogy a 80 éves Charles Manson állítólag engedélyt kapott, hogy megnősüljön, hanem az, hogy egy 26 éves nőt venne el. A férfi élete nagy részét börtönben töltötte és valószínűleg ott is hal meg, legközelebb ugyanis 2027-ben szabadulhatna feltételesen.

Charles Manson valószínűleg nemcsak Amerika, hanem az egész világ egyik legismertebb sorozatgyilkosa. Az ő nevéhez fűződnek a 60-as években történt Tate–LaBianca-gyilkosságok. Társaival együtt eredetileg halálra ítélték, de aztán 1972-ben, mikor több államban eltörölték a halálbüntetést, az ítéletet életfogytiglanra változtatták.

A férfi hét ember – köztük a filmrendező Roman Polanski nyolc és fél hónapos terhes felesége – brutális megöléséért több mint negyven éve ül börtönben, de előtte sem sokat volt szabadlábon. Ennek ellenére kétszer nősült és összesen három gyermeke született. A legidősebb, Charles Manson Jr. 1993-ban öngyilkos lett.

Reuters

 

Manson eddig összesen tizenkétszer kérvényezte a szabadlábra bocsátást, amit minden esetben elutasítottak, legutóbb 2012-ben. A következő ilyen lehetőségre pedig már valószínűleg már nem lesz esélye, az ugyanis csak 2027-ben esedékes.

A férfiról közel négy évtizeden át nem készült fotó. A Corcoran Állami Börtönben 2009-ben végezték a fogvatartottak aktáinak szokásos frissítését, így a nyilvánosság ekkor láthatta újra a börtönben megöregedett Mansont. Az akkor 74 éves bűnöző kopasz volt, sűrű szakállat viselt és a homlokára egy horogkeresztet tetováltatott. A börtön három évvel később újabb képet közölt Mansonról, aki addigra már hosszú hajat növesztett.

A szerelem vak

Minden bizonnyal nem a külseje vonzotta azt a 26 éves nőt, aki nemsokára Manson harmadik felesége lesz. Afton Burton tíz évvel ezelőtt, tinédzserként hallott először Charles Mansonról. Először levelezni kezdett vele, néhány évvel később sor került az első telefonbeszélgetésre, és a lány hét éve Kaliforniába költözött, hogy közelebb lehessen Mansonhoz, azóta pedig minden hétvégén meglátogatja.

Afton elmondása szerint a frigyet Manson kezdeményezte, tízszer kérte meg a lány kezét, míg az végül igent mondott. A börtönben szigorúan korlátozzák a fizikai érintkezést, a pár a találkozók elején és végén megölelheti egymást, de a házastársi látogatásra sosem kerülhet sor, ugyanis Manson életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A lány – aki az esküvő után természetesen felveszi Manson nevét – tisztában van vele, hogy az emberek azt hiszik róla, őrült. „Nem érdekel, mások mit gondolnak. Ezzel Charlie is így van. Csak maga mögött akarja hagyni a múltat” – mondja Afton, aki olyannyira rajong Mansonért, hogy pár éve még a fejét is kopaszra nyíratta, amikor a férfinak nem volt haja.

Többen úgy gondolják, hogy a lányt a férfi manipulálja, de ő ezt a leghatározottabban visszautasítja. „Charlie nem ilyen, sosem láttam, hogy valaha is manipulálni akart volna valakit. Az egyetlen, amivel befolyásolni akarja az embereket, az a környezetvédelem” – teszi hozzá.

Gus Ruelas / Reuters

Manson nemrégiben kérvényezte a házasságkötést, az engedélyeket megkapták, az esküvőre állítólag valamikor jövő hónapban, karácsony előtt kerül sor. 

Egy pszichopata életútja

A most 80 éves férfinak hányattatott gyerekkora volt: vér szerinti apjával sosem találkozott, az anyja prostituáltként dolgozott, alig tizenhat évesen hozta a világra, egyszer eladta a kisfiát egy pohár sörért, és később többször is megpróbálta intézetbe adni. Manson később elmondta, gyermekkorának egyetlen boldog pillanata az volt, amikor a rablásért elítélt anyja a börtönből szabadulván megölelte.

Masonnak már gyerekként meggyűlt a baja a hatóságokkal, kisebb és nagyobb értékű lopások miatt több javítóintézetet is megjárt, ahol nem egyszer szexuálisan és fizikailag is bántalmazták, megalázták. Noha négy évet járt iskolába, gyakorlatilag teljesen írástudatlan volt, az intelligenciahányadosa pedig alig 109, bár egy későbbi mérés szerint 121.

Gus Ruelas / Reuters

Először 17 évesen, 1951-ben került rácsok mögé, a Virginia-beli Petersburg szövetségi ifjúsági börtönébe szállították, ahol „veszélyes" minősítést kapott, ugyanis egy hónappal a kegyelmi meghallgatása előtt „borotvapengét fogott és egy másik fiú torkához tartotta, miközben szodómiát követett el rajta”. Nem sokkal később a ohiói Chillicothe Szövetségi Javítóintézetébe került, alig egy hónappal az odakerülése után mintha kicserélték volna: jól viselkedett, rendesen dolgozott és tanult, így 1954 májusában kegyelmet kapott.

A 60-as évek végén afféle önjelölt guruként híveket gyűjtött maga köré, akiket a Helter Skelternek nevezett elmélettel próbált felkészíteni az általa vizionált nagy amerikai faji háborúra. A bíróság úgy vélte, ennek a tervnek a része volt az a két brutális gyilkosság-sorozat is, amely később Tate-, majd a LaBianca gyilkosságok néven híresült el.

Érdekes, de Mansont magát csak a gyilkosságokra való szövetkezésért ítélték el, azzal nem vádolták, hogy személyesen is részt vett volna az elkövetésükben. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.