galéria megtekintése

Kötőtűt ragadtak a hajléktalanokért a főiskolás fiúk

1 komment

P.N.
NOL

„Egy fa jó, de egy egész erdő még jobb" – ez a mottója annak a civil kezdeményezésnek, amelyet egy csapat freiburgi főiskolás fiú indított útjára a hajléktalanokért Németországban. A srácok és ismerőseik sapkákat és sálakat kötnek, majd azokat elhelyezik a közterületi fákon, hogy akinek szüksége van egyre  el is vihesse.

„Az első kötött csomagok nagyon gyorsan elkészültek" – mondta el a 27 éves Peter Wilhelm, a „be japy" (a japy az alapítók keresztnevének kezdőbetűiből képzett betűszó) nevű nonprofit szervezet társalapítója a Bild német bulvárlapnak.

Ezzel a bejegyzéssel indult az egész
Ezzel a bejegyzéssel indult az egész
Facebook / Facebook

Peter és társai, Julian, Andreas és Yannik január végén kezdte el a „fafelöltöztetős" akciót, amely az utcán élő embereknek segít meleg ruhához jutni. Az ötlet egy fényképes Facebook-bejegyzés után született meg, melyet egy amerikai keresztény rádióállomás oldalára posztoltak. A képen hat fa látható, melyekre sálakat kötöttek egy-egy kis üzenet kíséretében. A rádió azt kérdezte a rajongóitól, hogy mit szólnak az ötlethez és megcsinálnák-e a saját lakóhelyükön. A felvetésre rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, és többen belevágtak a dologba az Egyesült Államokban.

 

Miután a jótékonysági projektekkel foglalkozó japy alapítói is megkérdezték a saját közösségüket, és lelkes fogadtatásra talált az ötlet, hogy Németországban is legyen ilyen, hozzáfogtak a megvalósításhoz. A félelmet, hogy esetleg nem a címzettekhez jutnak el a csomagok, gyorsan félresöpörték, miután látták, hogy néhány hajléktalan magához veszi a sütőzacskóba csomagolt kötöttárut.

A németek is vevők voltak az ötletre
A németek is vevők voltak az ötletre
Facebook / Facebook

A kezdeményezés hamar elkezdett saját életet élni: az első fán színes kis cetlik jelentek meg, melyeken üzengetni kezdtek egymásnak az emberek. Már az akció legelején nagyon sokan besegítettek a kötésbe, aminek a „be japy" alapítói nagyon megörültek, ugyanis nem voltak éppen bajnokai a kézimunkának.

Gyorsan belejöttek a kötésbe
Gyorsan belejöttek a kötésbe
Facebook / Facebook

A fiúk célja az akcióval nem csak a hajléktalanokról való gondoskodás volt. Arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a közösségi média igazán jó terep az értelmes és hasznos civil akciók terjesztésére. Eredetileg ezért hozták létre a japy-t, mely non-profit szervezetként adományokat is elfogad és juttat el a rászorulóknak. A sálas-sapkás összefogást lehet támogatni késztermékkel, fonallal, de anyagi hozzájárulással is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.