galéria megtekintése

Japán visszaengedné az óceánba a radioaktív vizet

0 komment

NOL
NOL

Japán azt fontolgatja, hogy visszaengedi a óceánba a 2011-ben súlyosan megsérült fukusimai atomreaktor hűtéséhez használt több ezer tonna radioaktív vizet. A kormány megbízásából készült hatástanulmányok veszélytelennek ítélték a tervet, de az aktivisták és a halászok országszerte tiltakoznak.

Annak érdekében, hogy a félig megolvadt reaktort folyamatosan hűtsék, naponta 300 tonna vizet kell kiszivattyúzni a Csendes-óceánból. Ez a víz radioaktív tríciumot tartalmaz, amelynek tárolása rendkívül sokba kerül. Tudósok szerint ezt a vizet inkább vissza kellene ereszteni az óceánba, mert a kockázatok sokkal kisebbek, mint az anyagi ráfordítás mértéke.

A kockázat annál nagyobb, minél hosszabb ideig vagyunk kitéve a sugárzásnak
A kockázat annál nagyobb, minél hosszabb ideig vagyunk kitéve a sugárzásnak
Toru Hanai / Reuters

Az elképzelés azonban óriási riadalmat keltett Japánban és a világ más pontjain. Atomenergia-ellenes aktivisták mellett a japán halászok is ellenzik, hogy a lágyszöveteket károsító, így a halállományra is potenciális veszélyt jelentő trícium tartalmú vizet az óceánba engedjék. Az embereknél ez az anyag megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.

 

A félelmet az okozza, hogy a már biztonságos és a még veszélyes sugárzás mértéke közötti határvonal nagyon bizonytalan, a gyerekek ráadásul sokkal érzékenyebbek a sugárzással összefüggő betegségekre.

Ima az öt évvel ezelőtti földrengést követő cunami  áldozatiért az óceánnál. Több ezer tonna radioaktív vizet engednének vissza
Ima az öt évvel ezelőtti földrengést követő cunami áldozatiért az óceánnál. Több ezer tonna radioaktív vizet engednének vissza
Issei Kato / Reuters

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szóvivője, Robert Daguillard az aggodalmakkal kapcsolatban azt nyilatkozta: mindenféle mértékű tríciumsugárzás egészségügyi kockázatot jelent, és ez a kockázat (például a rák kialakulásáé) annál nagyobb, minél hosszabb ideig vagyunk kitéve a sugárzásnak.

Az amerikai tanácsadó, a Paolo Alto-i nukleáris szakember, Rosa Yang viszont nem aggódik, sőt, azt ajánlja kormánynak, hogy tagjai álljanak a nyilvánosság elé és igyanak meg egy pohár vizet az emberek megnyugtatása végett.

A már biztonságos és a még veszélyes sugárzás mértéke közötti határvonal nagyon bizonytalan
A már biztonságos és a még veszélyes sugárzás mértéke közötti határvonal nagyon bizonytalan
Issei Kato / Reuters

Hasonló véleményen van a japán Nukleáris Szabályozó Hatóság elnöke, Tanaka Sunicsi is, mivel az vizsgálatok alapján az egységnyi vízre jutó trícium mennyiség jóval alul marad azon a szinten, amit a globális szabvány még megengedettnek tart. Pontosabban: az összes egy helyre gyűjtött vízmennyiségben 57 milliliternyi tríciumot találtak, ami kétcsészényi espressónak felel meg. „Ennek az anyagnak olyan gyenge a radioaktivitása, hogy még egy műanyagzacskóba se képes behatolni" –  mondja Tanaka.

Egy áldozat képe
Egy áldozat képe
Issei Kato / Reuters

A fukusimai erőművet kezelő Tokyo Electric Power Co. nem foglalt állást az ügyben. Szerintük a döntés teljes mértékében a japán kormányon áll – írja a Daily Mail.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.