galéria megtekintése

Két fő oka lehet annak, ha valaki félrelép

2 komment

NOL
NOL

Egy hónapja bombaként robbant az AshleyMadison-botrány, mely ráirányította a figyelmet arra: milyen sok és különböző hátterű elkötelezett párkapcsolatban élő ember keresi a boldogságot – ha csak egy-egy pásztorórára is ­­– egy idegen karjai közt. Párkapcsolati szakértők szerint a félrelépéseknek két fő oka van.

Számos egyedi oka lehet annak, hogy miért csalja meg valaki a párját, de a kutatók szerint főként az unalom és az érzelmi támogatás hiánya hajtja a nőket és a férfiakat titkos viszonyba – írja a Daily Mail.

Pepper Schwartz kapcsolati szakértő, a Washingtoni Egyetem professzora szerint az első csoportba azok tartoznak, akik nem elégedettek a szexuális életükkel: „Ők már régóta párkapcsolatban élnek, és vágynak valami új izgalomra” – mondja, hozzátéve: ezek az emberek gyakran nem keresnek aktív viszonyt, de kihasználják egy könnyű kis affér lehetőségét egy konferencián, a munkahelyen vagy egy összejövetelen.

Eric Anderson, az Ashley Madison vezető tudományos munkatársa szerint ez tükröződik az oldalon is. A legtöbb nő, aki regisztrál, azt mondja, hogy nem akar elválni, nem akar kilépni a jelenlegi párkapcsolatából, csak szeretne mellette egy kis izgalmat az életébe.

 

A tipikus megcsalók másik csoportjánál viszont nem a szex áll a középpontban. „Ők válogatott okokból nem akarnak elválni – gyerekek, pénz, név –, de nagyon vágynak valamire, ami érzelmileg feltölti őket” – mondja Schwartz.

A viszonyok többsége nem tervezett

Duana Welch párkapcsolati szakértő szerint a legtöbb félrelépő még csak nem is szándékosan válik csábítóvá, hanem mintegy véletlenül keveredik bele a viszonyba. A forgatókönyv nagyjából így néz ki: „találkoznak a munkahelyen, aztán újra és újra összefutnak. Először csak azt mondják maguknak és egymásnak is, hogy ez puszta vonzalom, de nem lesz belőle semmi, mivel boldog házasságban élnek” – sorolja Welch, aki szerint itt követik el az emberek az első hibát, vagy elhiszik, hogy ha vonzalmuk tárgya állandóan a közelükben van, abból nem lesz semmi konkrét, hisz otthon sincs baj.

A második hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy felhúznak egy falat az érzelmek elé a házasságban, a munkatársak számára viszont ablakot nyitnak rajta. Ez már a bizalmas beszélgetések, a mélyebb megismerkedés fázisa, amit aztán munkahelyen kívüli közös programok követnek, úgymint ebédek, vacsorák, együtt vállalt üzleti utak. Ezen a ponton pszichológiailag már minden megágyazott egy viszonynak.

A nők boldogságot keresnek, a férfiak szexet

A szakértő elmondása szerint sok kutatás meglepő módon azt az eredményt hozta ki, hogy a férfiak félreléphetnek attól függetlenül is, hogy boldogok-e a házasságukban. Egy tanulmány szerint viszont a legcsalfább férfiak a legboldogabb házasok, de nincs mód kideríti azt, hogy van-e ok-okozati összefüggés.

„Egy dolog viszont egyértelmű – mondja Welch –, az elsődleges kapcsolat boldogsága nem védi meg a kapcsolatot a férfi partner lehetséges afférjától.”

Azok a férfiak lépnek ugyanis félre legvalószínűbben, akik sikeresek – ezáltal vonzóak is a nők számára –, sokat utaznak a munkájuk miatt, és így kevésbé elszámoltathatóak, vagy egyszerűen csak úgy érzik, nekik joguk van félrelépni. Ennek az elsődleges párkapcsolat minőségéhez nincs sok köze.

A boldogság hiánya, a magány érzése a nők félrelépési hajlandóságában játszik nagyobb szerepet, és ha ilyenkor jön egy jó génállománnyal rendelkező (tehát egészséges, maszkulin és potens) udvarló, az könnyen bűnre csábít. Ám mellette a nőknek az is fontos, hogy (csúnyán kifejezve) legyen valaki, aki a számlákat is fizeti. A szívtipró szeretők nem feltétlenül jó férjek és apák, márpedig a nőnek az is fontos. Ez magyarázhatja, hogy miért nem akar válni egy félrelépő nő.

Elmondja, vagy hallgasson örökre?

Abban, hogy a megcsalást be kell-e vallani a partnernek, a terapeuták és a tudósok nem értenek egyet. Szinte minden terapeuta óva int a vallomástól.

Pepper Schwartz az Ashley Madison felhasználóinak is azt mondaná általában, hogy hallgassanak, hisz már így is vétettek egy nagy hibát a házasságuk ellen. Ám mivel jelen helyzetben fennáll annak a lehetősége, hogy a társ mástól tudja meg a félrelépés tényét vagy annak szándékát, még mindig jobb egyenesnek lenni. „Persze minden pár más – mondja. – Sokan szeretnének tudni a hűtlenségről, de mások inkább nem szeretnék ismerni a részleteket.”

A vallomás összetörheti a másik embert, egyes kutatások viszont rámutattak arra, hogy a titkolózás miatti szégyen és bizalmatlanság olyan falat húz fel két ember között, ami szintén tönkreteszi a házasságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.