galéria megtekintése

Kerekesszékkel az edzőterembe!

0 komment

B. Zs.

Nem a fogyatékkal élőknek építettünk egy edzőtermet: bárkinek elérhető a hely – szögezte le Gusztos Péter Magyarország első integrált fitnessztermének, a Suhanj! Fitnessnek a megnyitóján.

A kondigép ülése pontosan olyan magasságban van, hogy elférjen fölé egy kerekesszék vagy egy mozdulattal kihajtható, leszerelhető legyen. Fenyvesi Zoltán, Till Atilla Tiszta szívvel című filmjének kerekesszékes főszereplője türelmesen instruálja az újságírókat a Suhanj! fitness fogyatékkal élők számára is átalakítható edzőgépeinél. A látvány később sem lesz szokatlan, a Tátra utcai integrált fitnesszterem lényege épp az, hogy bárki – vagyis nem fogyatékkal élő is – lejöhessen edzeni. 

Fenyvesi Zoltán (középen) egy újságírónak mutatja a kondigépek használatát
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Már az alacsony recepciónál látszik, számítanak rá, hogy a pult mindkét oldalán előfordulhatnak majd kerekesszékesek. Az akadálymentesítés nem áll meg a speciális kondigépeknél vagy a bejárat rámpájánál. A látássérülteknek egy vezetősáv mutatja az utat a terembe belépve a falon található Braille-írásos tábláig, magyarázza a Suhanj! társalapítója, Kovács Patrícia színésznő. Az öltözőkben a padok a falnál vannak, az öltöző kulcsa és a szekrények is kitapinthatók és nincsenek forgóajtók. A testi és szellemi fogyatékkal élőket egyaránt várják, így az információk Braille-írással, illetve könnyen értelmezhető piktogramokkal is szerepelnek a falakon. 

 

A különféle gépek használatában a rájuk ragasztott tájékoztató mellett a QR-kódok is segítenek: ezeket leolvasva a használatukat bemutató videókat, vagy edzésterveket töltenek be.

– A célunk, hogy a mindennapi életben, az életmódváltás szintjén biztosítson sportolási lehetőséget a fogyatékkal élőknek. Integratív körülmények között – emeli ki az alapítvány kuratóriumi elnöke, Gusztos Péter. – Nem a fogyatékkal élőknek építettünk egy edzőtermet: bárki számára elérhető a hely.

A 2010-ben létrehozott Suhanj! Alapítvánnyal eddig elsősorban a futóversenyek és a szombati margitszigeti edzéseik kapcsán találkozhattak. Itt ép és fogyatékkal élő sportolók együtt futnak: a kerekesszékeseket esetenként egy társuk tolja, a látássérültek egy látó kendőjének a végét fogva teljesítik a távot. Emellett szerveznek spinning edzéseket látássérült és értelmi fogyatékos gyerekeknek, vagy úszásoktatást szintén látássérült és végtaghiányos gyerekeknek.

– Nagyon szeretem a szombati edzéseket, mert mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok. Remélem, hogy ha valaki ide bejön, ugyanígy közösségben érezheti majd magát – vallja be Fenyvesi Zoltán, aki egy orvosi műhiba miatt születése óta nem tudja mozgatni a lábát, de 2014-ben kerekesszékkel teljesítette a New York-i maratont. – Remélem, hogy pár éven belül nem számít már furcsaságnak, hogy az egyik gépen egy mozgássérült, egy látássérült vagy egy ép ember edz.

– Ez egy picike, de nagyon dinamikusan fejlődő alapítvány, ami létre hozott egy társadalmi vállalkozást – magyarázza Gusztos. A Suhanj! nem kér és nem fogad el állami támogatást, így az edzőterem is vállalatok és magánemberek felajánlásából jött létre. Részben a téglajegyekből, amelyekből 212 darabot adtak el összesen 3,6 millió forint értékben. A vásárlók neve felkerült a terem falára.

Az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban színpadra állított Várj, míg sötét lesz című krimi április 26-i előadásának teljes bevételét a teremnek ajánlotta fel. A darabban Kovács Patrícia egy vak lányt alakít. Több adományozó, így például a Budapest Airport is, nem csak a terem létrehozását, de az indulást is támogatja. Az alapítvány tervei szerint azonban 2-3 éven belül már el akarják érni, hogy önfenntartóvá váljon a létesítmény.

Pár éven belül talán már nem számít már furcsaságnak, hogy az egyik gépen egy mozgássérült, egy látássérült vagy egy ép ember edz
Pár éven belül talán már nem számít már furcsaságnak, hogy az egyik gépen egy mozgássérült, egy látássérült vagy egy ép ember edz
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az alapítvány kuratóriumi elnöke saját hobbiját, a maratonfutást gondolta tovább és külföldi példákat vett alapul a megvalósításnál mondta el lapunknak. – Az Egyesült Államokban a nagy számú hadisérült fiatal férfit valahogy vissza kell integrálni a társadalomba és erre a sport adja magát. Ott vannak versenyek is. Egyes amputált sportolókat sportszermárkák reklámarcként használnak. Azt szeretnénk, ha ide nem szánalomból vagy sajnálkozással jönnének be emberek, hanem azért, mert magas színvonalú szolgáltatással találkoznak.

A Suhanj! fitnessben mozgássérült sportolók vezetnek majd edzéseket, lesznek látássérült masszőrök és pilates oktató is. Hétköznap délelőttönként az egyik különteremben integrált gyermekmegőrző lesz, hogy a kisgyerekes szülők is lejöhessenek edzeni. Terveik közt szerepel, hogy gyógypedagógusokkal, gyógytornászokkal mozgás és készségfejlesztő terápiás foglalkozásokat tartsanak sérült gyerekeknek, ezzel a sportból a gyógyítás felé mozdulva.

A belépő kapcsán annyit tudtunk meg, hogy egy középkategóriájú teremnek megfelelőek lesznek az árak. Ugyanakkor a bérletek árának csökkentésével jutalmazzák azokat a sportolókat, akik önkéntes munkát vállalnak és segítenek az alapítványnak, illetve azokat a fogyatékkal élő sportolókat, akik csatlakoznak az alapítványhoz és rendszeresen sportolnak velünk.

Nyitás

A terem a jövő héten próbaüzemet tart. Július utolsó hetében, a nyitóhéten azonban bárki ingyenesen kipróbálhatja a suhanj! Fitness szolgáltatásait. Augusztus 1-től pedig teljes gőzzel üzemel a Budapest 13. kerületében, a Tátra utca 6. szám alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.