galéria megtekintése

Az interneten keresztül belesnek mindenkihez

2 komment


Veres Dóra
NOL

Kisbabák, egy idős asszony egy karosszékben, nők az edzőteremben - egy orosz honlapon több ezer webkamera képét követheti nyomon bárki, anélkül, hogy maguk a webkamerák tulajdonosai tudnák, hogy milliók leshetnek bele a mindennapjaikba.

Az egyik honlapon több mint 250 ország sok ezer lakásába nyerhet bepillantást akárki, Magyarországon ebben a pillanatban 100 online nézhető lakás-iroda-telephely szerepel. Olyanok, amelyeket tulajdonosaik webkamerával és/vagy bébiőrrel szereltek fel, hogy távolról, vagy utóbbi esetében akár csak a másik szobából figyelemmel kísérhessék, hogy a gyerekkel minden rendben.

Elég megváltoztatni a gyárilag beállított jelszót
Elég megváltoztatni a gyárilag beállított jelszót
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ilyen kamerák webes felületre csatlakoznak, és tartozik hozzájuk egy gyárilag beállított jelszó. Ez viszonylag egyszerű és néhány hozzáértő számára könnyen fel is törhető. Ennek köszönhető, hogy az adott képek felkerülhettek a honlapra.

 

„A rendszergazdák (talán te is) néha elfelejtik átállítani a gyárilag megadott jelszót a biztonsági berendezéseken, mint amilyen az online kamera vagy a digitális videórögzítő. Ez a honlap hozzáférést biztosít azon kamerák felvételeihez, amelyeket nem védenek jelszóval és ez teljesen legális. Az efféle kamerák bárki számára elérhetőek. Ha be akarod hozni valamelyik képét, válassz az országok vagy a kamerák típusa közül” – olvasható a honlap nyitóoldalán. Mint írják, ennek az egésznek egyetlen célja van, mégpedig felhívni az emberek figyelmét a biztonsági beállítások fontosságára.

„Ahhoz, hogy eltüntesd innen a kamerád képét, nem kell mást tenned, mint megváltoztatni a gyári felhasználónevet és/vagy jelszót” - zárják a köszöntő üzenetet. A megfigyelhető kamerák között Panasonic, Linksys és Foscam márkájú készülékek is szerepelnek.

A pillanatképek között láthatunk nyilvános mosodát Japánban, nappali belsőt az Egyesült Királyságban, irodabelsőt Mexikóban és az éppen ott dolgozó, gyanútlan nő arcát, egy éppen a nappaliban filmet néző családot Szingapúrban, vagy épp egy dorogi lakás belsejét. Megnézhetjük több budapesti és debreceni ház hátsó kertjét is, és bepillantást nyerhetünk egy magyar sertéstelep mindennapjaiba is. Nagy-Bitanniában az egyik kamera épp valakinek az éppen e pillanatban üres ágyát mutatja. Birminghamben, a németországi Eschbornban a spanyol Basauriban pedig egy gyerekszobába kukkolhat be bárki, aki csak akar. 

Christopher Graham brit adatvédelmi biztos ma riadót fújt, a BBC reggeli műsorában számolt be róla, hogy tudomást szereztek az oldalról, és figyelmeztetni szeretnének mindenkit, aki érintett lehet. Mint mondta, mindenkinek célszerű ellenőrizni a biztonsági készülékeit, ha pedig nem biztos benne, hogy a vásárlást követően új jelszót adott meg, inkább kapcsolja ki vagy takarja el valamivel a lencsét. A biztos azt is elmondta, mindent megtesznek azért, hogy az orosz IP-címmel működő weboldalt mielőbb leállítsák.

„Még mindig próbáljuk kideríteni, mely Linksys IP-kamerák érintettek az ügyben. Úgy gondoljuk, hogy az idősebb modellekről van szó, amelyeket már egy ideje nem gyártjuk” – nyilatkozta az amerikai cég szóvivője, aki elmondta, hogy az új készülékek minden egyes bekapcsoláskor automatikusan figyelmeztetik újdonsült tulajdonosukat, ha azok még nem változtatták meg a gyárilag beállított jelszót. Megjegyezte, hogy noha biztonsági szempontból fontos a művelet elvégzése, egyszerűen nem tudnak mit tenni, nem kényszeríthetik az embereket, hogy az első használatbavételkor megtegyék a szükséges lépéseket. „A jövőben is hangsúlyozni fogjuk a vevőinknek, mennyire fontos, hogy azonnal megváltoztassák a jelszót, hogy megvédjék magukat az illetéktelen behatolóktól” - tette hozzá.

A nyilvános mosodától a gyerekbölcsőig mindent láthatnak
A nyilvános mosodától a gyerekbölcsőig mindent láthatnak
Reuters

Alan Woodward, a Surrey Egyetem professzora szerint mindenkinek érdemes átállítani a jelszavát, akár érintett a most nyilvánosságra került ügyben, akár nem. A biztonsági szakember azt tanácsolja, semmi esetre se állítsunk be olyan jelszót, amely személyes, amely könnyedén kikövetkeztethető a közösségi oldalakon használt profilunkból. Nem érdemes például házi kedvencünk nevét jelszóként beállítani.

Célszerű többféle karaktert használni, nagybetűket, számokat és írásjeleket vegyesen, és mint mondja, soha ne adjuk meg ugyanazt a jelszót különböző szolgáltatásoknál. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.