galéria megtekintése

A meggyilkolt fiú emlékére céloz a rendőrség?

1 komment


Körösi Ivett
NOL

Szombaton a Missouri állambeli Fergusonban szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdettek ki a hajnali zavargások miatt. A kedélyeket az szította fel újra, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta annak a járőrnek a személyazonosságát, aki múlt szombaton lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tinédzsert.

A gyászt harag váltotta fel, és egyelőre nem csillapodik
A gyászt harag váltotta fel, és egyelőre nem csillapodik
Eduardo Munoz / Reuters

A személyazonosság nyilvánosságra hozatala önmagában még nem feltétlenül szítaná fel az indulatokat, hiszen a sokak szerint faji előítéletek által vezérelt gyilkosság elkövetőjéről, Darren Wilsonról kiderült, amit eddig is kimondva-kimondatlanul feltételeztek, vagyis hogy fehér.

A fergusoni rendőrség által tegnap nyilvánosságra hozott 19 oldalas dokumentumhalmazban azonban nemcsak Wilsonról tudhattunk meg többet – akiről kiderült, hogy hat éve tartozik a rendőrség kötelékébe, korábban nem volt fegyelmi ügye, felettesei pedig „szelíd, csöndes, kiváló rendőrként" jellemezték –, hanem az áldozatról, Michael Brownról is. Mint kiderült, a fiú gyanúsított volt egy rablási ügyben. Mielőtt múlt hét szombaton lelőtték volna, barátjával szivarkát lopott egy közeli boltból.

 

A rendőrség még a biztonsági kamera felvételeit is nyilvánosságra hozta. Ezen látszik, hogy a Brownként azonosított, 193 cm magas, 132 kg-os férfi bemegy a helyi boltba, ellöki az eladót, felmarkol egy doboz Swisher Sweets szivarkát majd barátjával együtt elhagyja az üzletet.

Ezt követően találkoztak Wilsonnal, aki a rendőrség szerint azért szólította meg a fiúkat, mert az út közepén sétáltak, nem pedig a rablás gyanúsítottjaiként közeledett feléjük. A fergusoni rendőrkapitány azonban tegnap úgy nyilatkozott a St. Louis Post-Dispatchnek, a járőr tudta, hogy a közelben rablás történt, és idő közben rájöhetett, hogy a fiúk a gyanúsítottak.

Egyelőre nem tudni, hogy mi járhatott a járőr fejében – aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik és fizetett szabadságon van –, csupán azt, hogy lelőtte a fegyvertelen, szemtanúk szerint a megadás jeleként kezeit a magasba emelő Michael Brownt.

A hatóságok szerint a lövések eldördülése előtt dulakodás történt – és Wilsont később sérülésekkel kezelték –, mivel a tinédzserek el akarták venni a járőr pisztolyát. Ám az épp akkor Brownnal lévő barát szerint Wilson volt az, aki erőszakosan lépett fel velük szemben.

Az áldozat nagybátyja követel igazságot Mike-nak
Az áldozat nagybátyja követel igazságot Mike-nak
Lucas Jackson / Reuters

Bár az áldozat családja továbbra is nyugalomra inti a fergusoniakat, a hétvégén újabb tüntetéseket helyeztek kilátásba, és az elmúlt napok vandalizmustól, fosztogatástól, rendőri túlkapásoktól sem mentes erőszakos légköre ismét eluralkodhat a Missouri állambeli városban.

Az emberek már pénteken éktelen haragja gerjedtek azon, hogy a rendőrség „besározza" Michael Brown alakját, akiről eddig csak azt lehetett tudni, hogy rendes fiatal volt, aki a családi nehézségek ellenére leérettségizett, és épp főiskolai tanulmányai előtt állt.

„Azért csinálják, hogy igazolják a gyilkosságot. De egy szónak is száz a vége, a srácnak nem volt fegyvere, és nem kellett volna lelőni őt" – nyilatkozta a The New York Timesnak Mark Jackson, a tüntetések egyik résztvevője.

Brown édesanyja elismerte, hogy fia „nem volt tökéletes", de ő is azt mondta, hogy a biztonsági kamera felvételeinek nyilvánosságra hozatalával a hatóságok „igazolni akarják a kivégzéshez hasonlító gyilkosságot".

Bár a pénteki megemlékezés békésen zajlott, a BBC szerint szombat hajnalban zavargások törtek ki, miután többen betörtek egy kisboltba, egy másik csoport pedig igyekezett őket megakadályozni. A kiérkező rohamrendőröket állítólak kövekkel és üvegekkel dobták meg. Vasárnapra ismét tüntetést jelentettek be, ám ezúttal a család hívta össze az embereket, és békés demonstrációra szólítottak fel.

Jay Nixon missouri kormányzó szombaton szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el a zavargások miatt. A kijárási tilalom helyi idő szerint éjféltől hajnali ötig tart. „Békére van szükségünk és arra, hogy fenn is tartsuk ezt. A világ most minket figyel. Nem hagyhatjuk, hogy a kevesek rosszakarata aláássa mindazt a jót, amelyet a többség akar" – nyilatkozta a demokrata politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.