galéria megtekintése

Házassági szerződésben kikötött boldogtalanság

Amikor egy férfi megnősül az arab országokban, a szokás szerint fizet a menyasszony családjának. Jemen egyes tájain nem ritka, hogy egy család fivére és nővére ül menyegzőt egy másik család nővérével és fivérével. Ilyenkor rendszerint elmarad a hozomány, ám megesik, hogy a következményekért mégis súlyos árat kell fizetni.

Sokan úgy gondolják, a csereházasságnál nincs rosszabb.
Sokan úgy gondolják, a csereházasságnál nincs rosszabb.
Ahmed Jadallah / Reuters

A fiatalember megkéri a hőn áhított lány kezét annak fivérétől, cserében pedig a saját nővérét ajánlja fel a barátjának. Ezt az ősi arab hagyományt "shegarnak" hívják, és Jemenben manapság is tartják. "Elveszem a nővéred, ha elveszed az enyémet" - köttetik a mindenki számára előnyösnek tűnő üzlet. Az alkunak azonban van árnyoldala is, amely így szól: "Ha viszont elválsz a nővéremtől, én is otthagyom a tiédet!"

A csereházasság oka, hogy így kíméljék meg a családok magukat a költségektől. A hozománynak nagy jelentősége van, összege gyakran elérheti a 3500 amerikai dollárt is, miközben a legtöbb ember napi két dollárt sem keres. "Amikor nincs pénz hozományra és az esküvő egyéb költségeire, akkor kötnek a fiatalok shegart" - mondta Sawan falu véne, Mohamed Hamoud a BBC-nek.

 

A csereházasság intézményének továbbélése megmutatja azt is, hogy a mélységesen büszke és konzervatív Jemen szigorúan ragaszkodik az ősi hagyományokhoz és azokhoz az értékekhez, amelyek változatlan formában tartják fent a társadalmi berendezkedést. Hamoud ugyanakkor elismeri, hogy a szokás hanyatlóban van, azon egyszerű okból, mert túl sok bonyodalmat okoz. Először arra kényszeríti a párokat, hogy szeressék egymást, aztán pedig arra, hogy elváljanak.

Jemen egyes tájain nem ritka, hogy egy család fivére és nővére ül menyegzőt egy másik család nővérével és fivérével.
Jemen egyes tájain nem ritka, hogy egy család fivére és nővére ül menyegzőt egy másik család nővérével és fivérével.
Louafi Larbi / Reuters

A húszas évei vége felé járó Nadia is így járt. Hozzáment egy férfihez, akinek húga az ő fivérével házasodott össze. Boldog kapcsolat volt, három gyermekük született. Aztán a bátyja házassága tönkrement, így őt is elszakították a férjétől. "A csereházasságnál nincs rosszabb. Sokkal jobb leélni az egész életet egyedül" – mondta könnyeivel küszködve.

Nadiát mindhárom gyermekétől elszakították, akik közül a legkisebb csupán hét hónapos volt. "Könyörögtem, hogy adják vissza a lányom, szüksége van rám, még szoptatom!" A nő azt fontolgatta, hogy bírósághoz fordul, hogy visszakaphassa gyermekeit, hiszen a jog az anya oldalán áll ezekben az esetekben. Aztán elvetette. A gyakorlatban ugyanis a törzsi és a szokásjog felülírja az állami törvényeket.

A gyakorlatban a törzsi és a szokásjog felülírja az állami törvényeket.
A gyakorlatban a törzsi és a szokásjog felülírja az állami törvényeket.
Louafi Larbi / Reuters

Ezután három évig nem látta a kislányát. "Amikor újra találkoztunk, azt hittem, nem fog megismerni. Elképzeltem, ahogy azt mondja: Te nem az anyám vagy, hogyan is lehetnél az, hiszen nem láttalak pár hónapos korom óta" - mondta.

Sok vallástudós ellenzi a csereházasságot. Mivel a hozomány elengedhetetlen része a muszlim házasság megkötésének, ezért szerintük az nem felel meg az iszlámnak. "A hozomány szerepe, hogy anyagi biztonságot nyújtson a nőnek, miután elhagyja az otthonát" - magyarázza Mohamed Mamoun sejk.

Előfordul, hogy akkor is csereházasságot kötnek, amikor van hozomány. Ebben az esetben a párok sorsa mintegy "megpecsételődik". Jemenben a lányok több mint negyede 15 éves kora előtt férjhez megy. Ahogy múlnak a tinédzser évek, a hajadonok szülei boldogok, ha egyáltalán shegar útján elkelnek lányaik.

Nora és Waleed esetében is ez történt. A testvérpár az unokatestvéreikkel kötött shegart, de mivel adtak egymásnak hozományt, megegyeztek, hogy a házasságuk alakulása nem függ a testvérük házasságától. Egyik fiatal sem akart így házasodni. "Mi nem olyan gyerekek vagyunk, akik nemet mondanak az apjuknak" - magyarázta Waleed, hogy mégis miért nem próbáltak ellenkezni. Elhatározták, hogy adnak egy esélyt a házasságaiknak. Azonban nem váratott soká, hogy Waleed kapcsolata megromlott. Kilenc hónappal később a családja tiltakozása ellenére elhatározta, hogy elválik feleségétől.

Amíg mind a két pár boldogan él, nincs semmi gond. Ha azonban az egyik zátonyra fut, a másik is véget kell, hogy érjen.
Amíg mind a két pár boldogan él, nincs semmi gond. Ha azonban az egyik zátonyra fut, a másik is véget kell, hogy érjen.
Mohamed al-Sayaghi / Reuters

Waleed sógora szomorú dühvel reagált. Úgy döntött, visszaadja a feleségét a szülőknek. Annak ellenére, hogy az eredeti megegyezés szerint nem függ a két házasság egymástól, és boldog volt Norával. "Persze, hogy bűntudatot érzek a húgom iránt, de nem bírtam elviselni többé a boldogtalan házasságom" - mentegetőzik Waleed.

Nora szerencsés. A család beavatkozása után újra a férjével él. Sok jemeni nő és férfi számára azonban csak a kétségbeesett Nadja szívfacsaró fájdalma marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.