galéria megtekintése

Kétmillió felett az összes állami főerdész fizetése, Orbán sem keres ennyit

7 komment


Bita Dániel

Az összes állami erdészet vezetője többet keres havi kétmillió forintnál, vagyis az állami cégvezetők korábbi bérplafonjánál – derítette ki a Népszabadság. A Földművelésügyi Minisztérium szerint azért, mert a jövő nemzedékek örökségét védik.

Mind a huszonkét állami erdőgazdaság vezérigazgatójának havi fizetését bruttó kétmillió forint fölé emelte a kormány. Március végén írtunk arról, hogy az erdőtársaságok irányítói voltak a legnagyobb nyertesei annak a tavaly őszi kormánydöntésnek, amely lehetővé tette, hogy a pénzügyi szektorban legfeljebb havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen a vezetők alapbére.

Akkori összegzésünk szerint noha ezt a lehetőséget az erdészetek nagy többsége kihasználta, akadt néhány kivétel.
Mostanra kiderült, hogy ez a látszat mindössze az erdőgazdaságok hiányos adatszolgáltatása ­miatt keletkezhetett. A friss informá­ciók szerint szó sincs kettős mércéről vagy önmérsékletről: az összes főerdész bruttó bérét a Bajnai-kormány által elrendelt, de hallgatólagosan tavaly őszig fenntartott havi kétmilliós fizetési plafon fölé emelte a Földművelésügyi Minisztérium.

Nézzük sorban! Törvényi kötelezettségét megszegve nem válaszolt korábbi adatigénylésünkre a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt., a társaság honlapján azonban frissítették az információkat, így tudható, hogy Szalacsi Árpád vezérigazgató is hárommillió forintot keres havonta. Így nyolcra nőtt azoknak az erdészeteknek a száma, amelyeknél a határozatban megengedett maximumra emelték a vezető fizetését.

 
nemzedékek, gyermekeink öröksége
Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója (balra) és Bitay Márton földművelésügyi államtitkár (középen). Van okuk az örömre
Czeglédi Zsolt / MTI

Mint korábbi cikkünkben jeleztük, a bakonyi, a kiskunsági, az egri, a pilisi, a somogyi és a zalai erdőtársaságnál, valamint az Észak­erdő Zrt.-nél is hárommillió forinttal díjazzák a vezérigazgatót. A nyírségi erdőtársaság abból a szempontból is illeszkedik a képbe, hogy csak a cégvezető fizetését növelték a háromszorosára, helyettesei változatlanul 881 ezer forintot keresnek.

Három másik erdőtársaság – a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Mecsekerdő Zrt. – nettó adatokat közölt, amikor kétmillió forint alatti vezetői bérről számolt be. A bruttó összeg ezeknél a társaságoknál is meghaladja a kétmilliót. Csakúgy mint a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél, amely időközben frissítette honlapján az adatsort, innen tudható, hogy Orbán Tibor vezérigazgató havi jövedelme bruttó 2,5 millió forint.

Korábbi cikkünkben Orbán Viktor miniszterelnök bruttó másfél millió forintos fizetését használtuk összehasonlítási alapként, mostanra azonban világossá vált, hogy az összes erdőtársaság vezetője többet keres a kormányfőnél, és legalább a kétszerését a többi kormánytag havi bérének. (A miniszterek havi fizetése bruttó 1,1 millió forint.) A huszonkét erdőgazdaság vezetőjének bruttó átlagfizetése számításunk szerint 2 millió 685 ezer forint.



Megkérdeztük az ügyben a Földművelésügyi Minisztériumot, amely válaszában hangsúlyozta: a vezérigazgatók havi alapbére közötti eltérés oka az általuk irányított erdőgazdaság gazdasági mutatóiban, valamint a kezelt állami erdővagyon nagyságában keresendő. Arra a kérdésünkre, hogy mi indokolta a fizetések drasztikus emelését, közölték: „az erdészeti társaságok olyan nemzeti vagyont őriznek, amelynek elsősorban nem a nemzetgazdasági súlya a legjelentősebb, hanem az, hogy ez a jövő.

Kormányzati béralku

Megvédte az állami cégvezetők bérezésének új rendszerét Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, amikor az LMP-s Schiffer András azzal a már­ciusi cikkünkben szereplő állítással szembesítette, hogy a legnagyobb vállalatoknál negyvenötszörös a bérkülönbség a legjobban és a legrosszabbul fizetett alkalmazott között. A kormányfő azt mondta: so­káig nem volt lehetőség a vezérigazgatók nagyobb díjazására, mert „válság idején mindenkinek hátrébb kell lépnie", de a kormány végül elfogadta az Állami Számvevőszék fizetésemelésről szóló javaslatát. Szerinte a honi cégvezetők így is rosszabbul keresnek a térségi átlagnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.