galéria megtekintése

Legendás alakját veszítette el a gördeszka-sport

0 komment

P. A.

Mexikói vakációja közben, alig 53 évesen elhunyt Jay Adams világhírű amerikai gördeszkás, becenevén The Original Seed. A sportág "nagy öregjei" közé tartozott, ám míg a deszkázásban megtalálta a boldogságot, kerék nélkül nehezen viselte el az életet: kemény drogok rabja volt és többször ült börtönben is.

Jay Adams 1976 körül egy üres medencében deszkázik
Jay Adams 1976 körül egy üres medencében deszkázik
Wikipedia / Forrás

Jay Adams mindössze négyéves volt, amikor szörfözni kezdett, családjának erre szakosodott boltja volt a kaliforniai Venice Beachen. Nem sokkal később következett a gördeszka és Jay-t tizenhárom éves korára már az egyik legígéretesebb ifjú tehetségként tartották számon, ekkor, 1975-ben csatlakozott a Zephire Boys (Z-Boys) csapatához.

Az első komoly sikerre sem kellett sokáig várni, Jay egy évvel később harmadik helyezést ért el egy rangos kaliforniai versenyen junior kategóriában. Egyre ismertebb és ismertebb lett, különösen azután, hogy a Skateboarder gördeszkás magazin cikkezni kezdett a Z-Boys-ról. Ez a társaság nagyban hozzájárult, hogy kevesek sportjából valóságos életmóddá és divattá váljon a deszkázás.

 

Ugyan a csapat 1976-ban feloszlott, a tagok egy része rögtön új bandát alapított, ez lett az EZ RYDER (később Z-Flex).

Bár sportágában az egyik legtehetségesebb versenyző volt, ennek ellenére - vagy éppen ezért - magánélete nagyon zűrösen alakult: a 90-es években már keményen drogozott és mikor ugyanabban az évben meghalt az anyja, az apja, a nagymamája és imádott testvérét meggyilkolták, Jay a heroinhoz menekült.

Nem mindennapi életéről két film is készült, 2001-ben, mikor a Dogtown és Z-Boys című dokumentumfilmet forgatták, Jay éppen kétéves börtönbüntetését töltötte. Az alkotás számos díjat nyert, Jay újra a reflektorfénybe került és a 2005-ös A Dogtown urai forgatása alatt ismét drogfüggőséggel küzdött. 2006-ban metamfetamin birtoklásért és tejesztésért letartóztatták, ezúttal négy év börtönbüntetésre ítélték. Két évvel később szabadult jó magaviseletért.

Ezután Jay-nek sikerült leszoknia a drogokról és rendszeresen tartott előadást iskolákban, gyerekeknek mesélt a kábítószerekkel való küzdelmeiről. Magánélete rendeződni látszott, megnősült, első feleségétől és egy korábbi párkapcsolatából is született gyereke. 2011. április 6-án a kaliforniai Etnies Skateparkban ünnepelte ötvenedik születésnapját, ekkor vette feleségül barátnőjét, Tracy-t. A házaspár San Clementében telepedett le, és aktív szerepet vállaltak a helyi egyházi életben is.

Jay 2012-ben csillagot kapott a Skatelab gördeszkás park és múzeum Skateboarding Hall of Fame-jén, ami a Hollywoodi Hírességek Sétányához hasonlóan a sport legendás alakjait ismeri el.

Maga Jay a The Florida Times Union-nak adott interjújában arról beszélt, a korai sikerek rengeteg sok problémát hoztak az életébe. „Nagy hibát követtem el. De ahogy öregszel, úgy leszel egyre okosabb és bölcsebb" - mondta.

Túl gyorsan, túl intenzíven élt

Jay az elmúlt heteket Mexikóban töltötte a feleségével, tervek szerint néhány nap múlva tértek volna vissza az Egyesült Államokba. Augusztus 12-én, kórházba szállítását követően hunyt el 53 esztendős korában, halálát szívroham okozta.

Menedzsere és jóbarátja, Susan Ferris szerint bár Jay éveken át volt a drogok rabja, soha korábban nem voltak szívproblémái, éppen ezért halála megdöbbentett mindenkit. „Óriási veszteség érte a gördeszkás sportot, egy igazi legenda távozott" - mondta a CNN-nek Ferris.

Bob Hurley szintén Mexikóban pihent, a nyaralás alatt rengeteget szörföztek és gördeszkáztak együtt Jay-jel. „Maradandó nyomot hagyott a gördeszkás életben. Nem követte a szabályokat, újakat alkotott helyettük. A szörfnek és a gördeszkának valaha volt egy közös láncszeme, ő. Akármit is csinált, mindig belecsempészte a személyiségét és a stílusát. Nagyon fog hiányozni" - emlékezett barátjára a neves ruházati cég, a Hurley Internation alapítója.

Tony Hawk, a The Birdman becenevű egykori profi gördeszkás, ma színész egy régi fotóval búcsúzott Jay-től. „Viszlát Jay Adams! Hálásak vagyunk, amiért folyamatosan arra inspiráltál minket, hogyan feszegessük a lehetséges határait" - írta a Twitteren.

„Jay-el egy valódi legenda távozott, nagyon fog hiányzni" - üzent Twitter-oldalán Emile Hirsch színész is, aki A Dogtown urai című filmben Jay-t alakította.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.